Kabelky staré 20 let se vrací zpátky do hry!

Kabelky staré 20 let se vrací zpátky do hry! Zdroj: Profimedia.cz, Instagram @emilisindlev

Paris Hilton a Speedy Monogram. Dnes mají tyto modely opět nevyčíslitelnou hodnotu
.
Sienna Miller a kabelky City od Balenciagy. Zpočátku se jmenovala Motorcycle
.
.
15
Fotogalerie

Máte je ještě doma? Tyhle kabelky z let 2000 až 2010 hlásí velký módní comeback

Bagetky ve stylu devadesátek, Dior Saddle, Cleo od Prady i Jodie od Bottegy – to všechno stále můžeme vídat na Instagramu v hlavním proudu módních trendů. Sem tam se však již objevují náznaky změny. Fascinace módou Y2K nebo boho chic (čili směry, které definovaly dekádu 2000–2010) vrací do hry i tehdejší designérské kabelky. Při troše štěstí či prozíravosti budete mít některý kousek ještě doma.

Přelom milénia, to byly nejen džínové bokovky, vyžehlené a prodloužené vlasy, brazilské opálení i oholení, tříčtvrťáky nebo zabarvené pilotky. Byly to také kabelky Louis Vuitton. Vzpomínáte? Módní brand, jehož název se skoro všichni učili vyslovovat i kvůli všudypřítomným fejkům. Tehdy na pozici kreativního ředitele seděl Marc Jacobs a jeho hravost, cit pro kombinaci stylů a ochota překračovat hranice kýče vyústily ve spolupráci s umělci, kteří na trh přivedli popkulturně známá LV plátna – se Stephenem Sprousem, který stojí za zdobeným Graffiti, a s Takashi Murakamim, jemuž náleží barevný Monogram.

TIP NA VIDEO: Jak se správně starat o kabelku?

Video placeholde

Tyhle rozkošné kabelky se mimo jiné objevily ve filmu Mean Girls (Protivný sprostý holky) z roku 2004, jehož úspěch nejspíš spustil jednu z mnoha vln kopírování (a jehož remake je aktuálně v kinech). Jenže čeho je moc, toho je příliš. Kabelky LV se postupně ocitly mimo zájem, a kdybychom tehdy všechny sledovaly seriál Emily v Paříži, jistě bychom pro ně používaly nelichotivý termín ringarde (staromódní).

Jejich design rychle nahlodal zub času, prodejní cenu i symbolickou hodnotu drtil černý trh s kabelkami a jejich estetický potenciál zničil pouťový styl celebrit v čele s Paris Hilton. Dnes se situace obrací a stejně jako v Emily je staromódní zase cool. Malinkatý model Speedy v designu od Murakamiho tak seženete třeba na Farfetch za neuvěřitelných 6 tisíc eur. Jak někdo napsal k postu influencerky Emili Sindlev: „Multicoloured Monogram will always be a vibe."

Paris Hilton a Speedy Monogram. Dnes mají tyto modely opět nevyčíslitelnou hodnotu
Paris Hilton a Speedy Monogram. Dnes mají tyto modely opět nevyčíslitelnou hodnotu | Zdroj: Profimedia.cz

Zatímco limitovaná plátna LV jsou spíše módní raritou, roste zájem i o kabelky, které v této éře reprezentovaly praktičnost a současně si ponechávaly cool status. Takovou je bezesporu Alexa od Mulberry, pojmenovaná po módní ikoně a moderátorce Alexe Chung. Kultovní status brašny, kterou lze nosit i křížem, potvrdil i seriál Gossip Girl, kde ji v červené barvě vynesla postava Blair Waldorf. Byť její éra trvala krátce (asi jen od roku 2010 do roku 2014), nyní je po ní opět poptávka – i proto model Alexa britská značka před pár lety znovu vrátila na trh, takže netřeba lovit pouze na vintage platformách.

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

Editorky Vogue předpověděly velký návrat také kultovní kabelce City od Balenciagy, kterou v roce 2001 uvedl tehdejší kreativní ředitel Nicolas Ghesquière. Neobešla se bez ní žádná cool girl, největší crush však způsobovala v rukou sester Olsenových, Sienny Miller nebo Kate Moss.

Sienna Miller a kabelky City od Balenciagy. Zpočátku se jmenovala Motorcycle
Sienna Miller a kabelky City od Balenciagy. Zpočátku se jmenovala Motorcycle | Zdroj: Profimedia.cz

Obecně se dá říct, že zájem o první dekádu 21. století vrátí do hry kabelky „na ruku“ a prostornější brašny na rameno – tedy takové, které celebrity nosívaly významně před sebou jako ochranný štít a občas si jimi zakrývaly obličej před paparazzi. Kabelky, které stály u zrodu street style kultury, ale pořád byly především praktickým, nezbytným a také každodenním doplňkem.

Aktuální vlna nostalgie po noughties, jak se zmiňovaná éra v angličtině nazývá, vám možná připomene časy, kdy se sice móda hltala denně, ale to neznamená, že se kabelky musely měnit jako ponožky.

Připomeňte si celebrity a jejich kabelky v letech 2000–2010. Fotogalerii najdete v úvodu článku.