Těstoviny Cacio e pepe

Těstoviny Cacio e pepe Zdroj: istock.com

Nejrychlejší teplá večeře na světě! Tyhle těstoviny zvládnete do 5 minut

Nejjednodušší těstoviny na světě? Možná vás napadne úprava aglio olio, ale kdepak. Cacio e pepe! Sýr a pepř. Tyhle těstoviny milují lidi po celém světě a teď už i my. Tak rychle, večeře je na stole!

Suroviny: velké hnízdo sušených vaječných těstovin (cca 50 g), 15 g másla, 15–20 kuliček černého pepře (podle jeho výraznosti), cca 500 ml vody na vaření těstovin (z ní pak do „omáčky“ použijeme cca 120 ml), lžička soli a 25 g sýra Pecorino Romano

Postup:

1. Kuličkový (zkuste kampotský!) pepř opražte na rozehřáté pánvi, než se rozvoní, zhruba dvě minuty. Pak ho nasypte do hmoždíře.

2. V pánvi rovnou dejte vařit vodu na těstoviny – stačí nezbytné množství na ponoření těstovin. Osolte. Uvařte těstoviny, ale opravdu al dente.

3. Mezitím roztlučte v hmoždíři pepř nahrubo. Nastrouhejte Pecorino a rozhodně jím nešetřete!

4. Uvařené těstoviny slijte do misky.

5. V pánvi zpěňte máslo a přidejte nadrcený pepř. Přilijte naběračku škrobové vody po těstovinách. Vraťte do pánve těstoviny a ztlumte plamen. Vmíchejte sýr, případně ještě zřeďte vodou. A je hotovo!

Doladit si je můžete sami podle chuti – bazalkou, rajčaty, pancettou... Škrobová voda a těstoviny jsou spolu se sýrem dostatečně slané, takže už můžete ihned servírovat. Místo kusu másla by šlo použít jen trošku olivového oleje. U tohoto receptu jsou alfou a omegou kvalitní suroviny. Milovníci pepře z něj budou jásat!