Psychické problémy po porodu zažívá spousta žen.

Psychické problémy po porodu zažívá spousta žen. Zdroj: iStock

Poporodní deprese a psychóza: Stigmata čerstvých matek

Projde si jimi spousta žen, přesto jsou psychické problémy po porodu opředeny nespočtem předsudků a pro nejednu čerstvou matku představují velké stigma. Kdy je možné tyto duševní změny brát jako něco normálního a kdy už je třeba vyhledat lékařskou pomoc?

Psychickou nevyrovnanost pociťuje v prvních týdnech a měsících po porodu většina žen. A není se čemu divit. Na vině je ve většině případů únava, hormonální změny, ale třeba i doléhající tlak a zodpovědnost za dítě. Maminky se poté setkávají se stavem, který je označován jako poporodní blues. Mnohdy jej doprovází úzkosti, podrážděnost, panika nebo problémy s komunikací.

Pokud však tyto stavy vedou až k apatii, myšlenkám na smrt, nezájmu o dítě a neschopnosti postarat se o něj, jde o signál, že u matky došlo k poporodní depresi. Výjimečně se objevuje i poporodní psychóza, jež je považována za jedno z nejzávažnějších onemocnění.

Jak se s problémy vyrovnat, jak je léčit a jak ve společnosti změnit chápání poporodních stavů matek? To se dozvíte ve speciálním dílu pořadu Dělníci života. Podívejte se na video výše!