Victoria Beckham na londýnském fashion weeku jaro/léto 2019

Victoria Beckham na londýnském fashion weeku jaro/léto 2019 Zdroj: Profimedia.cz

Victoria Beckham slaví 10 let své značky. Jak se za tu dobu změnila?

Victoria Beckham tento týden přehlídkou v Londýně oslavila desátý rok své vlastní módní značky. A nutno říct, že bylo co slavit. Victoria to totiž natřela nejen všem pochybovačům, ale hlavně dokázala sama sobě – že je návrhářkou, která patří mezi špičku. 

Victoria Beckham o sobě nikdy neměla valné mínění. Když ji nedávno časopis Vogue požádal, aby napsala dopis svému osmnáctiletému já, začínal slovy: „Drahá Victorie, vím, čím si teď procházíš. Nejsi nejkrásnější ani nejštíhlejší a na škole nepatříš k nejlepším tanečnicím. Nikdy jsi pořádně nezapadla do party, i když jsou tvoje spolužačky fajn holky. Máš hrozné akné...“ Victoria nadále radí svému mladšímu já, aby to nepřehánělo s make-upem, aby si nikdy nenechávalo příliš vytrhat obočí a rozhodně se vykašlalo na plastiku prsou. „Je to jen známka nedostatečného sebevědomí.“

Victoria Beckham v roce 2007
Victoria Beckham v roce 2007 | Zdroj: Profimedia.cz

Nicméně když stála Victoria v roce 2007 před rozhodnutím založit módní značku, stále ještě působila velmi nejistě a nekompromisní optikou módního světa dost mimo. Vlasy odbarvené na blond, výrazné opálení, minisukně, výstřih, zkrátka vyzývavý styl ženy, která se snaží vypadat na dvacet, i když už jí táhne na pětatřicet. Bylo jasné, že takhle Victorii nikdo nebude brát vážně. Chtělo to radikální změnu. Victoria se vrátila zpět k tmavé barvě vlasů a začala se víc zahalovat. Čím dál víc do jejího šatníku začaly pronikat elegantní kousky, až sama začala diktovat jejich barvu a střih coby uznávaná a konečně i sebevědomá módní návrhářka.

Podívejte se, jak se Victoria Beckham změnila v posledních deseti letech. >>>

Pokračování 2 / 12

2008: Začátky

Ještě předtím, než v září 2008 založila svou vlastní značku, vytvořila Victoria pod svým jménem kolekci džín a slunečních brýlí. založila vlastní kosmetickou značku V-launch a s Davidem představili vlastní vůni Intimately Beckham. Do ryze vlastního byznysu tak šla až poté, co si vyzkoušela, jak na zákaznice funguje její jméno.

Victoria Beckham v roce 2008
Victoria Beckham v roce 2008 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 12

2009: Minimolo

Victoria začínala vstupovat do módního byznysu opatrně. Zprvu měla tým dvou lidí a v kolekci jen pár šatů, které předváděly dvě modelky v rámci novinářských miniprezentací. „Občas přišlo hodně lidí, občas jen jeden, který ani neuměl anglicky. Ale mně to bylo jedno,“ prozradila v jednom z rozhovorů. V roce 2009 také experimentovala s vlasy a klasickým stylem à la Audrey Hebpurn.

Victoria Beckham v roce 2009
Victoria Beckham v roce 2009 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 12

2010: Uvolňování

Delší a ležérně sepnuté vlasy, volnější střihy. To je další nenápadná změna, které si tehdy možná všimli jen módní redaktoři pozvaní na další prezentaci. Zde nechyběly Victoriiny oblíbené pouzdrové šaty, ovšem přidávaly se i volnější střihy a nový koncept, který popsala jako „everyday kind of sexiness“. Mimochodem, my si Victorii z této doby pamatujeme především s jejím nezbytným doplňkem – jednou z jejích superdrahých birkinek.

Victoria Beckham v roce 2010
Victoria Beckham v roce 2010 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 12

2011: Fashion week

Ve čtvrté sezóně fungování značky Victoria Beckham přišel velký milník – vstup na newyorský fashion week. A také vlastní linie kabelek! Koncem roku navíc Victoria vyhrála ocenění Designer Brand of the Year na British Fashion Awards. Mohl být tento rok ještě úspěšnější? Mohl! Když šla Victoria v únoru 2011 na fashion week poprvé v roli návrhářky, ne náhodou na sobě měla volné rolákové šaty. 10. července se totiž narodila Harper Beckham.

Victoria Beckham v roce 2011
Victoria Beckham v roce 2011 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 12

2011: Podpatky

U roku 2011 se na chvíli zastavíme, protože jestli si tehdy Posh Spice s něčím spojujeme, pak jsou to ultra vysoké jehly a monstrózní platformy. Nosila je v osmém měsíci (třeba na svatbu prince Williama a Kate Middleton) a nevzdala se jich, ani když pobíhala s miminkem po městě.

Victoria Beckham v roce 2011
Victoria Beckham v roce 2011 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 12

2013: Kalhoty

V roce 2013 je styl Victorie Beckham zase o něco dospělejší a inspirativnější. Značka je nyní dostupná i na e-shopu a do tehdejších kolekcí postupně pronikají i pánské prvky. Její brand si už dávno nespojujeme s ultimátně ženskými střihy, naopak přibývají košile, kalhoty, smokingové prvky, nižší podpatky a velké kabáty. A také její oblíbený – color block styl, který bude v následujících sezónách na sobě i na přehlídkách různě obměňovat.

Victoria Beckham v roce 2013
Victoria Beckham v roce 2013 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 8 / 12

2014: Úspěch

V roce 2014 přirovnal The Guardian příběh Victorie Beckham k postmoderní pohádce. Návrhářka tehdy oslavila 40. narozeniny a mohla v klidu bilancovat. „Jako popová hvězda jsem se cítila slavná, ale teď se poprvé v životě cítím také úspěšná.“ A rozhodně nepřeháněla. Její ateliér se z jednoho rozrostl o několik pater navíc, její tým nyní čítal stovku lidí. Sama také hodnotí, jak se změnil její styl: „Nosívala jsem věci, ve kterých jsem chtěla vyniknout, ale teď už vím, že nemusím nikomu nic dokazovat.“

Victoria Beckham v roce 2014
Victoria Beckham v roce 2014 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 9 / 12

2015: Kontrasty

Až do roku 2014 zásoboval Victoriiny přehlídky botami Manolo Blahnik, v kolekci pro jaro a léto 2015 už ale měla vlastní designy, které překvapivě neměly nic moc společného s tím, co paní Beckham doposud ráda nosila. Platformy měly tentokrát podobu minimalistických sandálů, pánský šmrnc dodávaly kovbojské mokasíny. A v kontrastu k nim představila nejen na přehlídce, ale i na sobě něžné květinové potisky. A voilà, klasické bílé tričko!

Victoria Beckham v roce 2015
Victoria Beckham v roce 2015 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 10 / 12

2016: Tenisky

V roce 2016 se začalo psát o tom, kolik značka Victoria Beckham prodělává. Vysvětlení? Nákladné investice do jejího rozvoje. Mimochodem, asi nikoho nepřekvapilo, že peníze do firmy své ženy pumpuje David Beckham, jehož nyní živí hlavně reklamy. Victoria se bezesporu musela v práci hodně otáčet, protože právě tento rok poprvé podlehla a (párkrát) veřejně vyměnila milované podpatky za tenisky nebo pantofle.

Victoria Beckham v roce 2016
Victoria Beckham v roce 2016 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 11 / 12

2017: Úsměv

Proč se Victoria Beckham nikdy neusmívá? Otázka, která trápila nejen novináře, ale i fanoušky a nejspíš i samotnou Victorii. Ta minulý rok ze svého komplexu vytvořila cool trend, když navrhla tričko s nápisem "Fashion stole my smile." Zřetelné a pochopitelné. A také terapeutické, protože od té doby se Victoria snaží usmívat víc a víc. A víc a víc se v jejím šatníku objevují volné kalhoty a dokonce i boyfriend džíny!

Victoria Beckham v roce 2017
Victoria Beckham v roce 2017 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 12 / 12

2018: Dekáda

Letos v září je to přesně deset let od chvíle, kdy Victoria založila svou značku. A oslavila to stylově – svou přehlídku pro jaro a léto 2019 tentokrát přesunula do Londýna a dokonce ji živě promítala na reklamních panelech na Piccadilly Circus. Jak bývá zvykem, na přehlídce v Dover Street nechyběla celá její rodina v čele s manželem Davidem. Protože právě rodina je síla, která Victorii pohání vpřed. Nejen finančně (o tom už řeč byla), ale také tím, jak neskutečně drží při sobě a jak se vzájemně podporují (syn Brooklyn má slovo máma vytetované na těle dvakrát).

Rodina Beckhamových na přehlídce Victoria Beckham pro jaro/léto 2019
Rodina Beckhamových na přehlídce Victoria Beckham pro jaro/léto 2019 | Zdroj: Profimedia.cz

Co se týče přehlídky samotné, nešlo o žádnou oslavnou retrospektivu jako spíš o to, v čem Victoria Beckham za posledních deset let ukázala svou sílu: prolínání pánského a ženského, perfektní střihy, důmyslný color-block a překvapivé, byť decentně zakomponované detaily (rozparky na nohavicích!). Victoria Beckham to dokázala! Našla svůj vlastní styl, vlastní DNA pro svou módní značku a také sebedůvěru. Ten nepatrný úsměv po přehlídce je toho důkazem!

Victoria Beckham v roce 2018
Victoria Beckham v roce 2018 | Zdroj: Profimedia.cz