.

. Zdroj: internal

Spálené vlasy a slabost pro čokoládu: 7 věcí, které jste netušila o Coco Chanel

Nedávno uplynulo sto třicet pět let od narození Coco Chanel. Zdá se, že už o této legendární návrhářce musíme vědět úplně všechno. Přesto stále existuje několik méně známých perliček z jejího života a tvorby, které stojí za přečtení. 

1. Klobouky

Coco Chanel se nejprve proslavila svým kloboučnickým uměním, v němž si rychle vytvořila vlastní styl. Pod kloboučnickou značkou vyráběla slamáky bez tehdy módního zdobení, nabírání a kožešinových lemů. Podobné ozdoby byly podle ní nepotřebné a těžkopádné a jen ženu zatěžovaly.

Gabrielle 'Coco' Chanel v roce 1929
Gabrielle 'Coco' Chanel v roce 1929 | Zdroj: profimedia.cz

Pokračování 2 / 6

2. Námořnický styl

Coco Chanel je často spojována s kouzlem Paříže, ale větší vliv na návrhářku mělo přímořské město na severu Deauville. Právě tady se inspirovala tím, co viděla na tenisových kurtech, dostizích a v přístavu. Když si prohlédla uniformy francouzských námořníků, citlivě tyto prvky přepracovala pro moderní ženy. Tak dámská móda začala diktovat kabátky, pruhované svetry a široké kalhoty.

Coco Chanel a její nesmrtelný styl
Coco Chanel a její nesmrtelný styl | Zdroj: Wikipedia

Pokračování 3 / 6

3. Mikádo

Oblíbenou kavárnou Coco Chanel v Paříži byla Angelina. Chodila do ní prý denně, jen na horkou čokoládu. Vždy sedávala u stolu číslo deset, který stál vedle zrcadla. Coco zrcadla milovala, využívala je k nenápadnému sledování světa kolem sebe.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Le chocolat chaud #angelinaparis ... L'évidence d'un classique...

Příspěvek sdílený Angelina Paris (@angelina_paris),Říj 9, 2017 v 2:07 PDT

Pokračování 4 / 6

5. Chanel No.5

Každé ráno chodila Coco ulicí Chambon z hotelu Ritz do obchodu Chanel, nejprve ovšem zatelefonovala, aby mohli prodavači před jejím příchodem navonět salon parfémem Chanel No.5.

Chanel No.5, parfém, který milovala i Mariyln Monroe
Chanel No.5, parfém, který milovala i Mariyln Monroe | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 6

6. Černá barva

Coco Chanel toužila proměnit černou barvu v symbol ženské nezávislosti, svobody a síly. Říká se, že jí její konkurent, návrhář Paul Poiret, jednou zastavil na pařížské ulici, pohrdavě si prohlédl její skandálně jednoduché černé šaty a zeptal se: „Pro koho truchlíte, slečno?“ Návrhářka odpověděla: „Pro vás, pane.“

Gabrielle Coco Chanel zbožňovala černou, bílou a zlatou
Gabrielle Coco Chanel zbožňovala černou, bílou a zlatou | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 6

7. Nůžky na krku

Coco své oděvy nikdy neskicovala jako ostatní návrháři. Místo toho je rovnou stříhala. Jednoduše přehodila látku přes modelku a stříhala, dokud se neobjevila vytoužená silueta. Dokonce i ve vysokém věku jí na krku visely nůžky, aby mohla při svých obchůzkách krejčovskou místností provádět změny.

Coco Chanel: Ilustrovaný svět módní ikony
Coco Chanel: Ilustrovaný svět módní ikony | Zdroj: Archiv firem