Sladce a zdravě s batáty. Jen si je upečte | Ženy.cz
 


Upečte si batáty: Jsou sladké, zdravé a snižují cholesterol!

21. března 2019 • 06:00
Pečené batáty • Foto:iStock.com

Batáty jsou v poslední době hitem našich kuchyní. Jejich příprava je jednoduchá, dodáte si vitamíny a pokrmy z nich vypadají stylově. Jako hostitelka sklidíte velký potlesk, když je naservírujete jen tak nebo ke kuřeti.

Pečené sladké brambory

4 porce

Příprava: 5 minut / pečení 40 minut

Suroviny:

46 menších batátů

hrubozrnná sůl

Postup:

Batáty lehce omyjte, neloupejte. Poté je vložte celé na plech posypaný solí, lepší je hrubozrnná, a vložte do trouby. Pečte na 180 stupňů po dobu 4050 minut. Že jsou hotové, poznáte, že jsou velmi měkké či slupka praskne a brambor se otevře. Můžete je jíst jen tak nebo použít jako přílohu.

Tip od šéfkuchaře školy vaření Chefparade Jana Rambouska: „Servírujte je jako netradiční přílohu ke smaženému kuřeti. Nechcete-li se s přípravou kuřete zabývat, trvá to totiž skoro dva dny, jako varianta vám poslouží kousky jižanského kuřete z KFC, ke kterému chuťově velmi ladí. Přidejte salát z červeného zelí a máte dokonalé jídlo.“

Smažené kuře se sladkými batátySmažené kuře se sladkými batátyAutor: archiv škola vaření Chefparad

 

Batátová pomazánka

Když vám upečené brambory zbydou, rozmixujte je do sladké pomazánky na jednohubky.

Příprava: 15 minut

Suroviny:

12 ks zbylé pečené batáty

300 g zakysané smetany

100 g mletých arašídů

100 ml sirupu – medového, ze stévie, čekankového

celozrnný chléb

Postup: Měkké batáty, zakysanou smetanu, sirup a mleté arašídy smícháme, pro hladší konzistenci můžeme rozmixovat, ale není potřeba. Z celozrnného chleba si nakrájejte malé tvary – trojúhelníky, čtverce a na ně namažte pomazánku. Ozdobte ořechem a kapkou sirupu.

Můj tip: Hodí se na jakoukoliv oslavu, obzvláště dětskou. Z chleba vykrojte pomocí vykrajovátek na vánoční cukroví veselé tvary.

Batátová pomazánkaBatátová pomazánkaAutor: archiv Petra Kubalová, pažitka.cz

 

Jdi na homepage Zpět na začátek

Horoskopy