Kuře na paprice

Kuře na paprice Zdroj: recepty.cz

Česká klasika: Lahodné kuře na paprice, které zvládne i začátečník!

Dušená kuřecí stehna s tradiční paprikovou smetanovou omáčkou servírujte nejlépe s vařenými kolínky, do kterých lahodná omáčka nateče a vy si tak dosytosti užijete její lahodnou chuť.

Suroviny: 1 ks kuřete, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 ks cibule, 3 vrchovaté lžíce mleté sladké papriky, 400 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany ke šlehání, 200 ml zakysané smetany, sůl, těstoviny kolínka

Postup:

1. Kuře naporcujte na 4 části a ze všech stran je osolte. V silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a porce kuřete na něm ze všech stran orestujte dozlatova. Poté kuře dejte na talíř a do oleje vsypte nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte ji, dokud nezačne zlátnout, asi 6 minut. Nyní přisypte papriku, promíchejte a ještě 1 minutu restujte. Papriku s cibulí zalijte vývarem a vraťte do kastrolu i kuře. Přiklopte poklicí, zmírněte plamen a duste 45 minut.

2. Ke konci dušení masa si připravte jíšku. Na pánvičce rozehřejte máslo a zasypte ho moukou. Míchejte na mírném plameni, dokud není směs bez hrudek a nezačne zlátnout. Nechte jíšku zchladnout.

3. Měkké kuře vyjměte z kastrolu a omáčku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. K omáčce vmíchejte metlou jíšku a 10 minut ji povařte (průběžně míchejte). Omáčku zalijte smetanou, promíchejte, vraťte do ní kuře a povařte dalších 5 minut. Vmíchejte zakysanou smetanu, přiveďte těsně k bodu varu a odstavte. Ke kuřeti podávejte kolínka uvařená podle návodu na obalu.

Další skvělé recepty (nejen na českou klasiku) najdete na webu Recepty.cz