Top s odhalenými rameny, 450 Kč

Top s odhalenými rameny, 450 Kč Zdroj: archiv

Top s odhalenými rameny, 450 Kč
Sukně s nášivkami, 500 Kč
Košilové šaty, 650 Kč
Pánské trenky, 500 Kč
Oversized košile s výšivkou, 500 Kč
7
Fotogalerie

Starým košilím dávají nový život! Co všechno z nich duo Koshiless šije?

Dvě kamarádky, kterým slow fashion nikdy nebyla lhostejná, se rozhodly přešívat staré košile, které už nikdo nechce nosit, v nové trendy kousky. Zvládnou z nich vytvořit romantický top, šaty, sukně nebo třeba látkové girlandy na svatbu. 

Jak vznikl nápad, že budete starým košilím dávat nový život?

S nápadem přišla Terka asi dva roky zpátky. Jednou šla kolem výlohy klasického módního řetězce a líbil se jí off-the-shoulder top. Rozhodla se, že nemůže být tak těžké ho ušít, a tak to zkusila. V té době ještě z klasické metráže. Povedlo se a to už byl jen krůček k upcyklaci – v té době se o udržitelné módě začínalo mluvit, a proto, když se jí v second-handu líbila jedna pánská košile, koupila ji a zkusila to ušít z ní. Mně ten nápad přišel perfektní, a tak jsme se začaly scházet a šít spolu.

Co všechno z košil teď šijete?

Začaly jsme dámskými topy, pak jsme zkoušely i šaty a sukně, které jsou velmi oblíbené v létě. A nedávno jsme se vrhly i na pánské trenky. Na ty se používá jen spodní část košile, což umožní zužitkovat i takové, které bychom jinak nemohly použít. A naší největší vášní je poslední dobou výšivka. Používáme oversized košile a na ně vyšíváme nápis „less is more“, to je u nás mimochodem nejoblíbenější produkt.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Terka vyvezla náš top na dovču do Řecka 🌊 Nechte nám 📩 v directu a taky vám takový krásný upcyklovaný kousek ušijeme ❤️ . . . #recko #dovolena #zkosile #upcyklace #ruzova #stesti #pomalamoda #udrzitelnamoda #ceskamoda #koshiless

Příspěvek sdílený koshiless (@koshiless),Čec 5, 2018 v 6:08 PDT

Dokážete nějak zužitkovat i zbytky, které třeba ustřihnete?

Zbytků míváme opravdu hodně. Vyrábíme z nich barevné girlandy, které se skvěle hodí jako znovupoužitelná dekorace. Lidé si je často objednávají na svatby, protože se z nich dá vytvořit krásný fotokoutek nebo můžou sloužit jako dekorace u vchodu či třeba v prostoru hostiny. A část zbytků dáváme kamarádce, která má značku H.alenka a šije roztomilé dětské sukýnky, šatičky a polštářky. Tam nejsou potřeba tak velké části jako na dámské oblečení, proto zužitkuje i naše odstřižky.

Vyrábíte pod značkou Koshiless ještě něco dalšího?

Děláme i dekorace. Kromě zmiňovaných girland také vyrábíme závěsné vázičky z prasklých žárovek. Ty pak spolu s girlandami půjčujeme na svatby. A naší novinkou pro tento rok jsou macramé pírka z rozpáraných svetrů. Pokud si tuhle dekoraci někdo koupí, může mít radost, že spolu s námi přispěl na dobrou věc – část výtěžku z prodeje poputuje na konto Poradny Vigvam. Ta pořádá krizovou terapii pro rodiny, které zasáhla smrt blízkého člověka, a pomáhá hlavně dětem se se ztrátou vyrovnat.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Žárovková vázička jako dokonalá svatební dekorace ❤︎⠀ .⠀ .⠀ .⠀ #svatby #dekorace #svatebnidekorace #svatebniinspirace #svatebniden #vyzdoba #upcyklace #rustikalnisvatba #zerowastesvatba #bezodpadu #zarovka #vazicka #koshiless

Příspěvek sdílený koshiless (@koshiless),Čec 22, 2018 v 10:04 PDT

Kdo všechno patří do týmu Koshiless?

V této chvíli jsem to jen já a Terka. A teď před Vánoci nám ještě pomáhala kamarádka Gabča. Rády bychom do budoucna měly na výpomoc švadlenku, ale to si asi budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Dvě kamarádky a společný projekt, to zní skvěle, ale nehádáte se?

Obvykle se shodneme. Někdy máme rozpory v barevných kombinacích, ale já obvykle ustoupím a dám na názor Terky. A na jiných věcech zase tolik nezáleží Terce, takže si je udělám já podle sebe. Myslím, že jsme v tomhle docela vyrovnané a víme, co jde které líp.

Vaše tvorba se dá koupit na e-shopu. Plánujete i kamenný obchod?

Ano, plánujeme! Většina zákazníků si nás najde přes Instagram, kde nám napíšou přímo do zpráv, nebo si naše produkty objednají na e-shopu. Přesto se nám opakují dotazy na možnost osobního vyzkoušení. A to byl důvod, proč jsme se pro kamenný obchod rozhodly. Protože by pro nás samotné bylo (jak finančně, tak časově) nemožné prodejnu utáhnout, spojily jsme se s dalšími třemi upcyklovanými značkami (Tvorbou, H.alenka a Brandkettner) a koncem ledna budeme otevírat sdílený obchod v Bělehradské ulici na Praze 2.

Jak vlastně staré košile získáváte?

Měly jsme to štěstí a do cesty nám vstoupila Lenka Harcubová, majitelka společnosti Potex. Potex má po Praze rozsáhlou síť textilních kontejnerů. Oblečení, které do nich lidé vloží, zaměstnanci Potexu třídí, přičemž velká část hlavně zimního a funkčního oblečení putuje charitativním organizacím. O košile ale nikdo nejeví zájem. Čekají tam tak na nás, abychom si pro ně mohly jednou za čas zajet a vybrat si, co dokážeme zužitkovat. Občas se ale stane, že potřebujeme velmi konkrétní materiál nebo barvu, a to pak znamená projít všemožné second-handy.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Večery v @cocovan_on_the_road 🌸 Focení oblečků na e-shop @tvorbou byl jeden z nejkrásnějších večerů tohohle léta 🌞 Foto: @janebenesova Model: Andy z @partastore a @zuzkovnik 🎀 . . . #upcyklace #zkosile #udrzitelnamoda #slowfashion #leto #letnivecer #streleckyostrov #koshiless

Příspěvek sdílený koshiless (@koshiless),Čec 1, 2018 v 11:59 PDT

Máte nějaký další plán, co třeba v budoucnu začnete tvořit nového? Třeba přešívání starých džínů?

Popravdě jsme docela vděčné za košile, protože se jich stále velké množství vyhazuje. Občas používáme záclony, pokud se najde pěkná, může být výsledný produkt opravdu krásný. A zkoušely jsme zpracovávat i svetry na palčáky a čepice, ale nebylo to úplně ono, zatím pro nás asi zůstane košile osudovým zdrojem materiálu. Přemýšlíme ale nad kolekcemi jako takovými a samozřejmě chystáme pár novinek.

Podívejte se tipy, jak nosit bílou košili a vypadat chic@trendy:

Video placeholde