Video placeholde

Oscaři 2021: V hlavní roli módní umírněnost & oslava ženské tvorby

V pořadí již 93. ročník nejprestižnějších filmových cen zná své vítěze. A to nejen ty kinematografické, ale – jak už to u Oscarů bývá – také ty módní. Čím byl včerejší večer specifický a v jakém duchu se nesly róby z červeného koberce?

Zatímco se většina významných akcí minimálně z určité části přesunula do on-line prostředí, udílení Oscarů i přes dvouměsíční odklad proběhlo zcela „naživo“. Ani tento ceremoniál se ale neobešel bez určitých pandemických změn, neboť se konal na dvou místech – jak v pro Oscary tradičním hollywoodském sálu Dolby Theatre, tak v budově losangeleského nádraží Union Station.

TIP NA VIDEO: Jaké róby ovládly oscarový červený koberec vloni?

Video placeholde

Oslava ženské tvorby

Přestože adeptů na hlavní sošky večera bylo hned několik, nedávné předávání filmových cen BAFTA i Zlatých glóbů napovědělo, že přeci jen o krok blíž by k nim mohlo mít drama Země nomádů čínské režisérky Chloé Zhao. Roli favorita snímek nakonec skutečně potvrdil a Akademie ocenila také samotnou tvůrkyni. Zhao se tak stala teprve druhou ženou, jež převzala Oscaraza nejlepší režii.

Umírněný červený koberec

Oscaři nejsou ovšem jen filmovým vyvrcholením sezóny, ale i jednou z nejvíce očekávaných módních událostí roku, kterou svojí důležitostí převyšuje už snad jen benefiční Met Gala pořádané šéfkou americké Vogue Annou Wintour. Letošní ročník byl ovšem plný protikladů.

Zatímco na jedné straně zářila do pompézních šatů Valentino oblečená herečka Carey Mulligan a Amanda Seyfriend svojí róbou značky Armani Privé naznačila, že budoucnost bude nejspíš opět oděná do vrstveného tylu, na druhé straně červeného koberce vládla nečekaná ordinérnost. Hlavní hvězda večera, režisérka Chloé Zhao, k plisovaným šatům obula bílé tenisky a hudebník Questlove rovnou dorazil ve zlatých botách Crocs.

Zdá se tedy, že přestože Ceny Akademie chtěly za každou cenu vzdorovat svým konáním proti přetrvávající pandemii, jistá dávka pohodlnosti a následky roku stráveného v lockdownu se začínají stále více projevovat v celém módním průmyslu, červený koberec na Oscarech nevyjímaje.

Výsledky 93. ročníku filmových cen:

Nejlepší film: Země nomádů

Nejlepší režie: Chloé Zhao (Země nomádů)

Nejlepší ženský herecký výkon: Frances Mc (Země nomádů)

Nejlepší mužský herecký výkon: Anthony Hopkins (The Father)

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli: Yuh-Jung Youn (Minari)

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli: Daniel Kaluuya (Judas And The Black Messiah)

Nejlepší celovečerní animovaný film: Duše

Nejlepší mezinárodní film: Chlast (Dánsko)

Na ty nejzajímavější róby z letošních Oscarů se podívejte v galerii: