Domácí žemle jsou ideální třeba jako luxusní snídaně nebo k hamburgerům.

Domácí žemle jsou ideální třeba jako luxusní snídaně nebo k hamburgerům. Zdroj: Mall TV

Upečte si domácí máslové žemličky na luxusní snídani, sendviče i burgery!

Recept na máslové žemličky je opravdu snadný. Jediné, co je potřeba natrénovat, je tvarování. To ale odkoukáte z videa. Naporcované dílky těsta stačí stisknout v dlani a pěkně utáhnout. Netřeba mouky, stačí opravdu jen na čisté pracovní desce. Žemličky můžete i zamrazit!

Suroviny: 500 g hladké pšeničné mouky, 280 ml mléka, 60 g másla, 40 g cukru, 2 vejce, 9 g instantních kvasnic, 9 g soli a mák na zdobení

Postup:

1. Máslo rozpusťte v rendlíku. Jedno vejce rozšlehejte v misce. Troubu rozehřejte na 210 °C.

2. Do mísy robota prosejte mouku. Přidejte cukr, sůl, droždí a dobře rozmíchejte. Přidejte mléko, vejce a máslo. Do robota zasuňte hák na hnětení a začněte hnětat na nejnižší rychlost, aby se ingredience promíchaly (asi 2 až 3 minuty). Poté zvyšte rychlost na střední otáčky a hnětejte asi 8 až 10 minut. Těsto by mělo být hezky hebké a nemělo by se lepit k okrajům mísy.

3. Uhnětené těsto přendejte do uzavřené nádoby. Zakryjte a nechte kynout asi 90 minut, dokud těsto neznásobí objem.

4. Jakmile těsto nakyne, ještě v nádobě ho pěstí pěkně splácněte a vyklopte na pracovní desku. Těsto rozdělte na dílky o hmotnosti 60 g. Každý dílek pak vytvarujte do tvaru kulaté bulky. Ty potom rozložte na plech vystlaný pečicím papírem. Zakryjte utěrkou a nechte asi 25 až 30 minut kynout.

5. Nakynuté bulky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem. Plech s bulkami dejte do rozehřáté trouby a pečte asi 15 minut, dokud nejsou krásně vybarvené. Upečené žemle přendejte na mřížku a nechte vychladnout.