Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: v=0

Vývar je ten nejlepší životabudič! Vyzkoušejte ho podle našeho receptu

Pomalu tažený, se spoustou intenzivních chutí… Dobrý domácí vývar nemusíte vařit jen v neděli k rodinnému obědu. Vyplatí se mít ho v zásobě! Můžete ho mít stále po ruce, dát si šálek k snídani nebo si ho vzít s sebou do termosky ke svačině. Je to ideální řešení, když zrovna nestíháte. Vývar totiž nejen zasytí, ale hlavně dodá energii. 

VÝVAROVÝ MANUÁL

* Do vývaru můžete zpracovat zbytky zeleniny, slupky, skrojky, ale třeba i kosti z pečeného kuřete. Vyplatí se tyhle zbytky schraňovat v sáčku v mrazáku. Nebo naopak udělat vývar ve chvíli, kdy se vám zbytky nashromáždí. Budete mít spoustu parády za minimum peněz.

* Kromě tradiční zeleniny a masa si dopřejte i výraznější chutě a vůně. Skvěle ve vývaru fungují aromatické koření či byliny: badyán, zázvor, citronová tráva, chilli paprička, skořice, tymián, estragon, libeček...

* Vyplatí se vařit skutečně pomalu na velmi mírném ohni, čím déle vývar „potáhnete“, tím intenzivnější bude mít chuť.

ZELENINOVÝ VÝVAR

3 litry vývaru

Příprava: 15 minut + 2 hodiny vaření

Suroviny: 3 velké mrkve, 3 petržele i s natí, 6 řapíků celeru, 2 pórky, 300 g polních žampionů, 2 cibule, 10 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 8 snítek tymiánu, 4 l studené vody a sůl

Postup:

1. Mrkev a petržel očistěte, nakrájejte na větší kusy a vhoďte do velkého hrnce. Přidejte omyté řapíky celeru překrojené napůl, omyté a překrojené pórky, rozčtvrcené houby a přepůlené cibule i se slupkou. Do hrnce rovněž nasypte pepř, bobkový list i tymián.

2. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte probublávat (táhnout) asi 2 hodiny. Osolte. Vývar slijte přes sítko do čistých zavařovacích láhví, zavřete a otočte víčkem dolů. Nechte zchladnout a uchovejte v ledničce.

Tip: Pro výraznější chuť můžete do vývaru na začátku přilít 500 ml suchého bílého vína a pro krásnější barvu 4 velká pokrájená rajčata. Použít můžete i dobře omyté slupky z mrkve a petržele.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: v=0

KUŘECÍ VÝVAR

3 litry vývaru

Příprava: 20 minut + 3 hodiny vaření

Suroviny: 2 kg kuřecích koster, 1 celer, 2 větší mrkve, 1 velká petržel, řepkový olej, 2 červené cibule, 5 snítek petržele, 5 snítek tymiánu, 3 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 4 l studené vody a sůl

Postup:

1. Kuřecí kostry rozsekněte na čtvrtiny, kořenovou zeleninu oloupejte a pokrájejte na větší kusy. Ve velké pánvi rozpalte trochu oleje a opečte dozlatova připravené kostry, zeleninu a přepůlené cibule i se slupkou.

2. Vše přesuňte do velkého hrnce, do pánve nalijte část vody, odvařte všechny přípečky a přidejte je k masu a zelenině do hrnce, zalijte zbylou studenou vodou. Přihoďte bouquet garni, tedy petržel, tymián, bobkový list a pepř. Vše přiveďte k varu, stáhněte plamen a pomalu táhněte alespoň 3 hodiny. Průběžně sbírejte pěnu, která se tvoří na hladině vývaru.

3. Vývar slijte přes velmi jemné sítko. Naplňte ho ihned do dobře vymytých zavařovacích sklenic a uzavřete víčkem. Sklenice nechte zchladnout obrácené víčkem dolů a vývar uchovejte v ledničce, takto vydrží až 1 měsíc.

Tip: K vývaru přidejte ještě 6 stroužků česneku a 2 menší pórky, bude mít výraznější chuť i vůni. Můžete použít i obrané kosti z pečeného kuřete, získá tím tmavší barvu a vaše „no waste“ cesta bude přímější než dřív.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: v=0

Další skvělé recepty najdete v aktuálním červencovém čísle magazínu F.O.O.D.

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání jednoduše na www.ikiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

titulka food červenec
titulka food červenec | Zdroj: archiv