...

... Zdroj: Archiv Amálie Koppové a Davida Balcara

Pár, který stvořil Nemléko: Hledáme cestičky, jak spolu vyjít

Podomácku vyráběným rostlinným mlékem začínala rána u Amálie Koppové a Davida Balcara. Pak je napadlo, že by ho mohli začít nabízet i ostatním. Tak začal příběh Nemléka. V současné době můžete ochutnat i Nejogurt jejich vlastní výroby.

Nejdůležitější je mít energii

V určitých fázích bylo těžké vždy něco jiného. „Na začátku bylo asi nejtěžší nespat. S výrobou Nemléka jsme začali spolu ve dvou jen s Amálkou,“ říká David. Praxe vypadala tak, že s výrobou začali doma a posléze si pronajali sdílenou kuchyň, která odpovídá hygienickým normám. Zpočátku se snažili ušetřit úplně na všem, tedy i na pronájmu kuchyně, kde nejlevnější hodiny byly od osmi večer do tří do čtyř do rána. „V pět odpoledne jsme začali objíždět místa, kde jsme měli lednice a uskladněné láhve a sklenice, pak jsme v kuchyni do tří do čtyř vařili, na spánek nám zbyly tak tři hodiny, všechno jsme pak zase naložili do auta, rozvozili a odpoledne to začalo celé nanovo,“ popisuje počáteční pracovní maraton David. Na Vánoce ale už oba definitivně zkolabovali a rozhodli se najít si k sobě posily.

...
... | Zdroj: Archiv Amálie Koppové a Davida Balcara

Najít si čas sami na sebe

„A to, co je nejtěžší teď, je najít si čas na sebe jako na pár,“ říká David. „Uvědomili jsme si, že se nám může lehce stát, že jsme sice pořád spolu, ale nejsme spolu jako pár. Museli jsme si striktně stanovit, že pracujeme třeba jen do osmi večer a potom už řešíme jen svoje osobní věci,“ pokračuje David. To je možná o to složitější, že si David s Amálkou našli velkou výrobnu, do které se i přestěhovali. „A když je člověk pořád v pracovním objektu, tak se vždy něco najde, vždycky něco člověka trkne do očí, co by se mohlo předělat a zlepšit, i když je víkend. Tak jsme se třeba minulý víkend už museli sebrat a odjet na Šumavu, protože jinak bychom od práce neutekli,“ dodává David.

Pořád spolu

Amálka s Davidem jsou spolu něco přes dva roky, ale jsou to dva roky, kdy jsou spolu téměř nepřetržitě. „Bydlíme společně, pracujeme společně, volný čas trávíme společně. „Myslím si, že nás to hodně posouvá v tom, že se musíme naučit, jak se vzájemně neštvat, na což podle mě spousta lidí přijde až hodně pozdě. Propovídaných hodin a odhádaných hádek už máme za sebou tolik, že pracujeme na tom, abychom znali cestičky, jak spolu vyjít. A to mi na tom přijde krásné a jsem za to rád, protože když člověk společně dělá jen ty příjemné věci, jezdí na dovolené nebo jde na dobrou večeři, ale už třeba společně do úmoru neuklízí prostor, který má pronajatý, tak nepozná tu druhou stránku člověka. Myslím, že v tomhle ohledu nám dalo Nemléko dobrou průpravu,“ popisuje výhody a nevýhody intenzivního osobního i pracovního soužití David.

Článek najdete v lednovém vydání časopisu Moje psychologie.

.
. | Zdroj: Robert Tichý (archiv Mojí psychologie)