Víkendové hřešení: Upečte koblihové pletýnky, po kterých se jen zapráší!
Znáte pohádku o koblížku, který vyrazil na vandr? Tak tyhle naše koblihy vám nikam neutečou, spíš mohou mizet pod rukama. Vyzkoušejte pletýnky z koblihového těsta, které se doslova rozplynou na jazyku.
ZÁKLADNÍ TĚSTO NA KOBLIHY
15–20 kusů
Příprava: 20 minut + 1 hodina kynutí
Suroviny: 35 g čerstvého droždí, 50 g krupicového cukru, 250 ml vlažného mléka, 500 g hladké mouky, 50 g másla, 3 žloutky, 3 lžíce tuzemáku, špetka soli, trocha čerstvě nastrouhané citronové kůry (nemusí být)
Postup:
1. Droždí rozetřete v malé misce s polovinou cukru na kaši. Přilijte polovinu vlažného mléka, přisypte lžíci mouky, krátce vše promíchejte a při pokojové teplotě nechte vzejít kvásek, asi 10 minut.
2. Mouku nasypte se zbylým cukrem do mísy, přilijte kvásek, rozpuštěné máslo, zbylé mléko, žloutky, tuzemák, sůl i citronovou kůru. Zpracujte vařečkou nebo v kuchyňském robotu hákem, až získáte hladké, nepříliš lepivé, hebce vláčné těsto. Mísu překryjte utěrkou a nechte v teple nakynout do dvojnásobné velikosti, asi 1 hodinu.
KOBLIHOVÉ PLETÝNKY
15–20 kusů
Příprava: 25 minut + 30 minut kynutí
Suroviny: 1 dávka základního těsta, 1 l oleje na smažení, moučkový cukr na obalení
Postup:
1. Z těsta vytvarujte válečky dlouhé asi 15 cm o tloušťce 1 cm. Přehněte v polovině a smotejte. Nechte je pod utěrkou kynout 30 minut.
2. V kastrolu rozehřejte olej, mělo by ho být na výšku asi 5 cm. Pletýnky v něm při smažení musí plavat a nedotýkat se dna. Do kastrolu naskládejte tolik pletýnek, aby měly kolem sebe dostatek místa, protože při smažení zvětší svůj objem. Přiklopte pokličkou a smažte asi 30 sekund, dokud na spodní straně nezezlátnou. Pletýnky otočte a dosmažte již nepřikryté.
3. Horké pletýnky ihned obalujte v moučkovém cukru.