...

... Zdroj: istock.com

Alergie: Kdy ji řešit v lékárně a kdy už si zajít k lékaři?

Trpíte alergií? A jste si jistí, že ji poznáte od nachlazení? Pokud se u vás potíže, které by mohly souviset s reakcí na pyly nebo třeba slunce, opakují, pak si první rok můžete pomoci sami v lékárně. Poradíme vám, jak.

Pokud víte, že trpíte alergií, pak vám asi váš alergolog navrhl určitou léčbu, pravděpodobně ve formě tablet či spreje. Jestliže ale nemoc diagnostikovanou nemáte, pak si můžete po poradě s lékárníkem vybrat sami účinný přípravek, na alergickou rýmu zejména nosní kapky a nosní spreje. Tuto léčbu můžete doplnit i perorálně podávanými antihistaminiky, která si též můžete v malých baleních koupit v lékárně.

O zdravotních rizicích spojených s alergií čtěte zde.

Chraňte nos před rýmou

„Volně prodejné jsou i nosní kortikosteroidy, které jsou určeny pro dospělé. Jelikož jejich účinek nemusí nastat ihned po jejich aplikaci – obvykle to bývá po 3–4 dnech trvalého používání, doporučuje se jejich nasazení několik dnů před očekávaným začátkem pylové sezóny, aby se předešlo rozvoji příznaků alergické rýmy,“ vysvětluje farmaceutka Ivana Lánová z BENU Lékárny v Mladé Boleslavi. Jedním z těchto léků je například Claritine. Vyznačují se rychlým nástupem a výrazným účinkem proti projevům akutní senné rýmy, alergického zánětu spojivek nebo kopřivky a svědění. Užívá se jednou denně.

Existují i bariérové masti, které se nanášejí na okolí nosních dírek a pod obočí a fungují jako filtr alergenů, které se tak nedostanou na sliznice. S úspěchem lze použít i mořské vody v nosních sprejích, které na nosní sliznici vytvářejí ochranný film.

Vše o alergické rýmě čtěte zde.

Jak na červené oči?

Alergici mívají často problémy s očima. Zatímco nějaká forma alergie trápí zhruba každého třetího Čecha, každý druhý pacient se navíc během alergie potýká s očními problémy. „Nepříjemné svědění, zvýšené slzení, oteklé oči, pocit cizího tělíska v oku, pálení, řezání nebo zarudnutí očí – to všechno jsou příznaky oční alergie. Nejčastějším projevem oční alergie je zánět spojivek. Oční alergie je nejčastěji spojena se sennou rýmou. Ačkoliv se záněty spojivek objevují nejčastěji během jarního období, mohou vznikat po celý rok,“ upozorňuje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Zbavit se nepříjemných projevů oční alergie nebo očím alespoň částečně ulevit jde hned několika způsoby. „Důležité je zamezit kontaktu očí s alergenem. Například při alergii na pyl mohou pomoci sluneční brýle, které udrží alespoň část alergenu mimo oči. Také je dobré podrážděné oči vypláchnout studenou vodou. Akutní příznaky pomohou zmírnit oční kapky s obsahem antihistaminik a látek, které zmírňují zarudnutí a otok. Na oteklá víčka příznivě působí studený obklad. Při pocitu svědění mají alergici tendenci si oči mnout. To ale může potíže ještě zhoršit, protože při mnutí očí se může uvolňovat ještě víc dráždivých látek. Proto je dobré se tření očí vyhnout,“ radí Stodůlka.

O nejčastějších chybách, kterých se dopouštíme v péči o zrak, čtěte zde.

K lékaři zajděte včas

Člověk může začít být alergický kdykoli v průběhu života, spousta lidí si tak ze začátku ani neuvědomuje, že se o alergii jedná. Otálet s léčbou se ale nemusí vyplatit. „Pokud má člověk pocit, že trpí oční alergií, měl by co nejdříve navštívit očního lékaře. Předepsané oční kapky nebo léky v naprosté většině případů nepříjemné příznaky alespoň výrazně utlumí, pokud je zcela neodstraní. Dlouhodobě neléčená oční alergie může však vést k vážným komplikacím, kdy alergický zánět postihne i rohovku. To dokonce může vést k závažnému postižení oka i s trvalými následky na kvalitě zraku,“ varuje Pavel Stodůlka, a odpovídá tak záporně na otázku, zda člověk zvládne své potíže s alergií léčit jen sám s volně prodejnými léky.

Z neléčené alergie vzniká astma

Stejně jako u očí může alergie projevující se na dýchacím ústrojí zlikvidovat plíce. Problém je, že například takzvanou sennou rýmu mnoho lidí považuje za banální onemocnění a nevěnuje jí pozornost. To je špatně. Pokud totiž alergik pociťuje potíže i mimo období pylů, znamená to, že má zřejmě alergii také na něco jiného. A neléčená alergie zatěžuje organismus, zejména plíce, a může vést ke vzniku astmatu.

Více o astmatu čtěte zde.

Proto – pokud se vám každý rok potíže vracejí, řešte je, poraďte se s praktikem a běžte na alergologii. Není hrdinství tři měsíce v roce kýchat a tvrdit, že nechcete „žádnou chemii“. Je dost možné, že svou alergii dovedete až do stádia astmatu, a pak se bez té obávané „chemie“ doslova ani nenadechnete.

Pokud máte stanovenou diagnózu alergie, nepodceňujte ani mírné projevy. Důsledně je lečte, nepřestávejte užívat léky bez porady s lékařem. Obavy z návyku nebo vedlejších účinků kvalitních léků proti alergii jsou zbytečné. Nevěřte neodborným doporučením a přírodním lékům zejména rostlinného původu. Mohou být pro alergika nejen neúčinné, ale dokonce mohou vést k alergické reakci.