.

. Zdroj: archiv Gymbee

.
.
.
4
Fotogalerie

Tři jednoduché cviky na bolestivou menstruaci. Rychle se vám uleví

S bolestivou menstruací má zkušenost téměř každá žena. Některé ji opakovaně prožívají každý měsíc. Jako pomoc využívají léčiva, bylinky, čaje i meditaci. Další pomocí při úlevě vám může být cvičení. Odborníci doporučují tyto tři cviky.

Období menstruace není časem na podávání heroických výkonů, jedná se spíše o čas klidu, zastavení a odpočinku. Není dobré zatěžovat tělo přílišnou fyzickou aktivitou, ale vzdávat bychom se jí zcela neměli. Sport v tomto období není rozhodně zakázán, jen je třeba ve zvýšené míře naslouchat svému tělu. Cvičení samo o sobě zvyšuje cirkulaci v pánevní oblasti a uvolňuje endorfiny, které působí proti prostaglandinům (hormonální látky, které způsobují, že se svaly dělohy stahují během menstruace). Pravidelné cvičení se tedy doporučuje, a zejména pokud máte bolestivou menstruaci. Není však vhodné cvičení či sportovní aktivity, které jsou náročné na záda, neboť při menstruaci je svalstvo v okolí pánve a beder zatěžováno stahy dělohy.

Vliv na to, jak se cítíte a zda je dobré sportovat, má celková fyzická kondice, hladina hormonů, bolesti a svalové spasmy, eventuální psychická tenze. Fyzioterapeutka Lenka Chuchutová se specializuje na ženské zdraví a spolupracuje s projektem Gymbee, které se soustředí pomocí on-line lekcí cvičení všeho druhu na rozvoj fyzického i psychického zdraví. V období menstruace doporučuje pro zmírnění bolesti tyto tři účinné cviky z jógy, které zvládne každá žena. „Ve fázi menstruace si dovolte být pomalé jako želvy a nikam nespěchejte. Pro úlevu od bolesti vyzkoušejte tyto pozice, které provádějte tak dlouho, dokud je vám to příjemné, ideálně však minimálně 5 nádechů a výdechů.“ Najděte si tedy místo, kde je vám příjemně, a začněte.

Cvik 1

Uvolnění beder a jemná automasáž břicha v pozici dítěte

.
. | Zdroj: archiv Gymbee

Kolena dejte od sebe na větší šířku, než jsou ramena. Paže položte pod čelo nebo je natáhněte podél těla a čelo položte na podložku. Uvolněte břicho, hrudník a zhluboka dýchejte. Vnímejte místa, kde cítíte napětí nebo bolest, zkuste tato místa prodýchat. Můžete si představit, že dechem bolest rozpouštíte. Pokud vás více bolí oblast beder, dejte kolena k sobě.

Cvik 2

Uvolnění a jemná automasáž beder, protažení kyčlí v pozici na zádech

.
. | Zdroj: archiv Gymbee

Přitáhněte kolena k hrudníku a rozevřete je do stran, paty jsou u sebe, kolena od sebe. Chytněte se za paty, lokty můžete mírně zatlačit do stran, tím více otevřete pozici a intenzivněji protáhnete oblast kyčlí. Páteř vytahujte do dálky. Zhluboka dýchejte. Pozici můžete jemně rozhýbat do stran.

Cvik 3

Uvolnění pánevního dna a kyčlí v pozici žáby

.
. | Zdroj: archiv Gymbee

Sedněte si do hlubokého dřepu, kolena a špičky široce od sebe, jsou v jedné ose. Paty nemusí být na zemi, pozici je možné účinně provést i na špičkách chodidel. Lokty tlačte kolena od sebe. Zhluboka dýchejte do pánve. Vytahujete se za hlavou vzhůru a napřimujete páteř.