Ponožky? Pyžamo? Lahvinku? Ne, pod stromeček raději knihu! Přinášíme 45 tipů na krásné a kvalitní čtení, které potěší každého milovníka literatury.

Ponožky? Pyžamo? Lahvinku? Ne, pod stromeček raději knihu! Přinášíme 45 tipů na krásné a kvalitní čtení, které potěší každého milovníka literatury. Zdroj: iStock.com, Archiv firem / Grafika: Kateřina Špičáková

Susan Napier: Mijazaki a jeho svět, 499 Kč, luxor.cz
Petra Dvořáková: Pláňata, 429 Kč, luxor.cz
Petr Šabach: Láska je kurva a jiné povídky, 269 Kč, knihydobrovsky.cz
Petr Čornej: Husité na Žižkově, 599 Kč, luxor.cz
Alan Moore: Iluminace, 799 Kč, kosmas.cz
45
Fotogalerie

Příběh jako dárek: 45 tipů na knihy pod stromeček pro mámu, tátu i kamarádku

Máte ve svém okolí někoho, kdo miluje literaturu a kniha je jeho nejmilejší společník pro trávení volného času? Pak zřejmě máte jasno, jaký typ dárku mu nadělit pod stromeček. Vybrali jsme nejzajímavější knižní novinky a přidali k nim doporučení, koho z vašeho okolí by mohly nejvíc potěšit. Inspirovat se ale samozřejmě můžete zcela volně.

Knihy pro mámu: Těla, Rozložíš paměť a Šíleně veselý princ

V anketě Deníku N o nejlepší knihu letošního roku drtivě – a právem – zvítězil aktuální, v pořadí druhý román české spisovatelky Kláry Vlasákové Těla. Příběh šedesátnice Marie a její dospělé dcery Rózy citlivě, ale nekompromisně autenticky tematizuje rodinné vztahy poznamenané generačními rozdíly, ženské stárnutí i tělesnost. Je to kniha, již by si měla přečíst každá z nás. 

Prozaický debut mladého spisovatele Marka Torčíka Rozložíš paměť je skvělým dárkem pro maminky, které by rády lépe pochopily, jak se především během dospívání žije queer lidem v naší společnosti. A pokud se vaše maminka v mládí řadila k zástupu fanynek Václava Neckáře, mohla by ji potěšit kniha Šíleně veselý princ – zcela nová zpěvákova biografie a vůbec první, kterou Neckář autorizoval. Publikace obsahuje desítky exkluzivních fotografií a také vzpomínky řady Neckářových kolegů včetně Marty Kubišové, Michala Horáčka či Petra Jandy.

Knihy pro tátu: Můžu to doříct?, Věčná devadesátá a Sudetenland

Začalo to jako zajímavý projekt bez větších ambicí, skončilo to jako jeden z nejposlouchanějších českých audiopořadů vůbec. V podcastuDobrovský & Šídlo předseda Kolegia Paměti národa Jan Dobrovský a novinář Jindřich Šídlo společně rozebírají historické politické události stejně jako aktuální dění. Výběr jejich nejlepších společných diskuzí a rozhovorů nyní vyšel knižně pod názvem Můžu to doříct…?.

Vzpomíná váš tatínek rád na porevoluční 90. léta? V knize Věčná devadesátá: Proměny české společnosti po roce 1989 kolektiv současných autorů reflektuje turbulentní změny, jimiž nově svobodná republika tehdy procházela, a klade otázku, nakolik tyto změny stále určují naši současnost. V jedenácti tematických kapitolách se autoři a autorky zaměřují na příběhy podnikání, bydlení, sportu i médií a o své postřehy se s nimi v rozhovorech dělí odborníci i pamětníci. Má táta rád moderní historii, ale preferuje beletrii? Leoš Kyša, který se proslavil pod pseudonymem František Kotleta, vydal pod svým jménem detektivku Sudetenland: napínavý kriminální příběh se odehrává v alternativní realitě českého pohraničí, ve které nikdy nedošlo k poválečnému odsunu Němců.

Knihy pro sestru: Pláňata, Srpny a Mateřství

Ať už máte mladší, nebo starší sestru čtenářku, jistě ji zaujmou Pláňata, nový román oblíbené autorky Petry Dvořákové. Ta ve svých dílech často zranitelným a bystrým pohledem dospívajících protagonistek zkoumá křehké rodinné vztahy, jejich pozadí a nenápadná skrytá traumata, komplexy a křivdy, které si pak v sobě neseme celý život. V Pláňatech tomu není jinak. Tematicky podobné, formálně však zcela odlišné čtení nabízí román Jakuba Stanjury Srpny, který tematizuje gaslighting a úzkosti. Ani jedna z těchto knih není lehká, rozhodně jsou to ale knihy kvalitní a důležité.

Řeší vaše sestra nějakým způsobem roli mámy? To, zda děti mít, či nemít? Zajímá ji tlak na ženy, aby se stávaly matkami, a všeobecná stigmatizace těch, jež se rozhodnou potomky neplodit? Nakladatelství Take Take Take letos v českém překladu vydalo oceňovanou knihu Sheily Heti Mateřství, v níž se autorka dotýká právě těchto otázek. Rozebírá také věčnou rivalitu mezi ženami, zkoumá bezdětný partnerský vztah, obhlíží terén mateřství u jiných a zatíná hluboko do čtenáře prosté pravdy o společnosti věčně soudící a příliš jednoduše odsuzující. Skvělé čtení pro všechny feministicky smýšlející holky.

Knihy pro bratra: Beren a Lúthien, Láska je kurva a Iluminace

Velká událost pro všechny fanoušky J. R. R. Tolkiena a jeho nepřekonaného fantazijního světa: letos poprvé v českém překladu vyšel výpravný příběh osudové lásky Berena a Lúthien. Pro milovníka Pána prstenů je tento kousek nezbytným přírůstkem do knižní sbírky. Nebo byste si pro bráchu k Vánocům představovala něco lehčího? Vyšla nová sbírka povídek od Petra Šabacha, ve kterých bratr najde čtivost i humor. V knížce Láska je kurva a jiné povídky na čtenáře čeká třeba neobyčejné dobrodružství nočního hlídače v Národní galerii, ďábelské pokušení malého Péti v poslední den školy nebo zběsilá jízda ve vídeňském nevěstinci.

A když jsme u těch povídek: ve své vůbec první sbírce krátkých story představuje legendární komiksový tvůrce Alan Moore devět příběhů plných zázraků a podivností, z nichž každý nás zavede hlouběji do fantastických zákoutí reality. Devět brilantních textů přeložilo devět skvělých překladatelů; Iluminace je tak absolutní must have pro každého čtenáře grafických novel.

Knihy pro kamarádku: Vinohrady, Kdo ví a Ztracenné

Máte s kamarádkou oblíbený podnik, kam chodíte na víno nebo na brunch? A není to náhodou na Vinohradech? Právě této pražské čtvrti, která je stejně milovaná jako nenáviděná a v níž se spojuje poklidná rezidenční atmosféra s pulzující energií moderních barů, bister a kaváren, se věnuje kniha Johany Fundové Příběhy čtvrtí: Vinohrady. Kromě tipů na zajímavá opomíjená místa v publikaci najdete také třináct rozhovorů s „místňáky“, jež vám dokonale přiblíží osobitou atmosféru tohoto jedinečného místa.

Chcete potěšit kamarádku a podpořit malé nezávislé nakladatelství? Pořiďte román Kdo ví od francouzské spisovatelky Pauline Delabroy-Allard, jejž v českém překladu vydal Incipit. Protagonistka autofikčního počinu Pauline se v očekávání prvního potomka rozhodne odhalit původ svých dalších jmen – Jeanne, Jérôme a Ysé – a příběhy rodinných příslušníků, kteří je nosili před ní. A ještě tip pro všechny silné, odvážné a výjimečné ženy, které se na své cestě cítí někdy osamocené. Pro bojovnice, které chrání, pečují a konejší, ale svoje vlastní bitvy bojují samy. Pro vlčice, které vyživují své smečky, ale samy zůstávají hladové. Těm všem je určena kniha Ztracenné: soubor krátkých příběhů, které spojuje racionální a spirituální přístup k životu, a dává tak nahlédnout do ženské duše. 

Knihy pro přítele nebo manžela: Rychlé šípy, Piko a Bludy v hlavě

Martina Pecinu asi znáte hlavně jako vítěze loňského ročníku soutěže MasterChef, vousatý elegán je ale také typograf, a především velký milovník Rychlých šípů. Pokud na foglarovkách vyrůstal i váš partner, možná by mu mohla radost udělat nová souborná vydání všech rychlošípáckých komiksů, jež restauroval a graficky řešil právě Pecina a jeho tým. Strávili na tom dva roky práce a je vidět, že v knihách nechali srdíčko. Jedním z nejžádanějších titulů letošního roku se stalo PIKO, za nímž stojí novinářka a dokumentaristka Apolena Rychlíková a novinář Pavel Šplíchal. Kniha zevrubně mapuje historii užívání pervitinu v Česku – od prvních vařičských bytů v komunistickém Československu po současné trendy jako pikařské instagramy, drogy ve vyloučených lokalitách nebo protidrogovou prevenci ve vězení.

Muži páchají sebevraždy častěji než ženy, zároveň obecně umírají dříve a v dospělosti jsou mnohem osamělejší, protože nemají moc blízkých kamarádů. To všechno jsou přímé důsledky toxické maskulinity a velmi důležité fenomény současné společnosti, o nichž se konečně začíná mluvit. Trápí vašeho milého úzkosti nebo jiné psychické obtíže, ale stydí se je otevřeně přiznat a začít je řešit? Pomoci by mu mohl nový komiks Alfonso Casase Bludy v hlavě. Uznávaný katalánský tvůrce nakreslil intimní i humorný příběh o svém životě s monstry, která žijí v jeho hlavě, a do vedlejších rolí obsadil příšerky zosobňující strachy, pochyby, traumata, toxické myšlenky, obavy z nejisté budoucnosti či sociální úzkost.

Více tipů na skvělé knihy, které pod stromečkem potěší každého zapáleného čtenáře, najdete v galerii v úvodu článku.