Děláte, co můžete, ale nehubnete? Možná je problém někde jinde.

Děláte, co můžete, ale nehubnete? Možná je problém někde jinde. Zdroj: iStock.com

Nemůžete shodit? Těchto 5 faktorů má vliv na vaše hubnutí

Změnit jídelníček a zařadit pohyb prostě někdy nestačí. Tělo je velmi komplikovaný organismus, v němž mnohdy souvisejí věci, které by vás ani nenapadly. Jestliže tedy děláte všechno správně, a váha se pořád nemění k lepšímu, možná by stálo za to podívat se na následující záležitosti.

Znáte celostní medicínu? Ta věří, že všechno v těle souvisí se vším. Psychika se odráží v tom, jak vám je po fyzické stránce. Fyzická kondice zase přímo ovlivňuje to, jak se cítíte. Mozek komunikuje s celým tělem a každičká buňka komunikuje s mozkem. Dokonce tu máme takzvaný druhý mozek (ve střevech) a víme, že zásadní je pozitivní přístup k tomu, co děláme, protože pak se nám daří lépe.

TIP NA VIDEO: Nemůžete se zbavit chuti na sladké? Odbornice poradí, jak na to!

Celostní přístup je vlastně jediný rozumný, správný. Nicméně je komplikovaný. Nejen v otázkách zdraví, ale třeba právě i v otázkách hubnutí. A právě z celostního pohledu vzato se může ukázat spousta věcí, které vám brání shodit x kilo z úplně jiných důvodů, než byste čekala. Snadno pak můžete mít super jídelníček, super tréninkový plán, a přesto to nemusí fungovat. Co vám tedy může házet do hubnutí ty pověstné vidle?

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 6

Hormony

S hormony je to složité tak nějak celkově. Takže se není co divit, že zasahují i do všech našich snah o hubnutí. Poměrně často například můžeme slyšet někoho mluvit o tom, že je při těle, protože má poruchu štítné žlázy. S tou je to ale trochu jinak. Ve skutečnosti je poměrně časté, že chronickým dietářům vysadí štítná žláza až vlivem snahy o neustálé hubnutí: nejprve je hyperfunkční a až potom vysadí, tedy přestane produkovat dostatek hormonů a vyvine se z toho hypofunkce štítné žlázy. Ta pak představuje potenciální problém s neschopností zhubnout.

Pak jsou tu hormony produkované hypofýzou neboli podvěskem mozkovým, ve kterém sídlí centrum sytosti a hladu. Hypofýza navíc řídí svými hormony ostatní žlázy s vnitřní sekrecí, a pokud dojde k jejímu onemocnění, vzniká problém, o kterém hovoříme jako o hormonálním přejídání. Do hubnutí významně zasahují též hormony nadledvin, adrenalin a noradrenalin, které se aktivují hojně ve fázi hněvu nebo spěchu, tedy když jsme ve stresu. Pokud máte za sebou náročné období, možná je právě to odpověď na otázku, proč nehubnete.

Specificky ženské hubnutí také ovliňuje jejich měsíční cyklus, zejména pak hormon progesteron, který se vylučuje v druhé polovině cyklu, od ovulace k menstruaci, zvyšuje tělesnou teplotu, posiluje schopnost těla zadržovat vodu a vede ho k chutím na rychlé zdroje energie, tedy na sacharidy. V období před a během menstruace tak nemá moc smysl začínat s hubnutím nebo se vážit. To si nechte na ovulaci, kdy vám váha ukáže až o tři kila méně než během vašich dnů.

Pokračování 3 / 6

Mikrobiom

Každý z nás má ve střevech až 1,5 kg živých bakterií. Jejich složení je individuální a ovlivňuje ho životospráva matky během těhotenství a pak i prostředí, v němž nový člověk vyrůstá. Pokud pocházíte z hodně čistého prostředí, je možné, že máte hodně bakterií Firmicutes, což jsou podle některých autorů bakterie vedoucí k nadváze, tloustnutí. Hubnutí naopak podporují bakterie Bacteroides, což jsou půdní bakterie a bakterie, jež předávají psi či kočky: tedy bakterie pocházející z té takzvané zdravé špíny, té, která neškodí, ale pomáhá právě s osidlováním mikrobiotou.

Jak si tyhle hubené bakterie doplnit? Takový přípravek v lékárně zatím neprodávají, ale pečovat o mikrobiom můžete i jinými způsoby. Tím nejdůležitějším je samozřejmě pestrý, vyvážený jídelníček. Naopak se nedoporučuje přehánět to s dodáváním střevních bakterií tělu pomocí doplňků stravy z lékárny. To se vyplatí pouze dočasně (například pokud se léčíte antibiotiky, je dobré pak doplnit laktobacily).

Pokračování 4 / 6

Problematika sebepřijetí

Jedním z problémů, proč pořád ne a nehubnete, může být i to, že ve skutečnosti vlastně vůbec hubnout nepotřebujete. Psychika hraje ve zdravém lifestylu zásadní roli. Pokud se ručička na váze nepohybuje u žádných katastrofálních číslic, a vy přesto nikdy nedokážete stát nahá před zrcadlem, trápí vás každá představa intimního doteku, pochybujete, že si můžete vzít na sebe cokoli krátkého, milujete jen zeštíhlující černou a večer co večer máte na duši splín z toho, že nikdy nebude dost hezká, bavíme se tu docela určitě o jiném problému než o problému s hubnutím. O své se hlásí spíš problém sebepřijetí, sebelásky a zdravého přístupu k sobě.

Ten samozřejmě vzniká už v mládí, kdy vzorce chování přejímáme od svého okolí – od rodičů a dalších příbuzných, učitelů ve škole, spolužáků, kamarádů. Pokud se v tomto poznáváte, nejlepším řešením je zvážit terapii nebo poradce. Ani jedno z toho není žádná ostuda a neřešení tohoto problému může vést k nešťastnému životu, v krajním případě třeba až k poruše příjmu potravy.

Pokračování 5 / 6

Vztah k jídlu

Spolu s přístupem k vlastnímu tělu pak úzce souvisí i další věc: váš vztah k jídlu. Ideální je zdravé nastavení, kdy už od dětství střádáte informace o zdravých potravinách, kvalitě surovin, s láskou vaříte, společně se scházíte u stolu, vychutnáváte si, co máte rádi, umíte poznat, že jste nasycení. Mnoho lidí ale toto nastavení nemá. Jak si to osvojit?

Nejdůležitějším krokem je zbavit jídlo emočního nánosu a vnímat jej prakticky, jako něco, co nám dává energii a co potřebujeme ke zdravému životu. Dobré je také rozumět složení toho, co jíme, dbát na kvalitní původ potravin a alespoň základně se orientovat v makroživinách. Jíte dostatek bílkovin? Nepřeháníte to s nezdravými tuky? Máte v jídelníčku vlákninu?

Pokračování 6 / 6

Cirkadiánní kód

Hormony, mikrobiom, vztah, jaký k sobě a svému tělu máte, jak se v něm cítíte, kolik máte energie, i to, jak vypadá vaše postava, pak v mnoha aspektech směřuje k tzv. cirkadiánnímu kódu. Cirkadiánní rytmy jsou přirozené biologické procesy, které má od narození nastavené každý živý organismus, včetně kytek, a které reagují na přirozený běh dne a přírodní cykly.

V moderní době už samozřejmě nevstáváme, když kohout zakokrhá, pracujeme déle a jiným způsobem než naši předci, zato méně spíme a odpočíváme. Ale právě dodržování cirkadiánního rytmu má velký vliv na to, aby v našem těle všechno správně fungovalo. Nemusíte se hned vracet do doby před 150 lety, pro začátek stačí přijmout základní menstruační cyklus. Už jen to, že dokážete vnímat potřeby a rozdíly ve fungování svého těla během tohoto cyklu, vám pomůže. Neuškodí ale ani začít chodit spát před 23. hodinou, zařadit do programu více procházek do přírody a alespoň hodinu před spaním nehledět na žádnou obrazovku.