Masopustní koblihy.

Masopustní koblihy. Zdroj: iStock.com

Masopust se blíží! Připravte na něj dozlatova usmažené koblihy

Nejlepší koblihy jsou vždy ty čerstvé, krásně zlatavé a s pořádnou dávkou náplně. Připravte je během masopustu, který už klepe na dveře, anebo jen tak, když na ně dostanete chuť. Nikdy vás nezklamou!

Masopustní koblihy - recept:

175 g hladké mouky, 175 g polohrubé mouky, 150 ml vlažného mléka, 60 g rozpuštěného másla, 30 g krupicového cukru, 10 g vanilkového cukru, 2 vejce (pokojová teplota), 20 g droždí, 1 lžíce tuzemáku, špetka soli a tuk na smažení (řepkový olej, sádlo)

Na plnění a zdobení: 130 g meruňkového džemu a 2 lžíce moučkového cukru

Na videorecept se podívejte zde:

Jak zpracovat těsto a jak koblihy smažit?

  1. Obě mouky prosejte do mísy robotu. Přidejte cukr, vanilkový cukr, špetku soli a promíchejte. Ve středu vytvořte důlek a do něho nalijte část vlažného mléka. Přidejte rozdrobené kvasnice a promíchejte s částí mouky okolo, dokud nevznikne řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít. Za 20 až 30 minut bude mít v sobě krásné bublinky.

  2. Do kvásku přidejte zbylé mléko, rozpuštěné máslo (ne horké), vejce a tuzemák. Pomocí háku na těsto hněťte v robotu asi 10 minut. Těsto v míse zakryjte a nechte kynout asi 90 minut, dokud neznásobí svůj objem.

  3. Vykynuté těsto splácněte pěstí a rozdělte na porce s hmotností 50 g. Každý díl těsta pak vytvarujte do tvaru koule (viz video). Uložte na pomoučněnou utěrku, zakryjte a nechte dokynout (30 až 45 minut podle okolní teploty).

  4. Mezitím, co koblihy kynou, si už pomalu přichystejte nádobu a tuk na smažení. Počítejte s tím, že zahřátí tuku nějakou dobu trvá, tak aby vám koblihy nepřekynuly. Tuk by měl mít teplotu okolo 175 °C.

  5. Koblížky smažte v několika várkách. Do oleje koblihu vkládejte opatrně a stranou, která byla při kynutí nahoru, dolů do oleje. První otočku udělejte asi po dvou minutách. Otočte a dosmažte i z druhé strany. Poté klidně ještě jednou dvakrát otočte, aby byly koblihy propečené (celkem potřebují asi 5 až 6 minut). Počítejte s tím, že koblihy při smažení nabývají, tak jich nedávejte najednou moc. Pokud se nafouknou, můžou se do sebe zaklínit a pečou se pak nerovnoměrně. Pokud se kobliha při smažení začne nějak podivně nafukovat, klidně propíchněte bublinu nožem.

  6. Hotové koblihy vyskládejte na plech nebo mřížku s papírovými ubrousky. Nechte je vychladnout a zbavit části tuku. Vychladlé koblihy naplňte připraveným džemem. Koblihu stačí ve středu propíchnout tenkým nožíkem a pak plnit cukrářským sáčkem s úzkou špičkou (dělá se i speciální delší koblihová, ale bez té se klidně obejdete). Úplně ve finále koblihy ozdobte moučkovým cukrem.

TIP: Do receptu můžete použít trochu tuzemáku a vanilkový cukr. Stejně tak lze do základu přidat další aromatické složky – citronovou kůru, vanilkový extrakt, skořici, kardamom nebo muškátový oříšek. Platí to i o cukru na obalení nebo posypání, do kterého můžete přidat trochu vanilky nebo vanilkového cukru.