Podmáslový chléb

Podmáslový chléb Zdroj: recepty.cz

Domácí pečivo: Upečte si výborný podmáslový chléb!

redakce Recepty.cz

Domácí pečivo je mnohem chutnější než to kupované. Vyzkoušejte doma třeba podmáslový chleba, na který vám stačí jen pár surovin. Ty jednoduše odměříte hrnkem a lžičkou. 

Suroviny: 3 hrnky hladké mouky na podmáslí a doladění, 2 lžičky soli, 1/3 hrnku vody, 1 hrnek podmáslí, 1 lžíce medu, 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce lněného semínka, 2 lžičky sušeného droždí a olej na vymazání

Postup:

1. Do hnětače dejte nejdříve mouku se solí. Potom opatrně přidávejte studenou vodu s podmáslím, med, máslo, lněné semínko a droždí. Míchejte, dokud nebude těsto hebké. Pokud se těsto i po 10 minutách stále lepí, přidejte trošku mouky.

2. Pak ho otočte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujte hladkou kouli. Vložte ji do lehce naolejované misky, zakryjte ji vlhkou utěrkou a nechte v teple kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, asi 60 minut.

3. Poté ještě jednou zpracujte těsto a vložte do vymaštěné formy, ideálně do srnčího hřbetu. Nechte ještě 30 minut kynout.

4. Předehřejte troubu na 250 °C a na dno dejte kastrůlek s horkou vodou. Vložte nakynuté těsto ve formě a pečte 45 minut, po 5 minutách stáhněte teplotu na 220 °C.

5. Ještě horký chléb vyklepněte a nechte na mřížce vystydnout.

TIP z Naší toustárny: Skvělý je s máslem, medem a domácím džemem.

Recept na klasickou Šumavu najdete zde.

Další skvělé recepty na domácí pečivo najdete ZDE!

Doporučujeme

Načíst další články