Ve víru eco - friendly

Ve víru eco - friendly Zdroj: iStock.com

Jak se nám v redakci (ne)daří žít eco-friendly

Každý z nás se k ekologii staví dle svého. Pozitivní je, že se chování lidí zlepšuje. I my se v redakci snažíme být víc eco-friendly, ale také víme, že je před námi ještě dlouhá cesta. Náš spřízněný časopis Moje Psychologie věnoval aktuální listopadové číslo ekologii, což nás mezi sebou dovedlo k „eco diskuzi“.

Šéfredaktorka časopisu Moje Psychologie – Klára

„Věřím, že v rámci zodpovědného přístupu k životnímu prostředí mají význam i dílčí kroky a změny.“

O zodpovědnější přístup k přírodě se aspoň snažím, už jen proto, že ji mám ráda a chvíle strávené třeba v lese a stranou od ruchu města považuji za nejlepší relaxaci, jakou znám. V rámci domácnosti je pro mě (asi jako pro většinu z nás) samozřejmostí třídit odpad, a pokud možno používat ekologické čisticí a prací prostředky. Ale přiznávám, že když narazím na prací prášek „v akci“, jdou moje eko předsevzetí většinou stranou. Na což sice nejsem pyšná, ale finanční argument je pro mě někdy zkrátka pádnější. Podobně to mám s užíváním auta. Je pro mě naprosto nezbytnou součástí života a osobního komfortu, protože bydlím sice v klidné pražské oblasti, ale se složitější dostupností, takže jezdím do práce autem. Pokud by byly elektromobily finančně dostupnější, vůbec bych neváhala takto podpořit životní prostředí... Ale bohužel, zatím to nevypadá, že by se tyhle technologie staly finančně akceptovatelné pro většinu lidí. Nicméně věřím, že v rámci zodpovědného přístupu k životnímu prostředí mají význam i dílčí kroky a změny. Já jsem se např. před časem rozhodla, že už nebudu podporovat klecové chovy slepic a od té doby jsem vejce slepic z těchto chovů už nekoupila. Radši připlatím za vajíčka od farmářů a na mém rozpočtu ma domácnost se to nijak výrazně neodrazilo. Je to sice drobnost, ekologickou katastrofu to neodvrátí, ale mám z toho rozhodně dobrý pocit.

Redaktorka webu Ženy.cz – Andrea

„Snažím se proniknout do tajů přírodní kosmetiky.“

Už několik let třídím odpad. A i když nemáme speciální kontejnery u domu, nikdy mě to neodradilo. Alespoň se vždy trošku projdu. I v třídění odpadu mám stále jisté rezervy. Začala jsem proto sledovat na Instagramu profil samosebou_tridim (doporučuji všemi deseti!), kde se pravidelně dozvídám nové a nové informace. Naposledy to bylo třeba to, že účtenky nepatří do papíru, ale do směsného odpadu, což jsem do té doby vůbec netušila. Snažím se i proniknout do tajů přírodní kosmetiky. Mám ráda různé pleťové i tělové BIO oleje, přírodní krémy na ruce, ale i voňavé sprchové gely. Zatím jsem však ještě nepropadla přírodní dekorativní kosmetice. Vyhovují mi minerální pudry, rozjasňovače a stíny od Annabelle Minerals, ale zatím jsem nenašla žádnou přírodní řasenku ani rtěnku, která by splnila všechna má očekávání. Ale rozhodně to nevzdávám. A nesmím se zapomenout pochlubit, že se mi v hlavě rýsuje jedno velké EKO předsevzetí na příští rok, které mi vnukly krásné e-shopy Zemito, Organikk a Tiera Verde. Zkusím více zamakat na ekologii v naší domácnosti! Snad se mi to povede.

Redaktorka webu Ženy.cz – Ivona

„U kosmetiky mi víc záleží, aby byla přírodního složení.“

Miluju chození do kaváren a restaurací, které se nyní snažíme podpořit objednáváním jídla domů, takže letošní rok je z hlediska ekologie určitě velkým krokem zpět – jednoduše kvůli množství jednorázových obalů, které spotřebováváme. O to víc se snažím zamýšlet se v jiných oblastech. Vyměnila jsem několik úklidových čisticích přípravků za eko verze, stejně tak u kosmetiky mi víc a víc záleží na tom, aby byla přírodního složení. Na odličování jsem si koupila konjakovou houbičku, kterou budu používat místo jednorázových tampónů. A když jsem u toho, konečně jsem se také odhodlala pořídit si menstruační kalíšek.

Editorka webů Ženy.cz a Mojezdraví.cz – Irena

„S pokorou se vracím ke starým rodinným zvykům, které byly v souladu s eko životním stylem.“

V posledních letech zjišťuji, že rodinné zvyky, ze kterých jsem si dělala jakožto drzý dospívající legraci, byly naprosto v souladu s odpovědným eko životním stylem. Takže se k nim s pokorou vracím. Už se nevysmívám tomu, že děravé tričko doslouží jako univerzální hadr a že se zelenina kupuje cestou z chalupy u stánků. Zároveň se snažím odbourat ty zlozvyky, které jsem si v opojení, že „teď si mohu dovolit všechno“, vypěstovala. Myslím tím třeba zbytečně rozmáchlý šatník. Nebo „mít všechno svoje“. Proč, když kufry nebo pohorky si můžeme v klidu půjčovat s mámou? Někdy to jde, pak jsou období – třeba lockdown – kdy nákup třetích vlněných legín, které nepotřebujete, přinese člověku nečekaný emocionální zážitek. Dosáhnout level „babička“ mi v téhle počítačové hře tedy ještě nějakou dobu potrvá, ale pár bonusů už jsem posbírala.

Redaktorka webu Ženy.cz – Petra

„Začala jsem pomalu a promyšleně. Plánuji nákupy a nevzdávám hledání eco variant.“

Je to tak dva roky, co se kolem mě všichni vrhli na eco, slow, nature. Blikalo to na mě ze všech stran a já jsem pomalu a jistě propadala enviromentální úzkosti s pocity viny, že k tomuto stavu naší planety také svým způsobem života přispívám nebo že zkrátka nedělám dost. Se svým pouhým tříděním odpadu a sem tam bio kosmetikou jsem si připadala až trapně. Pak jsem procitla a řekla si, že nemůžu svůj život otočit o sto osmdesát stupňů a začnu pomalu a promyšleně v souladu s našimi rodinnými aktivitami a fungováním. Vybudovali jsme na zahradě kompost, když nezapomenu, jdu nakupovat s látkovými pytlíky, a když mám cestu kolem, vezmu to na nákup do bezobalové prodejny. Plánuji, co budeme vařit cca na 14 dní dopředu, a podle toho nakupuji, abychom zbytečně nevyhazovali jídlo. Na mé kosmetické poličce už je polovina produktů bio, jen u šamponů na vlasy, rtěnek a řasenek jsem nenašla eko alternativu v kvalitě, kterou chci. Hodně dlouho jsem i hledala a nakonec našla eco prací prášek, co vypere zelená kolena na kalhotách mé dcery. Konjaková houbička na odličování nebo menstruační kalhotky už si u mě našly pevné místo. Co se mi moc nedaří? Hrozně ráda řídím auto a cestuji s ním. A vím, že můj dieselový motor planetě moc neprospívá.

A právě eko přístupu je věnováno aktuální číslo Mojí psychologie. Poznáte ho jednoduše, je vytištěné na recyklovaném papíře . Blogerka Markéta Pavleje prozradí, proč žije EKO, dozvíte se, jak se zbavit úzkostí, proč jsou nemoci duše stále tabu a jak čelit psychopatům.

Objednáte taky na www.ikiosek.cz/mojepsychologie, poštovné je ZDARMA.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie