Klidně si jednou za čas něco dopřejte. Nesmí se to ale přehánět.

Klidně si jednou za čas něco dopřejte. Nesmí se to ale přehánět. Zdroj: Shutterstock

6 největších mýtů, kvůli kterým neshodíte ani kilo. Věříte jim?

Během života jsme konfrontovány se spoustou mýtů, kterým jsme do té doby naivně věřily. Jinak tomu není ani v případě hubnutí, informací o tom, jak dosáhnout dokonalé postavy je všude tolik, že se není ani čemu divit, když občas uvěříme nějaké té nepravdě. Jaké jsou ty nejčastější? 

Pokračování 2 / 7

Čím méně, tím lépe

Omyl! Dobrým příkladem je třeba dieta pro lidi s cukrovkou, kteří musí omezovat sacharidy a tuky vůbec, poměrně přísně si musí hlídat denní energetický příjem. A přesto jedí pětkrát až šestkrát denně pestrou stravu, nemají hlad, a přitom mnozí z nich zhubnou. Každý, kdo chce něco shodit, by to měl dělat podobně, protože hladovění není cestou k úspěchu, naopak – tělo si pak o to více všechno ukládá.

Malé porce jsou v pořádku, ale jíst něco musíte.
Malé porce jsou v pořádku, ale jíst něco musíte. | Zdroj: Pexels

Pokračování 3 / 7

Některá jídla nesmíte NIKDY

Čokoládu? Děkuji, nejím, já raději jablko. Jenže to je také omyl. Je dobře, pokud z jídelníčku skoro vyškrtnete uzeniny, ale nikdo nemluví o tom, že už si nikdy nesmíte dát ani párek. "Není důvod, abyste si občas nedala kousek paštiky, pokud ji máte ráda. Ale kupte si jen malý kousek a ten si vychutnejte," vysvětluje Iva Málková ze společnosti Stop obezitě.

Klidně si jednou za čas něco dopřejte. Nesmí se to ale přehánět.
Klidně si jednou za čas něco dopřejte. Nesmí se to ale přehánět. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 4 / 7

Sacharidy se jíst nemůžou

Kromě toho, že zakázaného není nic, sacharidy byste dokonce ani neměla zásadně omezit, s výjimkou jednoduchých cukrů ve sladkostech a podobně. Rozhodně byste měla jíst fazole, hnědou rýži, celozrnné pečivo, ovoce a zeleninu... A to všechno jsou zdroje sacharidů. Tělo je rozhodně potřebuje jako zdroj energie a také jako palivo pro mozek. Je to tak, bez cukrů vám to nebude tolik myslet.

Sacharidům se nevyhýbejte.
Sacharidům se nevyhýbejte. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 5 / 7

Jíst se musí naposledy v pět odpoledne

Chyba, před kterou odborníci na hubnutí opakovaně varovali, se přesto drží jako helvétská víra. Jenže nemá smysl jíst naposledy v pět odpoledne, když chodíte spát o půlnoci. Držte se spíše toho, že byste měla jíst naposledy dvě až tři hodiny předtím, než půjdete do postele. Je samozřejmě lepší, pokud si dáte navečer něco lehčího a pokud chcete zhubnout, omezíte v těchto hodinách sacharidy, a když už, sáhnete spíše po těch komplexních.

Pozor na potraviny, které se tváří jako light!
Pozor na potraviny, které se tváří jako light! | Zdroj: Shutterstock.com

Pokračování 6 / 7

Dieta je otrava, ale není napořád

Dieta, hladovění, cvičení... Takové malé peklo, ale naštěstí bude za pár týdnů, nejvýše měsíců po všem a vy si budete moci zase užívat. Zadržte! Takhle to bohužel nefunguje. Neměla byste brát hubnutí jako dočasné utrpení, po jehož skončení si budete moci zase užívat, protože tak si akorát koledujete o jojo efekt. Berte hubnutí jako počátek změny životního stylu na lepší, u něhož už hodláte zůstat.

Nevěřte všemu, co slyšíte o dietách.
Nevěřte všemu, co slyšíte o dietách. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 7 / 7

Nízkotučné potraviny můžu jíst, jak chci

Kéž by to bylo tak jednoduché! Ale bohužel nízkotučné potraviny jsou při dietě kolikrát ještě horší než ty klasické nebo polotučné. Protože ve chvíli, kdy výrobce sníží podíl tuku, musí jinde zase něco přidat. Tuk je totiž nositelem chuti a když ho v potravině nemáte, není moc dobrá. A tak se tam místo toho dá třeba škrob. Což jsou sacharidy. Jediný efekt, který bude mít, je ten, že jste tuky vyměnila za cukry. Také žádná sláva. Navíc je potřebujeme, takže spíše, než abyste se jich zbavovala, snažte se vybírat si ty kvalitní.

Video placeholde