Určitě jste už někdy zaháněli špatnou náladu pořádným kusem čokolády nebo pytlíkem chipsů. Ano, to, co si naložíme na talíř, má obrovský vliv na pocit štěstí a vyrovnanosti. Jenže příliš slané nebo sladké úlety u nás mohou později vyvolat výčitky, a náladu tak ještě zhoršit, o vlivu na váhu a zdraví nemluvě. Která jídla si dát pro dobrou náladu a zároveň i pro zdraví?
Jídlo a psychika jsou spojité nádoby. To každý z nás nejen cítí, dokládají to ale i četné studie. Konzumace průmyslově zpracovaných potravin, rafinovaných cukrů a přemíry soli ovlivňuje vznik depresí, podle některých zdrojů až z 58 %. Jednou z teorií je to, že vysoký obsah rafinovaných sacharidů a nízký obsah bílkovin nepříznivě ovlivňují hladinu krevního cukru, což vede právě k duševní nevyrovnanosti. Nízká hladina cukru v krvi zase vede k depresivním stavům, výkyvům nálad, přecitlivělosti nebo k únavě.
Pokud máte pocit, že se blíží vaše „podzimní depka“ nebo že vám s končícími slunnými dny ubývá energie, zkuste změnit jídelníček. Zařaďte do něj následující jídla a po týdnu či dvou vyhodnoťte, zda se necítíte trochu lépe. Platí ovšem, že byste se zároveň měla vyhnout jídlům s rafinovanými cukry, přílišným množstvím soli nebo alkoholu. Co si tedy dopřejte?