Upečte si batáty: Jsou sladké, zdravé a snižují cholesterol!
Batáty jsou v poslední době hitem našich kuchyní. Jejich příprava je jednoduchá, dodáte si vitamíny a pokrmy z nich vypadají stylově. Jako hostitelka sklidíte velký potlesk, když je naservírujete jen tak nebo ke kuřeti.
Pečené sladké brambory
4 porce
Příprava: 5 minut / pečení 40 minut
Suroviny:
4–6 menších batátů
hrubozrnná sůl
Postup:
Batáty lehce omyjte, neloupejte. Poté je vložte celé na plech posypaný solí, lepší je hrubozrnná, a vložte do trouby. Pečte na 180 stupňů po dobu 40–50 minut. Že jsou hotové, poznáte, že jsou velmi měkké či slupka praskne a brambor se otevře. Můžete je jíst jen tak nebo použít jako přílohu.
Tip od šéfkuchaře školy vaření Chefparade Jana Rambouska: „Servírujte je jako netradiční přílohu ke smaženému kuřeti. Nechcete-li se s přípravou kuřete zabývat, trvá to totiž skoro dva dny, jako varianta vám poslouží kousky jižanského kuřete z KFC, ke kterému chuťově velmi ladí. Přidejte salát z červeného zelí a máte dokonalé jídlo.“

Batátová pomazánka
Když vám upečené brambory zbydou, rozmixujte je do sladké pomazánky na jednohubky.
Příprava: 15 minut
Suroviny:
1–2 ks zbylé pečené batáty
300 g zakysané smetany
100 g mletých arašídů
100 ml sirupu – medového, ze stévie, čekankového
celozrnný chléb
Postup: Měkké batáty, zakysanou smetanu, sirup a mleté arašídy smícháme, pro hladší konzistenci můžeme rozmixovat, ale není potřeba. Z celozrnného chleba si nakrájejte malé tvary – trojúhelníky, čtverce a na ně namažte pomazánku. Ozdobte ořechem a kapkou sirupu.
Můj tip: Hodí se na jakoukoliv oslavu, obzvláště dětskou. Z chleba vykrojte pomocí vykrajovátek na vánoční cukroví veselé tvary.
