Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Test: Kosmetika The Ordinary je světový hit. Je ale opravdu účinná?

Je minimalistická, podle mnohých kvalitní a milují ji lidé po celém světě. Kanadská kosmetika The Ordinary se před lety stala hitem doslova přes noc, aniž ji podpořila velká reklamní kampaň nebo poutavé designové obaly. A neušla ani pozornosti naší redakce, přestože jsme se na jejím testování nijak nedomlouvaly a jednoduše zjistily, že ji též máme v koupelně. Jak tedy The Ordinary funguje a je skutečně tak skvělá, jak všichni tvrdí?

Není žádným tajemstvím, že kosmetický průmysl často dělá senzaci z něčeho, co je jinak běžné a vlastně by to ani nestálo za zmínku. To ovšem není případ značky, kterou vlastní kanadská společnost Deciem, jež letos slaví devět let existence. The Ordinary vstoupila na trh, v němž vládly „nejmodernější technologie“ a „převratné postupy“, a stala se tak protipólem všech přemrštěných hesel, která dodnes zdobí nejeden produkt. The Ordinary se poměrně rychle proměnila v symbol kosmetické skromnosti, upřímnosti a transparentního složení. Nebylo tedy divu, že se lidé přesycení všemi zaručenými produkty začali zajímat o brand, který si nehrál na něco, čím ve skutečnosti není. A je zcela jasné, že za ten boom mohla také cena, která je oproti jiným značkám přijatelná.

TIP NA VIDEO: 5 kroků k dokonalému odlíčení make-upu

Video placeholde

Mnozí mají The Ordinary spojenou především s pečujícími produkty, které obsahují pouze aktivní složky prospěšné pro pokožku. Značka ovšem nabízí také dekorativní kosmetiku a produkty pro péči o vlasy i tělo. Na úvod se také hodí poznamenat, že na The Ordinary velmi často narazíte ve spojitosti s diskuzí o čisté kosmetice, nicméně značka toto označení nemá ráda a ani se k tomuto segmentu nehlásí. Až tedy na jejich produkty narazíte v e-shopu v kategorii Clean Beauty, berte to s rezervou.

Teď již ale k osobní zkušenosti. Na následujících řádcích naleznete postřehy nejen ode mne, ale také od mé kolegyně, videoeditorky a správkyně sociálních sítí Kristýny Juřicové, kterou tato kosmetika rovněž zaujala. U obou z nás jde o zcela nezávislou recenzi produktů, které jsme si samy pořídily a jejichž testování nijak nepodléhá jakékoliv pracovní spolupráci.

Kristýna Dobeš Moučková: Velká očekávání vystřídalo zklamání

První setkání s The Ordinary u mne proběhlo již před více než třemi lety. Tehdy se moje víceméně bezproblémová pleť po jedné (bohužel dost invazivní) návštěvě kosmetičky změnila v kůži teenagera a mně se v oblasti lícní kosti poprvé v životě objevilo cystické akné, kterého jsem se nakonec zbavovala téměř rok. V té době jsem na jednom britském e-shopu narazila na jedno z nejznámějších veganských sér od The Ordinary, které pomocí niacinamidu (vitamin B3) a zinku pomáhá zredukovat nedokonalosti pleti – přesněji stáhne rozšířené póry, zredukuje skvrny a tvorbu mazu. Bohužel jsem ale chvíli poté nastoupila na dermatologickou léčbu, kdy jsem se nakonec musela zbavit všech dosud používaným produktů včetně tohoto séra. Efekt jsem tehdy tedy nemohla kloudně posoudit, ale věřila jsem, že značce ještě v budoucnosti dám šanci.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

A to se stalo na začátku tohoto roku. Pleť se mi naštěstí vrátila do normálu a až na občasné pupínky v období PMS a věčně rozšířené póry na nose jsem si na nic nemohla stěžovat. Bála jsem se tedy, abych si kompletní změnou pečujících produktů nezavařila. Na webu výrobce The Ordinary jsem si proto udělala test pleti, na jehož základě mi byly doporučeny konkrétní produkty, včetně pořadí a času, kdy je používat.

Plán byl následující: ráno začít odličovačem/cleanserem se skvalanem, poté použít zmíněné sérum s niacinamidem a následně aplikovat skvalanové sérum a hydratační krém s přírodními hydratačními faktory (NMF). Večer jsem tuto rutinu měla opakovat jen s tím rozdílem, že jsem obden měla mezi cleanserem a sérem použít ještě AHA kyselinu mléčnou, která funguje jako exfoliátor.

Verdikt? Hned od prvního dne jsem věděla, že produkty nemůžu takto používat. Prvním problémem bylo hydratační sérum se skvalanem, které se na mé pleti chovalo jako hutný olej, jenž zůstával na pleti i přes lehké navhlčení, které mi bylo doporučeno. Tento produkt jsem tedy z péče ihned vyškrtla a místo toho jej začala používat na vlasy, které sérum chrání před teplem.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Druhým problémem byla textura cleanseru. Značka sice slibuje, že po krátkém zahřátí v dlaních se změní na olej, ale mně nebyla příjemná ani varianta před, ani po zahřátí. Při ranním i večerním mytí jsem měla pocit, jako bych si obličej vůbec neumyla. Zbytky make-upu sice zmizely, pověstný fresh pocit, který jsem dosud měla i po své milované CeraVe emulzi, se nedostavil.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Kosmetiku The Ordinary jsem používala během ledna a února, kdy mě většinou trápí suchá pleť zejména v oblasti brady a úst. Hydratační sérum se skvalanem mi s tímto problémem nepomohlo a nepomohl mi ani hydratační krém, který jsem měla používat jako poslední krok. Ani ne pár sekund po nanesení jsem měla pocit, že jsem ještě vysušenější než před péčí.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Abych ovšem nebyla jen kritická, nejvíce mne překvapil exfoliátor s kyselinou mléčnou. Používala jsem ho večer zhruba dvakrát až třikrát do týdne a vždy jsem ještě druhý den měla pocit, že mám pleť jako dětskou prdelku. Peeling jsem vždy nakapala na tamponek a tím si zhruba minutu zlehka přejížděla po celém obličeji. Po chvíli jsem začala cítit jemné mravenčení, které během chvíle odeznělo. Díky němu jsem ale věděla, že produkt s mojí pletí skutečně něco dělá.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Nezklamalo mne ani sérum s niacinamidem, nicméně jsem díky němu nedosáhla ani žádného výrazného zlepšení. Póry na nose se nezúžily, skvrnky, které mi bohužel zůstávají po každém větším pupínku i několik měsíců, zůstaly stejně viditelné jako doposud a čelo i nos se mi i nadále mastily, zatímco tváře a brada zůstávaly vysušené. Úplný propadák to ale naštěstí nebyl.

Sečteno a podtrženo, The Ordinary pro mne byla ve výsledku zklamání. Ano, cena je skvělá (za celou péči jsem zaplatila 1000 korun) a věřím, že se najdou lidé, kterým bude tato kosmetika vyhovovat. Já se mezi fanoušky ale nezařadím a nemám ani chuť cokoliv dalšího od této značky zkoušet. Dost možná jsem příliš spoléhala na vygenerování správné péče online, to už ale teď nezjistím.

Kristýna Juřicová: Moji oblíbenci i absolutní propadák

Produkty The Ordinary jsem poprvé zahlédla zhruba před dvěma lety v mé insta bublině, přičemž jsem si ihned říkala, že se mi líbí obal, a tak jsem se o tuto kosmetiku okamžitě začala zajímat. Často jsem se setkávala s pozitivními ohlasy hlavně u exfoliačního peelingu. Tento malý zázrak prý pomohl spoustě lidem, kteří trpí na akné. To není tak úplně můj případ, nicméně když už se nějaký pupínek objevil, zůstal se mnou pěknou dobu a nechtělo se mu jen tak zmizet. Ve stresovém období, vlivem nepravidelné, ne zcela zdravé stravy a omezenějšího pohybu se mi jich ale nedávno udělalo podstatně více. Pupínky se mnou zůstaly až do minulého měsíce, kdy se mi konečně podařilo se jich zbavit. Že by to ale byla zásluha The Ordinary, to se tak úplně říct nedá.

Můj první produkt od této značky byl tedy právě exfoliační peeling, který po nanesení mírně štípe a opravdu cítíte, že na sobě máte kyselinu. Tímto produktem, jak doporučuje i příbalový letáček, by se mělo šetřit. Rozhodně by se neměl používat každý den. S kyselinou mám dobrou zkušenost, nicméně velké očekávání od produktu jsem měla raději vynechat. Peeling sice pleť hezky vyhladil, pleť po něm byla jako dětská pokožka, jenže problémů mě nezbavil. Co mě ale velice potěšilo, byl jeho účinek na keratózu. S tou si poradil jedna dvě!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

To byla první část mé zkušenosti. Po několika měsících jsem na The Ordinary narazila znovu v parfumerii a řekla si, proč nedat šanci i jiným produktům (zrovna mi došly mé kosmetické stálice, takže se šance vyzkoušet něco nového přímo nabízela). Navíc mě lákala jejich cena, která není vůbec vysoká. Vybrala jsem pár produktů a běžela s taštičkou domů celá natěšená, až je vyzkouším. Jak jsem si produkty vybírala? Minulý rok se hodně mluvilo o retinolu, takže má volba byla jasná. Dále to bylo hyaluronové sérum, kofeinové oční sérum (trpím totiž na kruhy pod očima) a vyhlášený Squalane Cleanser.

Na retinol se jednu dobu pěly ódy snad ze všech stran a ani já neunikla tomuto vlivu a vyzkoušela jej. Nicméně jsem začala opravdu zprudka – retinol jsem nanášela každý druhý večer, což je samozřejmě pro začátek špatně. To jsem se ale dozvěděla až poté, co mi zhruba po dvou týdnech užívání pleť naprosto zrudla a bylo vidět, jak nepříjemně napnutá a podrážděná je. V tu chvíli mi došlo, že chyba může být právě v užívání produktů The Ordinary. Zázračný retinol mi podráždil pleť a lehce mi po něm popraskaly žilky kolem nosu. Proto jsem si dala velkou pauzu, a pokud s ním ještě někdy začnu, budu si dávat velký pozor na pravidelné a hlavně střídmé nanášení.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

V té době jsem už měla zkušenost s hyaluronovými a kofeinovými séry od jiných značek, takže tady jsem byla spíš zvědavá, zda bude v těchto produktech znatelný rozdíl. A musím říct, že hyaluronové sérum mi naprosto vyhovuje – ze začátku je lehce lepkavé, ale po nanesení na pleť se hezky vstřebá. Používám ho jak ráno, tak i večer a pleť je jasně hydratovaná – je na první pohled vidět, že jí produkt vyhovuje. Oční kofeinové sérum mi kruhy pod očima nijak výrazně nezmírnilo, ale lehké zlepšení tam vidět je, obzvlášť když si sérum nanesu na noc. Ráno po probuzení je totiž okolí očí rozzářenější.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Cleanser se skvalanem jsem vybrala opravdu ze zvědavosti; mnoho influencerů si ho pochvaluje, obzvlášť ti, kdo odličují dvoufázově, což dělám také. Tento produkt používám jako druhý krok odlíčení, někdy i jako třetí, a také ráno po probuzení. A jsem s ním spokojená, i když olejovou emulzi, jak slibuje, na mé pleti rozhodně nevytváří.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Celkově produkty The Ordinary hodnotím neutrálně. Rozhodně neurazí, ale také ničím výrazně nepřekvapí. Pokud chcete vsadit na jistotu, volte kyselinu hyaluronovou. A jestliže trpíte na výrazné akné či keratózu, není od věci vyzkoušet exfoliační peeling.