Kynutý borůvkový koláč jako od babičky, který zvládne každý!
Největší klasika! Řidší kynuté těsto, které se krásně rozprostře na plechu. Na to vrstva borůvek a navrch máslová drobenka. Všichni by pak chtěli ještě jeden kousek.
Suroviny: 700 g borůvek (klidně mražených), 300 g polohrubé mouky, 250 ml vlažného mléka, 100 g másla, 100 g cukru, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky citronové kůry, 20 g droždí a špetka soli
Na drobenku: 100 g polohrubé mouky, 100 g cukru a 100 g másla
Postup:
1. Do mísy dejte mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi dvě třetiny mléka a rozdrobené droždí. Rozmíchejte s částí mouky v míse na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte asi 20 minut vzejít kvásek.
2. Přidejte zbylé mléko, vejce a rozpuštěné (ne horké) máslo. Hnětejte v robotu s pomocí hnětacího háku nebo vařečkou alespoň 10 minut. Zakryjte a nechte kynout 60 minut.
3. Do misky dejte suroviny na drobenku, promíchejte a kousky másla rozemněte na drobenku.
4. Vykynuté těsto dejte na plech a rovnoměrně rozvrstvěte. Přidejte borůvky a zasypte drobenkou. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 30 minut.