....

.... Zdroj: istock.com

Úleva od senné rýmy: Jak zajistit domácnost pro alergika

Alergiků v posledních letech výrazně přibývá. Většina z nich se snaží zmírnit příznaky své autoimunitní choroby, jak nejvíc to jde. Začít přitom musí už ve své domácnosti. Správný úklid a některá další opatření jim totiž můžou od alergie značně ulevit.

Čistý vzduch

V domácnosti alergika je nutné několikrát denně (po dobu asi 5 minut) intenzivně vyvětrat. Poté se doporučuje použít čističku vzduchu. Další možností ochrany před pylovými alergeny jsou také protipylové sítě do oken.

Žádný prach

Nepřítelem číslo jedna je pro alergika prach. Ačkoli prachová smítka sama o sobě většinou nikomu neublíží, k prachu se přidávají různé alergeny. Mezi ty nejběžnější patří roztoči, pyl, plísně, chlupy zvířat a potraviny (šťáva z rajčat, mouka atd.). Podlahy a všechny plochy, na kterých se prach usazuje, je potřeba utírat vlhkým hadrem, který zabraňuje víření stíraného prachu. Koberce je lepší nepořizovat, pokud ale v domácnosti přesto jsou, měly by se (spolu s čalouněním na nábytku) luxovat kvalitním vysavačem s vysokým stupněm filtrace.

Klidné spaní

Přitěžujícím faktorem sezonní alergie mohou být také roztoči v matracích a ložním prádle. Vhodné je používat speciální povlaky na polštáře, deky a matrace, které jsou svým charakterem nepropustné pro průnik roztočů. Jednou za měsíc je zapotřebí vyprat lůžkoviny (lépe častěji) nejméně na 60 °C a matrace důkladně vysát.

Léky po ruce

I v čisté domácnosti může alergika postihnout alergie. V takovém případě by měl mít vždy po ruce léky, které mu ihned pomůžou. „Jako první pomoc lze v lékárně bez předpisu koupit léky na alergii, takzvaná antihistaminika. Mají za úkol mírnit projevy, bohužel neřeší příčinu alergií. Užívají se většinou 1x denně, jejich účinek byste měli během několika hodin pocítit,“ vysvětluje MUDr. Kotalíková. Mezi taková antihistaminika patří i Claritine. „U většiny pacientů neomezuje každodenní aktivity, mohou fungovat ve škole, v práci, bavit se, a to bez větších omezení,“ říká lékařka.

Minimum nábytku

V bytě alergika by mělo být co nejméně nábytku i dekorací. Byt je vhodné zařídit jednoduchým nábytkem bez zbytečných ozdob, ze kterého se jednoduše setře prach a nebude se na něm zbytečně usazovat. Dekorace v podobě starého porcelánu po babičce, který leží léta ladem ve vitríně, nejsou pro alergika vhodné.

Okna bez záclon

Záclony jsou nejlepším lapačem prachu a je vhodné nahradit je žaluziemi, které je vhodné pravidelně čistit a udržovat. Ze stejných důvodů je dobré dát přednost malbě zdí před tapetami.

Suchý domov

Významnou roli hraje v bytě alergika také vlhkost. Tu je třeba udržovat kolem 50 %. Při vyšší vlhkosti vznikají ideální podmínky k množení roztočů, plísní a dalších mikroorganismů, které stojí za mnoha alergiemi.