Úklid krásy

Úklid krásy Zdroj: iStock.com

Úklid krásy
Úklid krásy
3
Fotogalerie

Úklid kosmetiky a líčidel podle Marie Kondo. Udělejte detox vaší krásy

Šatník už máte protříděný, stejně tak všechny papíry na vašem pracovním stole, tak teď se pusťte do oblasti krásy. Kolik řasenek a očních stínů stárne na vaší kosmetické poličce? Kdy jste naposledy čistila štětce? Expertka na úklid Marie Kondo vám poradí, jak se o své nástroje krásy dobře starat.

Víte, proč se po úklidu cítíte tak dobře? Stejně jako každý jiný rituál působí také úklid na naši duši, protože v něm vnímáme nový začátek, který nás zbavuje zátěže. Při fyzické aktivitě tělo zároveň odbourává stresové hormony a vzbuzuje v nás pocit úspěchu. Skvělé! Další plus skýtá v tom, že když zvládneme očistit své okolí, automaticky uspokojíme také svou emocionální potřebu přehledu a kontroly. A už jsme v zenu. Takže vzhůru do uklízení!

Dnes nechte koště a hadr spát a mrkněte se na svou kosmetickou poličku. Máte ji pěkně vyrovnanou, nebo se vám tam válí páté přes deváté a polička je jim malá? Máte oční stíny a pleťovou vodu v jednom boxu? A neškodí si tak? Expertka na úklid Marie Kondo ve svém průvodci uměním třídění a úklidu Žít s radostí nezapomíná ani na tuto oblast. Času máte teď dost, tak se jde na to.

Přípravky k péči o pleť

Micelární vody, odličovací mléka, mlhy, make-upy, báze, oční krémy a další jsou tvořeny základní složkou a tou je voda, právě proto aby zůstaly čerstvé. Tyto přípravky se běžně ukládají do koupelny k umyvadlu, aby byly po ruce. Nevejdou-li se vám tam, ideální je mít je při sobě na jednom místě, třeba v boxu v poličce. Rozdělte je na ty velké a malé úhledně do dvou krabiček.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

🌸мой косметический столик🌸 . меня не совсем устраивает как расположена косметика на нем, хочется больше организации и ящички тоже раза в 3 так побольше😆 но пока вот так😌 . ❓какие у вас секреты организации всех тушей/теней/помад и всего множества косметических штучек😏❓ . p.s. стол, зеркало, лампа-все IKEA . #beauty #beautyblog #cosmetics #cosmetictable #организациякосметики #косметическийстолик

Příspěvek sdílený Katerina Shishunova (@kate.about.make), Dub 21, 2018 v 5:03 PDT

Přípravky na líčení

Jak říká Marie Kondo, je dobré mít vždy na paměti, že líčidla se neukládají společně s přípravky na pleť. Pleťové krémy a mléka jsou vlhké a obsahují hodně vody, kdežto líčidla jako třeba pudry vodu odpuzují a vlhkost jim může ublížit. Máte-li málo místa, vždy je alespoň zřetelně oddělte do dvou boxů. Přípravky na vlasy oddělte a parfémy nechte volně vystavené, tak jako to děláte se šperky.

Které si ponechat?

Se vším, co už neodpovídá vašemu vkusu, je staré a hodně poničené, vyschlé či vám způsobuje nějaké nepříjemné reakce, se rozlučte. Co se týče životnosti, pudrové přípravky vydrží po otevření dva až tři roky. Rtěnky zhruba rok. Signálem, že už nejsou ok, je pach mastnoty. Tekutý make-up má také zhruba roční výdrž. Takže vše, co už máte roky a roky, vyhoďte. „Stojí za to si pořizovat jen věci, které vám dávají motivaci se líčit. U všeho, co souvisí s kosmetikou, je mimořádně důležitý faktor radosti. Líčení je koneckonců rituál, kterým se připravujete na daný den. Jestliže vám tahle ranní rutina nedělá radost, váš den tomu bude odpovídat,“ připomíná propojenost věcí a emocí Marie Kondo.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Do you know how to organize your makeup collection? Cr:paulawwolf . . #makeupcollection #makeuporganizung #makeuporganization #organizingmakeup #makeupvanity #makeupartistsworldwide #undiscovered_muas #makeup

Příspěvek sdílený Miss Gorgeous London (@missgorgeousldn), Říj 26, 2019 v 7:22 PDT

Do čeho je uložit?

Ukládání líčidel by mělo být co nejjednodušší, aby bylo patrné, kde se jaká položka nachází. Vhodné je dle profesionálních maskérů sehnat si vhodné prázdné krabičky a boxy. Rozčleňte si věci, které můžete ukládat nastojato, jako jsou tužky na oči, řasenky, štětce, a dejte je do nádobky, kde mohou stát. Ostatní dejte do boxu. Skvěle, kdo má, poslouží kosmetický kufřík nebo toaletka. Pro úsporu prostoru je dobré vše ukládat nastojato, ale pokud máte prostor, položte je, jako oční stíny, ať krásně vidíte na barvy. Můžete si vyčlenit i jeden boxík či přihrádku, kde budete mít líčidla, která používáte denně – řasenka, tužka na oči, make-up, tvářenka. Na cestování mějte vždy připravenou a u líčidel uloženou kosmetickou taštičku, kterou berete na cesty nebo do práce.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

#cosmeticrooms #roomdesign #cosmetictable #roominspiration #roomdecor #goldmirror #pinkdetails #interiordesign #homedecor #lovelyroom

Příspěvek sdílený do_homedesign (@do_homedesign), Bře 11, 2019 v 9:50 PDT

A co to ostatní?

Máte-li nalepovací řasy, skladujte je zvlášť se všemi komponenty. To samé přípravky na nehty. Laky si ponechte pospolu v jednom boxíku. Milujete různé olejíčky související s aromaterapií včetně pomůcek na masáže a akupresuru? Ukládejte je tak, aby i ony mohly relaxovat, třeba do nádoby z přírodního materiálu jako ratan.