...

... Zdroj: iStock.com

5 tipů, jak vybrat fitko, které vám pomůže cvičit s nadšením a vytrvat

Když zaznamenáme nepříjemnou změnu váhy, saháme po čemkoli, co nám zajistí, že ideálně během pár (tý)dnů budeme vážit tolik co dřív. Když nám to slíbí fitko vzdálené deset kilometrů od domova, které navíc nabízí neuvěřitelně nízkou cenu, jdeme do toho. Co na tom, že v něm není nic víc než pár činek, jeden rotoped a opotřebovaný běžecký pás? Nebo si naopak koupíme tu nejdražší permanentku, která existuje, neboť máme pocit, že s většími výdaji sílí i naše vůle.

Statistika říká – ať už u první volby nebo u druhé – že více než 60 % nováčků ve vybraném fitku již po měsíci cvičit nebude. Proto se hodí vědět, jak to zařídit, abyste patřili k těm, kteří vydrží.

1. Řekněte si, co očekáváte

Začněme zostra. Opravdu potřebujete k dosažení svého cíle členství ve fitku? Nestačilo by vám nejdřív začít se trochu hýbat, do fitka zajít jednou týdně a vyzkoušet si tam, co se vám zalíbí, a až pak se rozhodnout? „Než investujete první peníze, zkuste si nejprve udělat žebříček priorit v tom, co očekáváte. Od sebe i od fitness centra,“ říká osobní trenér Miroslav Kolenyak a pokračuje: „Zvažte svoje možnosti, dostupnost lokality, vybavenost fitness centra, prostředí, přístup k zákazníkovi, cenu, otevírací dobu, možnosti skupinových lekcí i výběr osobního trenéra. Dívejte se i na věci přidružené, jako je wellness centrum – opravdu ho využijete? Má cenu za něj platit? Když si tyto věci uspořádáte, váš výběr se značně zúží.“

2. Nepodceňujte lokalitu

Že je to fitko, o kterém nadšeně mluví polovina města? Paráda! Ale nejdůležitější otázka zní jinak: Jak daleko ho máte vy? Obecné pravidlo říká, že fitness centrum by nemělo být dál než deset minut od místa, kde bydlíte nebo pracujete. „Ideální je spojit nějakou pohybovou aktivitu s cestou mezi prací a domovem. Budete to mít po cestě, můžete se těšit na něco, co vás baví, a navíc přijdete domů příjemně naladěná,“ říká Iva Málková, zakladatelka sdružení STOB. Je dobré zamyslet se nad lokalitou ještě trochu hlouběji. Například: Je pro vás důležitější možnost zacvičit si o polední přestávce, nebo to mít po cvičení pět minut pod domácí sprchu? Cvičíte častěji v týdnu, nebo o víkendu? Pokud o víkendu, jaká je pravděpodobnost, že pojedete v sobotu z domova ke kanceláři na druhé straně města, abyste odjela půlhodinku na rotopedu?

3. Zaměřte se na čas a spoluhráče

„Když máte pětačtyřicet kilo navíc a celý život jste se nepohnula, to poslední, co chcete, je, aby vás u cvičení sledovaly padesátikilové Barbie a Kenové s pekáčem buchet na břiše,“ říká čtyřicetiletá Marcela, která kvůli nepříjemnému pocitu vzdala cvičení už v několika špičkových fitness centrech. „Byla jsem v nich obklopená lidmi, kteří si chodili trénovat trochu tělo a hodně ego,“ dodává. Nakonec skončila v malém neznámém fitness klubu pro ženy, kam je mužům vstup zakázán, a ženám tak nezavdává příčinu soutěžit jedna s druhou.

„Členství mě stojí třetinu ceny, kterou jsem platila ve známých fitness centrech, a taky jsem se přestala stydět za své rudé tváře a rozkydlý zadek. Tady ho má většina,“ směje se. Co z toho plyne? Buďte k sobě upřímná a choďte do takového fitka, které vám vyhovuje. Tím lépe se v něm budete cítit. Levné vstupné už dávno není na úkor kvality vybavení ani instruktorů. Dobré fitko poznáte jednoduše tak, že se v něm cítíte příjemně, což je to nejdůležitější.

4. Hlídejte si podmínky

Než podepíšete smlouvu, kterou se zavazujete ke členství, trenér Miroslav Kolenyak radí přečíst si pozorně podmínky. „Ptejte se na možnost pozastavení členství nebo podmínky předčasného ukončení, pokud by se stalo něco nepředvídatelného,“ upozorňuje. To si ohlídejte zejména v případě, že si členství kupujete v rámci speciální akce. Pozorně čtěte i drobné písmo pod hlavním textem. „V řadě fitness center je dnes na výběr z několika druhů členství, kde mohou být služby navíc od využití solária po zapůjčení ručníku. Tady je na vás, co si vyberete a co se vám vyplatí: Zaplatit trochu víc na začátku, nebo si ručník pokaždé za dvacet korun půjčit?“ ptá se. Poptejte se také na služby trenéra nebo fitness konzultanta.

5. Otestujte si svůj výběr

Máte vybráno? Gratulujeme! Nejprve ale výběr vyzkoušejte, teprve pak podepisujte členství. V některých fitness centrech si můžete zaplatit jednotlivé hodiny, v jiných, která fungují pouze pro členy, by vás někdo ze zaměstnanců měl minimálně provést a ukázat vám dostupné možnosti. Poměrně dost center už dnes nabízí možnost vyzkoušet si hodinu zdarma, případně i více lekcí za speciální cenu. Současným trendem jsou cvičení balanční, s vlastní vahou, na posílení hlubokého stabilizačního systému, jako například TRX, bosu a flexi-bar. Další dobrá vodítka platná na veškeré služby, fitka nevyjímaje: Je čistá toaleta? Je k dispozici toaletní papír? Je ve sprše k dispozici mýdlo? Ptejte se také na to, jestli s vámi může přijít cvičit někdo další. Některá fitka nabízejí jednorázové vstupy i nečlenům.

Zajímá vás, jaký jste "fitness typ"? Jestli jste spíše "pozorovatelka", "dříčka", nebo "pohodářka"? Pomoci vám může test, který vyšel v novém speciálu časopisu Dieta Sexy zadek. Čeká vás i spousta dalšího zajímavého čtení a inspirace. Časopis si můžete objednat i přímo k vám domů prostřednictvím SMS!

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

SEZAW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: SEZAW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 99 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

Plánujete svatbu? Všechno, co potřebujete, najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Tipy na nejkrásnější místa na obřad, přehledný harmonogram, kdy a co zařídit, nejnovější trendy přímo z přehlídek, tipy na šaty, účesy, nejkrásnější květiny nebo dorty, zkrátka vše, co potřebujete pro plánování Dokonalé svatby!