...

... Zdroj: iStock.com

Fika, lagom, pohoda: Vyznáte se v návodech na spokojený život?

Dánské hygge je momentálně nejznámější koncept příjemného trávení času, není ale jediný. Jak si pohodu představují Švédové, Finové nebo Japonci? 

Dánské hygge už neuniklo asi nikomu a bylo jen otázkou času, kdy se ozvou jiné země se svou trochou do mlýna. Když na to přijde, každý národ má nějaký ten příspěvek k duševní pohodě. Může to být třeba jen kalsarikännit, což je speciální finský výraz pro popíjení doma ve spodním prádle, ale také sofistikovanější termíny s hlubším významem.

Na co se tedy ještě můžeme těšit?

Fika

Začneme opět na severu, kde se provozuje fika – švédský recept na týmovou spolupráci a sdílení. Zní to sice trochu jako ovocný dezert, ale je to velmi důležitá součást pracovního dne. Neodmyslitelně patří k většině profesí. Zhruba okolo desáté se všichni v dosahu sejdou na kávu a něco malého k ní ve společenské části sdíleného prostoru, pozdraví se a proberou novinky. Může to být setkání kolegů z jednoho oddělení, anebo celé firmy. Setkávají se tak všichni, bez ohledu na hierarchii. Často tak spolu mluví i ti, kteří by se jinak pracovně setkali jen zřídka. Promítá se v tom severský rovnostářský přístup, běžně tu uvidíte v rozhovoru ředitele instituce třeba se stážistou.

Zpočátku mi sice dělalo trochu potíže oslovovat děkanku fakulty, kde jsem trávila část svého studia, křestním jménem nad skořicovou rolkou, ale ráda jsem si zvykla. Fika posiluje dobrou atmosféru a přátelský přístup a výrazně omezuje potřebu zbytečných porad. K tomu patří, že kromě fika se v práci moc neklábosí. Jinak jsou Švédové zaměřeni na oddělování osobního a pracovního života a rovnováhu mezi nimi, mají svou práci rádi hotovou v pracovní době. Dělat něco dlouho neznamená dělat to dobře.

Wabi-Sabi, Kaizen, Ikigai

Pracovně se můžeme inspirovat také v Japonsku. Počátky managementu a řízení jsou s touto zemí ostatně spojené. Kaizen znamená každodenní drobná vylepšení, na kterých se mohou podílet a také podílejí všichni, kterých se daná činnost ve firmě týká. I když třeba jen malou troškou, pracujeme všichni na společném výsledku a můžeme na to být hrdí.

Wabi-sabi je pak koncept, který ovlivnil design, návrhářství i architekturu a vystihuje jej přijetí nedokonalosti.V době konzumu, nadprodukce a plýtvání nás učí, že i poškozené věci mají svůj smysl. Prasklina na váze se tak může stát její ozdobou, rýhy na dřevěném stole dávají tušit příběh rodiny, která u něj sedává. Chyby v projektu rovněž vedou k tomu, že se podaří dosáhnout cíle nečekanou cestou. A přes chyby a vylepšování hledáme ikigai, tedy určitý průnik smyslu našeho počínán a radosti z výsledku. Ikigai lze popsat jako nejzásadnější „důvod, proč ráno vstáváme“.

Pura Vida

Z trochu jiného soudku můžeme ochutnat na Kostarice. Pura vida doslova znamená čistý život, skutečný význam je ale širší. Odkazuje na plnost bytí, radost ze života a z toho, že se daří. Ačkoli se jedná o frázi typickou pro Kostariku, její počátky jsou v jednom mexickém filmu stejného názvu z padesátých let. Na Kostarice každopádně zdomácněla a je považována za motto tamní kultury. Používá se také místo pozdravu, naše české dobrý den se mu vlastně dost blíží. Jen se místo dne týká celého životního stylu.

Každý si to udělá, jaké mu to vyhovuje. „Pura vida je taková odpověď na všechno. Je to prostě sdělení o tom, že všechno je v pohodě a že život je krátký a je třeba ho prožít,“ podotýká k tomu ilustrátorka Petruccya, která na Kostarice prožila část života a ve stylu pura vida navrhla kolekci hrnečků pro Bonami.

Siga, siga, Maňána

Na slovní spojení siga, siga jsem při cestování po Řecku byla téměř alergická. Znamená totiž zpomal, neřeš, zklidni se. Bylo nejčastější odpovědí na jakoukoli mou otázku, která se týkala časového údaje či plánu. Třeba na dotaz, kdy už vyrazíme nahoru na Akropolis. „Siga, siga, jsi nějaká nervózní, posedíme, dáme si kávu, popovídáme, uvidíme,“ uklidňoval mě můj řecký kamarád Panajotis, zatímco se pozvolna blížil večer. K mému neutuchajícímu překvapení vždy vše nakonec nějak stihl. V Řecku jen málokdy najdete třeba jízdní řád. Pokud se vám to přece jen podaří, stejně je to jen velmi hrubý odhad, kdy co možná přijede. Rozčilovat se nemá smysl. Člověka to donutí zaměřovat se jen na to podstatné a neočekávat příliš.

Nakonec jsem opravdu zpomalila a z jihu se domů po několika měsících vrátila odpočatá a o poznání klidnější. Podobné účinky má maňána, specialita španělsky mluvících zemí. Jen s ní mám spojený pomerančový likér, vějíře a odpolední klid, spíše než chaos a křik řeckých tržnic.

Lagom

Opět ze Švédska k nám přichází lagom, prezentovaný jako klidný, pohodový a tak nějak celkově uvážlivý přístup k životu. Stojí na něm skandinávské ekologické, společensky zodpovědné cítění a minimalismus. Když nám učitelka švédštiny vysvětlovala, co lagom obnáší, tvrdila, že přesný překlad není možný, protože žádný jiný jazyk tohle slovo nezná.

Ale mně bleskl hlavou Jan Werich v roli krále, který se snaží bez soli vytvořit těsto na palačinky a volá „přiměřeně, přiměřeně“. Vzniklo těsto podivné chuti a bylo ho příliš. S čímž právě obyvatelé severu tak trochu bojují, i když to z nich přizná jen málokdo. Třeba kamarádka Veronica, podle které lagom taky znamená nevystupovat z davu, neodlišovat se, neupozorňovat na sebe. Ideální Sven je podle ní šedivý a průměrný a o nic moc se nesnaží. S odstupem ale musím říct, že nás může inspirovat rozvahou a zodpovědností.

Pohoda

Každá mince má dvě strany. Je sice hezké vzhlížet k nějakému ideálu, ale také je dobré jej nepřebírat úplně nekriticky a se vším všudy. Při takových návštěvách cizích kultur ale máme jednu důležitou výhodu. Jako cizinci a cestovatelé si můžeme vybrat, co se nám právě hodí, čím obohatíme svůj domov. Ať už hygge nebo lagom, prostě hlavně (česká) pohoda.

Článek vyšel v lednovém čísle časopisu Moje psychologie.

.
. | Zdroj: Robert Tichý (archiv Mojí psychologie)

Plánujete svatbu? Zajímají vás nejnovější svatební trendy z přehlídek, tipy na nejkrásnější šaty, účesy, kytice, chcete inspiraci na nejromantičtější místa, kde se vdávat a kdy a co je potřeba zařídit? To vše a mnohem více inspirace a užitečných informací najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Naplánujte si s námi vaši svatbu snů!