Pro čistší planetu

Pro čistší planetu Zdroj: iStock.com

Pro čistší planetu
Míň věcí, víc zážitků
3
Fotogalerie

3 jednoduché tipy, jak zbytečně neplýtvat, ušetřit peníze a žít čistší život

Není vám lhostejné, jak vypadá příroda kolem vás, a už nechcete podporovat růst dalšího plastového ostrova v oceánu. Ráda byste žila efektivněji a neškodila planetě, ale víte, že všeho se ve svém životě vzdát nejde. Auto potřebujete, jíst taky. Proč tedy nezačít úplně jednoduše a efektivně? Změňte přístup a myšlení.

Ze dne na den zřejmě nezačnete prát v bio prášku, nosit oblečení, které je jen z bio bavlny a které nebylo vyrobeno v Indii. Máte i tak trochu výčitky, že jste moc ekologicky a s ohledem na přírodu nežila? Buďte v klidu, dělali jsme to všichni. Minulost nezměníme, ale budoucnost ovlivnit můžeme a víme, že už je na čase. Nemusíte se ihned proměnit v lesní žínku, co pije jen vodu z pramene z dlaní, ale začněte ve svém životě upravovat své chování na takové, které planetě neškodí. Je to tak jednoduché a můžete začít hned a nakazit novým způsobem myšlení i své okolí. S radostí se přidají. Velkou zastánkyní života, který je lepší pro naši planetu, je blogerka Weef, která nenásilnou formou ukazuje, že to jde. Na jejím blogu Weef´s World najdete spoustu užitečných rad, my jsme se rozhodly pro tyto.

Pro čistší planetu
Pro čistší planetu | Zdroj: archiv Weef´s World

Nepotřebuju to, nekupuju to

Míň věcí, víc zážitků. Myšlenka, která je Weef velice blízká: „Méně je podle mě více, na což jsem přišla až postupem času. Společně s tím jsem taky do svého života přestala přijímat věci, které jednoduše nepotřebuji nebo nechci. Jenže ono není vždy lehké odmítnout. Především, když je daná věc zadarmo. Naučit se říkat NE je podle mne jedním ze základních předpokladů zdravě fungující společnosti. Ono není potřeba bavit se jen o věcech, ale i o lidech, pracovních nabídkách nebo třeba alkoholu. Nebojme se říkat, co opravdu chceme. Nebojme se věřit v sebe a nebojme se odmítnutí.“ Nabízejí vám v obchodech k nákupu dárek, který nepotřebujete. Další kosmetickou taštičku, když si koupíte váš oblíbený krém? Reklamní tužky, přívěsky? Nemáte jich doma už milion? Nepřemýšlejte tak, že můžete mít víc věcí. Představte si danou věc, jak ji používáte, co s ní budete přesně dělat, jak dlouho vás bude bavit, co vše z ní využijete a zda náhodou už další nemáte. Pak si určitě rozmyslíte zběsilé sbírání bodů za nákup, abyste dostala zdarma další skleničky, které máte doma v poličce zastoupené ve dvou řadách.

Zaměřeno na obaly

Všechno má obal a něco dokonce dva, tři, čtyři. Řada firem, a i ty námi velmi oblíbené, už si začíná uvědomovat, že přemíra obalů není tolik potřeba. S nošením vlastních tašek, které využíváte opakovaně, jste už možná začala, z plastových pytlíků pomalu přecházíte na ty látkové s možností opakovaného použití, tak to posuňme dál. „Pohodlnost hraje vlastně ve všech bodech, o kterých se bavíme, značnou roli. Z té se nám totiž nechce ustupovat. A tak si koupíme jídlo s sebou a po 15 minutách, kdy ho spořádáme, po nás zůstane několik kusů plastu, které mají životnost 100 let. Supermarkety na nákup do vlastní nádoby nebo pytlíku nemyslí. Jsou tu ale tací, kteří se snaží jít bezobalovému nákupu naproti. Zkuste zalovit, zda se ve vašem městě nachází bezobalový obchod. Většinou neprodává jen potraviny, ale třeba i mycí prostředky a spoustu dalších pomocníků pro život bez obalu. V tomto případě pomůžeme nejen planetě, ale i sobě. Najednou se v ledničce budou hromadit více opravdové potraviny, které jsou čerstvé a kvalitní.“ A to je dle blogerky Weef velice důležitý způsob, jak plasty eliminovat. Řekněte si v pekařství o papírkový sáček místo igelitového. Sáhněte po skleněné láhvi místo plastové. Co takhle nosit vlastní terno hrnek na kafe či lahev na vodu, kterou opakovaně naplníte.

Plánovat a neplýtvat

Blíží se víkend, svátek nebo delší volno, a tak nakoupíme zběsile mnoho věcí, které ani nesníme. Je toho tolik, že půl věcí nenačneme ani nedojíme a po týdnu vyhodíme. Na některé se ani díky množství jiných lahůdek nedostane, a tak do koše putuje nahnilý banán, salát a prošlý jogurt. Jak tomu předejít? Že se naučíme nakupovat s rozmyslem. Například já promýšlím jídlo na týden. Řekneme si jako rodina, co bychom chtěli následující týden jíst, na co máme chuť, ale je i zdravé, a píšeme seznam na nákup. Víme pak, že v lednici je vše, co na daná jídla potřebujeme, a když se vrátíme odpoledne domů, je rychle vařeno, aniž by chyběly ingredience a vše postupně mizí s minimem odpadu. Weef pak poukazuje i na takovou surovinu, která je pro nás automatická, nekupujeme ji v supermarketu, ale i když si myslíme, že je jí dost, není neomezená. Ano, voda. „Vezměte si, kolik vody denně spotřebujeme? Na co vše ji potřebujeme? Kolik času strávíme ve sprše? V tomhle případě stojí za to zamyslet se, jak ušetřit. A to nejen vodu, ale i peníze. Jde to krásně ruku v ruce. Můžete kupříkladu na sprchu přikoupit tzv. perlátor, který umí ušetřit kolem 31.000 litrů vody, 66 % energie na její ohřev a taky částku na účtě. A nebojte, stále se vysprchujete na jedničku.“

Míň věcí, víc zážitků
Míň věcí, víc zážitků | Zdroj: archiv Weef´s World