titulka food červenec

titulka food červenec Zdroj: archiv

Milujeme ovocné knedlíky: Pochutnejte si na kynutých borůvkových!

Borůvkové, švestkové, meruňkové, s jablky… Kynuté, tvarohové, z bramborového či odpalovaného těsta. Všechny jsou skvělé! V receptech nabízíme ideální kombinace těsta a ovoce, ale směle je můžete měnit podle chuti či úrody.

Kynuté borůvkové knedlíky

4 porce

Příprava: 20 minut + 80 minut kynutí

Suroviny: 21 g čerstvého droždí, 1 lžíce krupicového cukru, 350 ml mléka, 600 g hrubé mouky+ na pomoučení plochy, 1 vejce, olej na vytření mísy, 500 g borůvek, 80 g másla, 200 g kysané smetany, moučkový cukr a sůl

Postup:

1. Droždí rozdrobte do hrnku, vidličkou umíchejte s cukrem na kašičku, pak přilijte polovinou vlažného mléka a dobře promíchejte. Nechte v teple vzejít kvásek, asi 10 minut.

2. Do mísy prosejte mouku se špetkou soli, přilijte vzešlé droždí a zbylé mléko s rozšlehaným vejcem. Vypracujte měkké vláčné těsto, dejte ho do mísy vytřené olejem a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu.

3. Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučněnou plochu a vytvořte z něj váleček. Z toho pak ukrajujte kousky, každý rozmáčkněte v dlani a zabalte do něj přibližně dvě lžičky borůvek, záleží na velikosti. Knedlíky skládejte dál od sebe na pomoučenou plochu, přikryjte utěrkou a nechte asi 20 minut znovu kynout.

4. Nakynuté knedlíky opatrně naskládejte do osolené vroucí vody, nechte jim dostatek místa nebo je raději rovnou vařte po dávkách, knedlíky totiž zvětší objem. Hrnec přiklopte poklicí a vařte 2 minuty z každé strany (přesný čas vaření záleží na velikosti knedlíků).

5. Hotové knedlíky vyndejte děrovanou naběračkou a hned propíchněte vidličkou, aby z nich unikla pára a nesrazily se. Podávejte přelité rozpuštěným máslem, kysanou smetanou a posypané moučkovým cukrem.

Další skvělé recepty nejen na ovocné knedlíky, ale také na zavařeniny, hrnkové koláče nebo bezmasá jídla, která si zamilují i masožrouti, najdete v aktuálním červencovém čísle magazínu F.O.O.D.

titulka food červenec
titulka food červenec | Zdroj: archiv

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz