Jak zklidnit spálenou pokožku?

Jak zklidnit spálenou pokožku? Zdroj: iStock

Péče o spálenou pokožku: Místo kosmetiky použijte ovesné vločky

Stačí vyrazit na výlet, piknik nebo na zahrádku restaurace a zapomenout na dostatečnou ochranu před sluníčkem. A spálení kůže je rázem na pořadu dne. Pár dní budete cítit každý pohyb a poté na řadu přijde nekonečné loupání. Příjemná záležitost? Rozhodně ne! Nejspíš si budete říkat, že od této chvíle už vždy budete mít po ruce opalovací krém a nikdy se již nespálíte. Stejně tak je ale potřeba napravit již napáchanou škodu. Jak postupovat při spálení kůže?

Krok č. 1: Zchlazení

Běžte co nejdříve do stínu a ideálně si vyhlédněte také místo, které vám poskytne co nejvíce chladu. Vypijte sklenici studené vody a na spálená místa si dejte studený obklad (poslouží i stará dobrá mražená zelenina z chladničky). Místo můžete také pomazat bílým jogurtem, probiotika v něm obsažená pomohou pokožce se zklidnit a obnovit svou přirozenou kožní bariéru.

TIP NA VIDEO: Jak se bezpečně opalovat a jaký krém s jakým faktorem si vybrat?

Video placeholde

Článek pokračuje na další straně >>

Pokračování 2 / 7

Krok č. 2: Okamžitá pomoc

Běžte do chládku, kůži zchlaďte a zmírněte nabíhající zánět.
Běžte do chládku, kůži zchlaďte a zmírněte nabíhající zánět. | Zdroj: iStock

V prvních hodinách po spálení začne vaše tělo reagovat na velkou změnu a v postižené části těla výrazně zvýší průtok krve. Proto vám oblast začne postupně červenat až rudnout, a tím začne vznikat zánět. Není tedy rozhodně na škodu si hned vzít ibuprofen, který alespoň trochu zklidní příznaky i bolest.

Pokračování 3 / 7

Krok č. 3: Pryč s některými přípravky

Peelingu se minimálně týden po spálení vyhněte.
Peelingu se minimálně týden po spálení vyhněte. | Zdroj: iStock

Vaše kůže bude po spálení několik dní citlivá, vyhněte se proto jakýmkoliv přípravkům z vaší péče, které by ji mohly ještě více podráždit. Platí to zejména o produktech obsahujících různé kyseliny a aktivní složky. Stejně tak několik dní nepoužívejte žádné peelingy, které nadělají více škody než užitku.

Pokračování 4 / 7

Krok č. 4: Vsaďte na zklidňující péči

Používejte jen takové produkty, které vám pomohou pokožku zklidnit.
Používejte jen takové produkty, které vám pomohou pokožku zklidnit. | Zdroj: iStock

Pokud jste spálená v obličeji, vyhněte se mnohakrokové péči o pleť. Čím méně toho na sebe dáte, tím lépe. Dbejte zároveň na to, aby krémy i čisticí gely, které použijete, byly šetrné a přispěly ke zklidnění pokožky. Produkty by měly být zaměřené na péči o podrážděnou pleť. A nebude na škodu je případně doplnit o zklidňující chladivá séra.

A jak krémy používat? Až budete vycházet z vany či ze sprchy, jemně se osušte ručníkem, zároveň si ale na pokožce nechte pár kapek vody. Poté použijte krém, který vodu k sobě naváže a pomůže ji dopravit do pokožky.

Pokračování 5 / 7

Krok č. 5: Zakázaná činnost

Nenarušujte přirozený proces hojení.
Nenarušujte přirozený proces hojení. | Zdroj: iStock

Pokud jste se spálila natolik, že se vám na kůži začnou tvořit drobné puchýřky a budete se loupat, zapomeňte na jakékoliv propichování či sloupávání. Nenarušujte přirozený proces. Kůže si totiž těmito projevy tvoří bariéru, která jí pomáhá se vyléčit.

Pokračování 6 / 7

Krok č. 6: Myslete na pitný režim

2,5 litru vody denně je ideál.
2,5 litru vody denně je ideál. | Zdroj: iStock

Slýcháte to určitě ze všech stran, pitný režim ale není na škodu připomenout při jakékoliv příležitosti. A při spálení to platí dvojnásob. Dehydratace není žádná legrace, vypijte proto alespoň 2,5 litru vody denně.

Pokračování 7 / 7

Krok č. 7: Ovesné vločky jako malý zázrak

Ovesné vločky pomohou při obnově pokožky.
Ovesné vločky pomohou při obnově pokožky. | Zdroj: iStock

Pokud stále trpíte, kůže vás bolí, případně svědí, připravte si speciální koupel z ovesných vloček. Hrnek vloček rozmixujte a vsypte do vlažné vody. Pohodlně se uvelebte ve vaně a zkontrolujte, zda máte směsí pokryté celé tělo. Relaxujte 15–20 minut a poté kůži ještě ošetřete vyživujícím krémem.