.

. Zdroj: Bomton Beauty

Jak se zbavit vrásek: pomohou séra i obličejová jóga

S přibývajícím věkem se objeví i první vrásky. Ne vždy však za nimi stojí pouze stárnutí pleti. Na vině může být i dehydratace či vlivy okolního prostředí, jako je sluneční záření. Jak oddálit brzký výskyt vrásek a co se dá dělat s těmi, co už máte?

Pozor na cukry

Pokud si sem tam dopřejete něco sladkého, nic se neděje. Jestliže je ale bohatá porce cukrů na vašem denním menu, můžete se potýkat nejen s problémem udržet si štíhlou linii, ale i mladě vypadající pleť.

Přemíra cukru v pokožce vyvolává chemickou reakci (tzv. glykaci), při které se cukry vážou na molekuly bílkovin a vytváří nové škodlivé látky. Ty negativně ovlivňují strukturu kůže a urychlují stárnutí pleti, která ztrácí svou pružnost. K prevenci proti vráskám proto patří i vyvážený jídelníček.

Omezte kouření

Kouření se často neblaze podepisuje nejen na organismu, ale i na našem zevnějšku. Vlivem kouření pleť rychleji ztrácí vitamín C, ale i kolagen a elastin – bílkoviny, které udržují pleť pevnou a vypnutou. Obličej kuřáků se tak snadněji zaplní vráskami a pokožka může mít šedivý až nažloutlý nádech. Vedle pleti trpí i vlasy, které slábnou a ztrácejí svůj přirozený pigment.

Zkuste obličejovou jógu

Cvičení nevítá jen vaše tělo, ale i váš obličej. Na celém obličeji a krku máme skoro 60 svalů, přičemž o naši mimiku se jich stará kolem třiceti. Jejich pravidelným cvičením posílíte obličejové svaly i svou pokožku, zeštíhlíte obličej a podpoříte svou pleť, která se tak snáz vyrovná s projevy stárnutí.

Nečekejte, že vám po prvním cvičení zmizí veškeré pupínky a skvrny. Posilováním a protahováním obličejových svalů a kůže můžete postupně pomoci zjemnit vzhled velkých jizev, zbavit se otoků, zlepšit krevní oběh v obličeji a bojovat proti gravitaci (a tedy povislé pleti). Obličejová jóga je navíc skvělá pro všechny, kdo hledají neinvazivní metody proti stárnutí.

Objevte svou skincare

Dobrá genetická výbava vám nebude stačit na věky. Zatímco ve dvaceti jste si sem tam opláchli obličej vodou či mýdlem, a tím veškerá skincare hasla, s přibývajícím věkem roste i potřeba péče o pokožku. A to nejen v rámci prevence a boje proti vráskám, ale i proto, abyste se ve své pokožce cítili pohodlně a sebevědomě.

Správná péče o pleť nám pomáhá udržet si zdravou pokožku v dobré kondici. Brzké vrásky může způsobovat dehydratace pleti, ale i její nedostatečná ochrana před UV zářením. Základem péče o pleť je její pravidelné čištění, hydratace a ochrana před sluncem.

V rámci boje proti vráskám do své rutiny zařaďte vhodná séra s aktivními látkami. Například retinol, který podpoří častější obnovu kožních buněk, a tím pomáhá se zjemněním vrásek a dalších nedokonalostí pleti, takže je pleť viditelně jasnější a pevnější.

Nevynechávejte opalovací krém

Ačkoli na dovolené se většina lidí nezapomene namazat opalovacím krémem, po zbytek roku ho nechají zapadlý ve skřínce v koupelně. Slunce ale nesvítí jen v létě a před škodlivým UV zářením bychom se měli chránit každý den – a to i v případě, že je venku zima a zataženo.

Spálení kůže přispívá nejen k předčasnému výskytu vrásek a stárnutí pleti, ale i ke vzniku kožních nádorů. Přesto se ročně spálí více než třetina lidí. Jako ochranu před škodlivým slunečním zářením a nejúčinnější prevencí proti vráskám do své denní péče o pleť zařaďte krém s ochranným faktorem. V zimě vám bude stačit SPF 30, přes léto zvyšte na SPF 50. Nezapomeňte také na zklidňující péči o obličej i tělo po opalování a výživné tělové mléko, kterým dodáte hydrataci své namáhané pokožce.