Video placeholde

Ofina je hitem léta! Naučte se ji nosit podle Margot Robbie nebo Miley Cyrus

Že během horkých dní musí všechny vlasy z čela pryč? Letos tato rada neplatí. Ofina totiž hlásí velký letní comeback. Kombinuje prvky ze 70. i 90. let a rebelský punc vyvažují dávkou romantiky a křehkosti. Naučíme vás, jak ji nosit, jak ji uchránit před parnými dny, a zároveň poradíme, u jakých hvězd hledat inspiraci.

Vlasovým trendům letos již od jara vládnou vzpomínky na bohémská 70. léta i rozverné „devadesátky“. Nejinak tomu bude i během léta, kdy snad jediné pravidlo, kterým byste se při úpravě vlasů měla řídit, se nese v duchu přirozenosti, nenucenosti a rozevlátosti. Nebude tedy vůbec na škodu, když na chvíli necháte všechny žehličky i kulmy schované v šuplíku. O to více se zaměřte, aby vaše vlasy dostaly během horkých měsíců péči odpovídající jejich struktuře, a nechte je, aby se ukázaly v celé své kráse.

TIP NA VIDEO: Víme, jaké letní účesy vám budou slušet!

Video placeholde

Ve chvíli, kdy se na jaře objevily první vlaštovky ohlašující návrat punkového střihu shag, bylo jasné, že kromě výrazně sestříhaných účesů, jež ve svých nositelkách probouzí duši rebelky, bude letošní rok patřit také právě ofinám. Ty si postupně oblíbili nejen přední vlasoví stylisté, ale také instagramové influencerky napříč celým světem a v nepolední řadě také celebrity. Taylor Swift se světu po vydání svého snového alba Folklore ukázala v krátké kudrnaté ofině, Margot Robbie na letošních Oscarech zase všechny uhranula svou kšticí doplněnou o objemnou, lehce prostříhanou verzi a Miley Cyrus po divokém období vsadila na punc glamour rockerky právě s rozverně sestříhaným shagem na hlavě.

Jak ofinu letos nosit?

Způsobů, jak ofinu letos nosit, je hned několik. Zároveň přestává platit, že sluší pouze některým tvarům obličeje. Způsobů, jak si vlasy sestříhat a jak je nastylovat, je už tolik, že si vyberou zástupkyně kulatých, oválných i hranatých rysů.

Jedním z nejžhavějších trendů jsou takzvané „curtain bangs“, ofinové záclonky po vzoru 70. let. Skvěle vypadají řádně podfouknuté po vzoru americké herečky Farrah Fawcett nebo také doplněné o volně rozpuštěné přírodní texturované vlny či volný drdol.

Majitelky kudrnatých vlasů mohou zároveň ofině nechat její přirozený vlnitý vzhled. Vlasy vyfoukejte přes difuzér, případně je nechte volně uschnout bez foukání. Kudrnatou variantu se stejně tak nebojte střihnout o trochu kratší, vypadá totiž skvěle, když končí ještě na linií obočí.

V neposlední řadě poté můžete vsadit na delší prostříhanou verzi sahající až k očím. Dbejte ovšem na to, že v takovém případě by ofina měla být co nejvíce provzdušněná, aby netvořila těžkou objemnou „deku“, která by v létě byla jen obtíž.

Jak se o ofinu v létě starat?

Mnozí mohou namítnout, že mít v létě ofinu je jen na obtíž. Stačí ovšem pár tipů, se kterými budou vaše vlasy vypadat skvěle i v horku.

1. Ofinu si každé ráno umyjte. Vynechte ovšem přitom kondicionér, který může přispět k rychlejší tvorbě mazu u vlasových kořínků.

2. Vlasy vyfoukejte přes kulatý kartáč a zespodu na ně poté nastříkejte trochu suchého šamponu. To vytvoří neviditelnou vrstvu, která ofinu oddělí od čela. Miniaturku šamponu se vyplatí poté hodit i do kabelky a ofinu přestříkat pokaždé, když se v důsledku horka začne rozdělovat či nechtěně kroutit.

3. Kromě suchého šamponu u sebe mějte také matující papírky, kterými pravidelně přes den odsávejte pot a mastnotu z čela. Skvěle funguje také pravidelné přepudrování míst, kterých se vlasy dotýkají.

4. Ofinu během léta celkově odlehčete. Zvolit můžete profesionální prostříhání pomocí břitvy, případně vyzkoušejte výše zmíněné záclonky, díky kterým bude vaše čelo lépe dýchat a nebude se pod kadeřemi tolik potit.

Inspiraci od celebrit i kadeřníků na letošní ofinový sestřih najdete v galerii: