Únava vás dělá starší.

Únava vás dělá starší. Zdroj: Pexels

Stárneme rychleji, než je zdrávo. Co děláme špatně?

Do dvaceti let nám vůbec nevadí, když vypadáme trochu starší, než skutečně jsme. Dokonce se o to i samy snažíme. Jenže jen co se překulí druhá dekáda a začne se blížit k té třetí, každý rok navíc, který nám tipují, je jako studená sprcha. 

Být stará, na kolik se cítím. To zní jako životní mantra, ale vysvětlujte to těm vráskám kolem očí, únavě nastupující s osmou hodinou večerní nebo povislé kůži. Přitom občas tomu stáří, jak fyzickému, tak psychickému, napomáháme, aniž bychom si to uvědomovaly. Co děláme špatně, čím se děláme starší?

Pokračování 2 / 7

Mobilní telefon

Co se týče světa bez mobilních telefonů, i generace dnešních třicátníků je již pamětníky. Zatímco na začátku jsme pěli ovace na tuto vymoženost, dnes jsou pro nás spíše zkázou. Závislost na mobilních telefonech je nazývána digitální demencí a tento stav byl popsán předními neurology na celém světě.

Celodenní koukání do displeje narušuje spoje mezi oběma hemisférami mozku, což může mít nepříznivý dopad na centra mozku zodpovědná za sluch, zrak, paměť, řízení emocí a rozhodování. Pokud v osmadvaceti letech nejste schopna si vzpomenout, co jste měla včera k obědu, vypadávají vám slova denní potřeby, není to tím, že byste už byla senilní. Ale pokud si občas nedáte digitální detox, váš mozek vám to jednou vrátí i s úroky.

Nekontrolujete mobil nebezpečně často?
Nekontrolujete mobil nebezpečně často? | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 3 / 7

Stres

Jedny z nejlepších pracovních výkonů většinou podávám ve chvílích, kdy jsem ve stresu. Ano, pokud je občasný, může fungovat jako hodný sluha. Ale jestliže je chronický, stává se z něj zlý pán. Škodí vám do takové míry, že je jak jed, který proniká do vašeho těla, kterým se pomalu roztéká. Z prostého důvodu – při stresu se začne vyplavovat hormon kortizol. A ten, pokud je jeho hladina dlouhodobě zvýšená, naše tělo velmi vyčerpává. Může to vést ke zvýšené hmotnosti, poruchám spánku, narušení imunitního systému.

Dlouhodobý stres vyplavuje hladinu kortizolu, což je pro tělo vyčerpávající.
Dlouhodobý stres vyplavuje hladinu kortizolu, což je pro tělo vyčerpávající. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 4 / 7

Alkohol

Můžete mít sice pocit, že pokud budete trávit večery v bujaré společnosti se skleničkou alkoholu v ruce, tak vás to omladí, ale opak je pravdou. Možná se na chvíli budete cítit mladší, ale vaše tělo tím bude stárnout o to rychleji. Kromě toho, že alkohol dehydratuje, což nesou špatně mimo jiné i ledviny, také velmi ovlivňuje REM spánek, což je ta nejdůležitější část. Protože tělo musí stále spalovat alkohol, přes noc úplně nevypne a neodpočine si. Možná proto máte občas v práci pocit, že vám to nejde od ruky a trvá vám to všechno pětkrát déle než obvykle. Není to kocovina, ale neodpočatý mozek.

Večer v baru vás sice omladí, ale alkohol ne.
Večer v baru vás sice omladí, ale alkohol ne. | Zdroj: Pexels

Pokračování 5 / 7

Energetické nápoje

Můžete spoléhat na energetické nápoje, aby do vás vštípily mladistvou energii, ale úplně stejně byste mohla klidně zůstat na kávě. Tyto nápoje totiž nejsou nic jiného než kofein s vodou a cukrem. Bez ohledu na další přidané látky mají stejný stimulační účinek na mozek jako šálek kávy. Na rozdíl od ní ale jsou plné sladidel, regulátorů a dalších látek. To všechno může způsobit zvýšenou hladinu cukru v krvi, což pak vede k přibývání na váze. Z dlouhodobého hlediska to může znamenat riziko diabetu II. typu, nespavost, úzkosti, poruchy nálad. Navíc bylo prokázáno, že rafinovaný cukr může vést k poškozování buněčných proteinů, což urychluje proces stárnutí.

Energetické nápoje jsou v podstatě jen kofein s vodou a cukrem.
Energetické nápoje jsou v podstatě jen kofein s vodou a cukrem. | Zdroj: Pexels

Pokračování 6 / 7

Nedostatek spánku

Až vám zase někdo bude tvrdit, že je dostatečně odpočatý po šesti hodinách spánku, tak se nenechte dopálit a rozhodně mu nezáviďte, že mu stačí tak málo. Chronický nedostatek spánku se na něm brzy podepíše, však uvidíte. Spánek vám pomáhá vyčistit mozek od všeho odpadu, který se v něm nahromadil v průběhu dne, dochází v něm k takovému generálnímu úklidu. A pokud tam neproběhne tato očista, vede to ke zhoršování paměti. Navíc má tělo potřebu získat energii někde jinde, proto vás pravděpodobně bude honit mlsná, hlavně na sladké. A cukr, jak už bylo řečeno, poškozuje buňky. Nedostatkem spánku trpí i naše pleť, která stárne mnohem rychleji.

Únava vás dělá starší.
Únava vás dělá starší. | Zdroj: Pexels

Pokračování 7 / 7

Celodenní sezení

V pětasedmdesáti letech máme o zhruba polovinu menší objem svalů než v pětadvaceti. To z důvodu zpomalení metabolismu. A teď se posaďte – anebo raději vstaňte. Pokud trávíte většinu dne v sedě, ztráta svalové hmoty se zásadně urychluje. Takže do stavu, ve kterém byste se za běžných okolností ocitla až po sedmdesátce, se dostanete mnohem dříve.

Tomu se ale můžete hravě vyhnout. Stačí, když alespoň dvakrát až třikrát týdně do svého programu zařadíte pohybovou aktivitu. Dostatek svalové hmoty je ale důležitý nejen do budoucna, oceníte to ihned. Kromě toho, že si zpevníte postavu, budete se cítit lépe, budete více odpočatí a lépe se vám bude i ráno vstávat.

Celodenní sezení zhoršuje stav vašich svalů.
Celodenní sezení zhoršuje stav vašich svalů. | Zdroj: Pexels