Recept na dokonalé domácí těstoviny. S kupovanými se nedají srovnat!
Jsou vláčnější, mají hezčí barvu a nesrovnatelně lepší chuť. Dopřáli byste si i vy rádi domácí těstoviny, ale netroufáte si na jejich přípravu? Obavy jsou zbytečné. Je to totiž snazší, než si myslíte, a nezabere to ani tolik času. S tímto návodem to hravě zvládnete.
Těstoviny se na našich talířích objevují poměrně často a milují je dospělí i děti. Jak by taky ne. Můžete k nim táhnout několik hodin pravou boloňskou nebo jen přidat pesto a pokrm posypat parmezánem.
Co když ale těstoviny ze zásob dojdou nebo jen chcete zkusit své kuchařské dovednosti vybrousit? Z jednoduchého domácího těsta, na které potřebujete jen tři suroviny, můžete připravovat jakékoliv těstoviny včetně plněných raviolli či tortellini. Jen pozor, až vaši blízcí čerstvé těstoviny ochutnají, ty z obchodu už chtít nebudou.
Suroviny: 300 g semoliny, 2 celá vajíčka, 4 žloutky, sůl, 1 lžíce olivového oleje, voda (podle potřeby)
Postup:
1. Semolinu nasypte na vál a doprostřed udělejte větší důlek. Pokud semolinu nemáte k dispozici, můžete ji v nouzi nahradit hladkou pšeničnou moukou, sáhněte ale po té s označením „00“. Ovšem semolina má své výhody. Těstoviny jsou vláčné, těsto dobře drží a nerozváří se. Proto ji mějte doma vždy pro všechny případy v zásobě.
2. Do důlku dejte vajíčko, žloutky, olej, sůl a začněte vše rukama zpracovávat. Vejce musí mít stejnou teplotu jako ostatní používané suroviny, aby se s moukou dobře spojila. Včas je proto vyjměte z chladničky a nechte v pokojové teplotě. Během hnětení dle potřeby po troškách přilévejte vodu, případně přidávejte mouku. Hněťte tak dlouho, dokud těsto nebude nádherně vláčné. Počítejte s tím, že to bude trvat okolo 20 minut. Tenhle krok se nedá ošidit. Během hnětení se totiž aktivuje lepek a těsto se stane pružné a nebude se lepit na ruce.
Pokud máte kuchyňského robota, ulehčíte si spoustu dřiny. Ingredience dejte do mísy, nasaďte hnětací háky a nechte je při nízkých otáčkách dělat jejich práci. Na závěr stačí těsto rukama párkrát prohníst a vytvořit bochánek. Využít můžete i domácí pekárnu.
Náš tip: V této fázi můžete domácí těstoviny podle potřeby ochutit například najemno nasekanými čerstvými bylinkami, drceným pepřem, rajčatovým protlakem, špenátem, kurkumou nebo třeba práškem ze sušených hub.
3. Z hotového těsta vytvořte bochánek, zabalte ho do potravinové fólie a nechte ho alespoň 30 minut, ideálně 2 hodiny, odpočívat v lednici.
4. Odpočinuté těsto vyválejte na tenkou placku vysokou asi 1 mm a krájejte požadované tvary. Použít můžete buď klasický váleček, nebo sofistikovaný strojek na těstoviny. Hotové těstoviny uvařte nebo dejte do sáčku, aby neokoraly, a uložte je do druhého dne do chladničky. Nezapomeňte, že čerstvé těstoviny se vaří jen 1–3 minuty podle velikosti a tloušťky.