Caroline Young: Modní kmeny

Caroline Young: Modní kmeny Zdroj: Slovart

...
Móda: Obrazové dějiny oblékání a stylu
Ian Kelly: Vivienne Westwood, Donna Karan: Moje cesta, Alexander McQueen: Blood Beneath the Skin
Federico Rocca: Legendy módy
Lisa Chaney: Coco Chanel: Pohled zblízka
6
Fotogalerie

Pět knih o módě, které stojí za to mít doma

Baví vás móda, a to nejen na modelkách nebo na ramínkách v obchodech? Říkáte si občas, že by vás zajímalo, proč se některým botám říká Mary Jane, co je vlastně Mods styl, nebo si říkáte, že je načase udělat si základní přehled o světových návrhářích? Pak by určitě stálo za to investovat do nějaké krásné obrazové knihy. A protože jich je na trhu poměrně dost, přinášíme tipy na ty, se kterými rozhodně nešlápnete vedle!

Móda: Obrazové dějiny oblékání a stylu

Tahle knížka je naprostý základ. Je to klasická fashion bible – velká, barevná a nabitá informacemi. Přináší dějiny módy od starověku po současnost, a to poměrně vyčerpávajícím způsobem. Dozvíte se nejen, jak vypadala typická róba dané doby, čekají vás detailní popisy, názvosloví, informace o materiálech a později i o návrhářích a velkých módních domech. Zjistíte, co módu inspirovalo a ovlivňovalo, třeba změny ve společnosti během světových válek. Dozvíte se také základní informace o zásadních návrhářích. Celá kniha má rejstřík a je velice přehledná.

Móda: Obrazové dějiny oblékání a stylu
Móda: Obrazové dějiny oblékání a stylu | Zdroj: Knižní klub

Federico Rocca: Legendy módy

Pokud by vás zajímali návrháři a jejich ikonické kousky, možná budete mít štěstí a seženete ještě Legendy módy. Kniha vám představí nejvlivnější světové módní návrháře, dozvíte se, kde začínali a jakými „štacemi“ si prošli, kdo koho ovlivnil a hlavně – jaké byly jejich slavné modely. Jak svět módy změnily například černé šaty Givenchy nebo šátky od Hermès.

Federico Rocca: Legendy módy
Federico Rocca: Legendy módy | Zdroj: Slovart

Caroline Young: Modní kmeny

Módu pochopitelně ovlivňuje styl mladých lidí a nejrůznějších subkultur a těm se podrobně věnuje publikace Módní kmeny. Přehledně vás provede módou mladé generace za posledních sto let. Začíná u charlestonu a swingařů, pokračuje přes mods, teddy boys, hippies, punk až po rave, emo, harajuku nebo hipstery. Každý styl je popsán se vším, co k němu patří – tedy jaká hudba nebo činnost je ovlivnily, kde vznikl a kdo jsou jeho nejznámější představitelé. Přehledně napsaná knížka je nejen vyčerpávající sondou do stylu subkultur, ale také neuvěřitelná inspirace pro oživení vašeho šatníku.

Caroline Young: Modní kmeny
Caroline Young: Modní kmeny | Zdroj: Slovart

Lisa Chaney: Coco Chanel: Pohled zblízka

V neposlední řadě by fanouškům módy neměly chybět v knihovně nějaké biografie. Naprosto zásadní bude jakákoliv o Coco Chanel, skvělá je například Coco Chanel: Pohled zblízka. Velice podrobně popsaný život jedné z největších osobností módy. Pokud máte pocit, že jste o Coco a jejích "malých černých šatech" a "velkých zásluhách o osvobození žen" četla všechno, může vás nalákat třeba skutečnost, že autorka čerpala z nově nalezené milostné korespondence návrhářky.

Lisa Chaney: Coco Chanel: Pohled zblízka
Lisa Chaney: Coco Chanel: Pohled zblízka | Zdroj: red

Donna, Vivienne nebo Alexander McQueen

Poslední z pětice je povinně-volitelná. Pokud vás zajímá první dáma britské módy a královna punku Vivienne Westwood, sáhněte po autorizované biografii, kterou napsal Ian Kelly. Za přečtení stojí také poměrně intimní zpověď Donny Karan. V knize Moje cesta popisuje nejen svou kariéru nebo vztahy s muži, přináší ale hlavně zajímavý pohled na více než čtyřicet let strávených ve světě módy.

Pokud čtete anglicky, pak určitě sáhněte po knize Andrewa Wilsona – Alexander McQueen: Blood Beneath the Skin. Přináší nesmírně plastický a zároveň čtivý portrét tohoto rebela módy vynikajícího svou dekadencí, provokativností, ale zároveň perfektními střihy. Pro jeho nespoutanost a kreativitu si ho oblíbily zpěvačka Björk, top modelky Kate Moss, Naomi Campbell; Victoria Beckham, mocná šéfka magazínu Vogue Anna Wintour, herečka Sarah Jessica Parker a davy mu na přehlídkách aplaudovaly ve stoje. Přesto svůj život ukončil v roce 2010 sebevraždou.

Ian Kelly: Vivienne Westwood, Donna Karan: Moje cesta, Alexander McQueen: Blood Beneath the Skin
Ian Kelly: Vivienne Westwood, Donna Karan: Moje cesta, Alexander McQueen: Blood Beneath the Skin | Zdroj: red