Video placeholde

Otestováno: Jak se změní vaše pleť po biodynamickém ošetření?

Kdo má zkušenosti s problematickou pletí, mi dá jistě za pravdu, že cokoliv nabízí její zlepšení, bereme všemi deseti. Biodynamické ošetření pleti je jednou z možností, kterou jsem proto musela vyzkoušet doslova na vlastní kůži. Stal se zázrak?

Spojení jdu na kosmetiku bylo dlouhou dobu ukryto pouze v mé pasivní slovní zásobě. Zkušenost s kosmetickým ošetřením před deseti lety ve mně nezanechala dobré vzpomínky. Pleť červená několik dní a akné, u kterého jsem doufala, že mě jej kosmetička zbaví, bylo extrémně viditelné několik dní. Od té doby jsem na kosmetice byla snad jen jedenkrát, vytvořila jsem si blok, že takové ošetření pleti vše jen zhorší. A nedůvěřovala jsem ani bio kosmetice.

TIP NA VIDEO: Přírodní cestou proti bolestem

Video placeholde

K té jsem si ale nakonec cestu našla a produkty různých bio značek dnes už tvoří 80 % mé kosmetické poličky. Mezi jeden z nich patří biodynamická kosmetika dieNikolai, se kterou jsem se setkala prostřednictvím tipů bio blogerky Lucie van Koten zhruba před rokem a půl. Věděla jsem, že se jedná o bio kosmetiku, ale neznala jsem její filozofii a ani jsem netušila, v čem spočívají pozitivní účinky. Každopádně, pár vzorků séra a nočního krému mě po několika dnech používání přimělo chtít vědět víc. A jít na biodynamické ošetření, až bude v Praze konečně salon, který bude s biodynamickou kosmetikou pracovat.

Pokračování 2 / 7

Biodynamická kosmetika: Co o ní víme?

Na českém trhu je malé množství kosmetiky, o které můžeme říci, že je biodynamického charakteru. Jedná se vždy o kosmetiku, která je produktem ryze biodynamického zemědělství. To pěstuje své produkty dle nejpřísnějších bio standardů certifikace Demeter, kdy je hlavním principem minimální zasahování do přirozených procesů v přírodě.

Nic se chemicky neurychluje, vše zůstává na přírodě, měsíčních cyklech a vzájemné propojenosti rostlinné a živočišné říše. Biodynamické zemědělství stojí na holistickém přístupu. To znamená závazek rozpoznat, obnovit a podporovat přirozené cykly a vzájemné vztahy. Farma bývá většinou uzavřená, obklopena lesy či řekou a do značné míry soběstačná. Výsledkem jsou pak čisté produkty bez parabenů, silikonů, exotických surovin, jako je palmový olej nebo bambucké máslo. Produkty jsou čistě z ingrediencí, které na daném místě farmy vyrostly a zasáhla do jejich zrodu pouze tamní zvířata.

Pokračování 3 / 7

Kde ji najít?

Jestliže se vám taková filozofie zamlouvá a na pleť nechcete a ani nemůžete nanést cokoliv chemického, hledejte produkty biodynamického charakteru. Bohužel jich najdete opravdu málo a ani kosmetických salonů, které s nimi pracují, není mnoho. Jedním z míst, kde můžete tuto čistou kosmetiku zakoupit a zároveň si ji i vyzkoušet na vlastní pleť v rámci profesionálního ošetření, je pražský salon OliOla ve Strašnicích.

Používají tu kosmetiku rakouské značky dieNikolai. Vyrábí ji rodina Saahs ve vinařství Nikolaihof. Jejich kosmetické produkty jsou založeny na oleji z hroznových jader, neboť ten představuje nejkoncentrovanější přírodní zdroj antioxidantů. Navíc jsou v nich obsaženy další lokální suroviny jako šafrán, lipový květ nebo bezinkový olej. Všechno přírodní zdroje, které si pleť zamiluje a doslova do sebe natáhne.

Produkty dieNikolai čistící péče
Produkty dieNikolai čistící péče | Zdroj: archiv OliOla

Chcete-li ošetření přírodní kosmetikou, nejlepší je zvolit salon, který dodržuje filozofii biodynamické kosmetiky. Jen tak budete mít záruku, že se na vaši pleť nedostane žádná zbytečná chemie. Salon OliOla používá přírodu ve všech oblastech péče. Pracuje s bio kosmetikou, a to i dekorativní, a pro své kadeřnické služby používá buď 100% přírodní barvy, nebo barvy ze zelené chemie. Ty neobsahují nejškodlivější sloučeniny běžně zastoupené u ostatních značek, ale naopak v nich najdete výtažky z biodynamicky pěstovaných rostlin a bylin. Prostě bio, kam se podíváš.

Pokračování 4 / 7

Jak probíhá biodynamické ošetření pleti?

Objednáte se on-line a vyberete si délku masáže. Na doporučení jsem zvolila délku 75 minut (přibližně 1800 Kč), abych si ji dostatečně užila, ale na výběr je i čtyřicetiminutová mini péče. V kosmetickém ošetření dieNikolai péče o pleť a dekolt ale dostanete mnohem víc. Zavedou vás do potemnělé místnosti, ze které už při vstupu čiší klid. Odložíte si do půl těla, a to včetně šperků na rukou. Proč, když se jedná o ošetření pleti? Odpověď jsem dostala zhruba za 30 minut, neboť součástí péče je i masáž paží a rukou.

Uložíte se na lůžko, kosmetička vás přikryje příjemnou dekou. Ošetření začíná dokonalým odlíčením čisticími pleťovými toniky z řady Procitnutí sedmikrásky dle typu pleti. Přikládání teplých ručníků, zejména na oblasti tváří a brady, bylo blaho. Po deseti minutách následoval peeling léčivým přírodním jílem a moukou z hroznových jader, který byl velmi jemný. Pleť byla připravena a přesunuly jsme se do nejblaženější části procedury – k masáži obličeje.

Kosmetický salon OliOla, kde probíhá ošetření pleti biodynamickou kosmetikou
Kosmetický salon OliOla, kde probíhá ošetření pleti biodynamickou kosmetikou | Zdroj: archiv OliOla

Pokračování 5 / 7

Když jste ta nejdůležitější

Jemná nevtíravá vůně produktů vás provází celou procedurou. Stejně jako klid a příjemná hudba, ale pokud chcete o kosmetice, která je na vás používána, vědět víc, směle s kosmetičkou konverzujte. Dozvíte se například to, že produkty se dají navzájem dobře kombinovat a vše je vyráběno se záměrem být vaší pleti na míru.

Podoba procesu se také odvíjí od toho, jaké je venku počasí, neboť to má na pleť velký vliv. Jemné hlazení každého milimetru vaší tváře nechá prostoupit aktivní látky. Musí se totiž připravit na masku tvořenou ze séra a výživného krému. Nechá se působit 20 minut a během toho vám kosmetička provede dokonalou masáž rukou a vyživí jejich kůži. Na léto, kdy jsou ruce odhalené, ideál.

Součástí ošetření je i dekolt
Součástí ošetření je i dekolt | Zdroj: archiv OliOla

Pokračování 6 / 7

Nebeská péče 

Nechybí oční sérum Pomněnkové oči, které vyživí oční okolí a pro mou smíšenou pleť kosmetička vybrala veganský pleťový krém Šafránové nebe. A v nebi se i cítíte být. Abyste z něj nespadli tvrdě na zem, dostanete skleničku vody, kterou je důležité vypít, aby pleť opět získala svou vláhu. A bio sušenka, kterou peče sama majitelka salonu, vám dodá energii.

Kosmetička vás v klidu nechá, ať si svou malou svačinku užijete v klidu. Necháte doznít masáž a užijete si svou novou pleť. Byla jsem velmi zvědavá, zda nevypadám jak račice s póry viditelnými i bez brýlí a díkybohu tomu tak nebylo. Pleť byla neskutečně pružná, rozjasněná a šťavnatá. Póry byly menší, takže jsem nemusela ani okamžitě použít make-up, abych při pochodu po ulici vypadala k světu.

Pokračování 7 / 7

Závěrečné dojmy

Celý zážitek hodnotím po všech stránkách kladně. Téhle kosmetiky se rozhodně bát nemusím a jednou za měsíc či dva si ji s chutí dopřeju. Pocitu rozjasněné a zdravé pleti si užívám několik dalších dní, a protože si domů odnáším i veganský pleťový krém Šafránové nebe, který je určen pro ženy s akné způsobeným hormonálními změnami, odcházím i s příslibem lepší pleťové budoucnosti.

Dostala jsem skvělý výklad o produktech, které byly na mou pleť použity a co od nich očekávat. Chcete-li si doma sestavu produktů vyzkoušet, můžete si zakoupit malé vzorečky, se kterými zjistíte, jak pleť reaguje. Až skončí léto, určitě půjdu znovu, neboť moje pleť po koupání v bazénech, slunění a dlouhých večerech, které se protáhly až do rána, bude potřebovat péči.