...

... Zdroj: istock.com

Nealko je sexy: Proč mladí nepijí alkohol a čemu dávají přednost?

Střízlivost je trendy. Nejnovější průzkumy ukazují, že se svět pomalu, ale jistě stává nealkoholickým. Nejmladší generace dokonce považuje abstinenci za přirozenou. Jak je na tom Česká republika? A jsou kultura hospůdek nebo páteční večery v baru v ohrožení?

Nejnovější průzkum Ministerstva zdravotnictví ukazuje, že přes milion Čechů pije až moc. V číslech to znamená, že průměrný Čech vypije přes 14 litrů alkoholu za rok. Smutný fakt, kterým atakujeme přední příčky v celosvětovém žebříčku. „Lidí, kteří jsou na alkoholu závislí, může být v Česku kolem 300 tisíc. Těch, kteří sice závislí nejsou, ale pitím si škodí, je mnohem víc. Alkoholem trpí i lidé v okolí – manželky nebo manželé, děti, rodiče a spolupracovníci,“ píše ve své knize Zůstat střízlivý MUDr. Karel Nešpor, CSc., psychiatr specializující se na závislosti. A vypadá to, že hned tak bez práce nezůstane.

Jdu na jedno

Přesto tuto okřídlenou větu možná za chvíli neuslyšíte. Pravda, zatím se o tom spíš mluví, než aby se něco dělo, ale statistiky ukazují světlo na konci tunelu. Až si příště zajdete po práci do svého oblíbeného podniku, rozhlédněte se kolem sebe. Kdo kolem vás sedí? Třicátníci a starší, nebo jsou to dvacetiletí? Průzkumy naznačují, že zejména mileniálové alkohol výrazně omezují a po nich nastupující generace Z jej ze svého života zcela vyřazuje.

Někteří se dokonce domnívají, že má na ně vliv nepříjemná zkušenost z dětství. Dříve nebylo „napít se“ považováno za škodlivé, bohužel se tak často řešily nejrůznější problémy, ale následující pokolení je zvyklé hledat východisko jinde a taky se starat o své duševní zdraví a pohodu. Zatím jde o nepatrnou změnu, možná spíš o kuriozitu v chování společnosti, ale něco se přece jen dalo do pohybu. A trh už na to musí reagovat. Chování spotřebitelů si všimli i výrobci nápojů. V Čechách se změnila pivní politika. V roce 2012 se na výsluní dostaly radlery – pivní ovocné mixy. Zatímco tehdy šlo o alkoholické verze, nyní jsou na vzestupu virgin produkty. Vliv na to má především teplé počasí. Se stoupajícími teplotami saháme po nápojích s nižším nebo žádným obsahem alkoholu.

Pozor na přílišný tlak

Úplná nebo i částečná střízlivost je fenomén, který vznikl díky změnám životního stylu. Učíme se více odpočívat, pěstovat kult zdravého těla i psychiky a jsme také zodpovědnější. Kdybyste si měli zvolit mezi prohýřenou nocí a zdravotními problémy, prázdnou peněženkou a následky špatného úsudku, co by to bylo? Lidé se nechtějí potýkat s kocovinou, takže si zábavu raději odpustí. Toužíme být produktivní, vytěžit každou minutu života na maximum. Jenže i tady se skrývá obrovské riziko!

6 výhod života bez alkoholu: Zlepší se vaše fyzická kondice. Snadněji zhubnete. Zbavíte se únavy. Budete se více usmívat. Lépe se vyspíte. Budete mít naditější peněženku!

Musíte identifikovat důvod své abstinence. Je to ze zdravotních, ekonomických, nebo morálních důvodů? Pak ano, abstinujte s klidným svědomím, ale psychologové varují, že lidé našli jiný důvod, který je ohrožuje víceméně stejně jako sám alkoholismus. Je to neustálý tlak. Musíme být výkonní, ať už se jedná o studia, nebo kariéru. Musíme přinášet výsledky, a tak nezbývá nic jiného, než svou snahu maximalizovat. Přestat pít jenom kvůli vyšší produktivitě vede třeba k úplnému vyhoření. Platí, že žádný extrém člověku nesvědčí.

Nesporný vliv na střízlivost a její vnímání mají i sociální sítě. Na jedné straně jsme všude on-line, fotky a videa zveřejníme jedním kliknutím, ale nikdo netouží po zničené pověsti kvůli „vydařenému“ večírku. Na druhé straně na nás působí různé kampaně podpořené známými osobnostmi. Za všechny uvádíme českého fotografa Tomáše Třeštíka. „Dneska jsou to dva roky, co nepiju. Nechci se opakovat, platí, co jsem psal dřív. Jsem rád, že jsem se tak rozhodl, žije se mi o dost lépe, pohodlněji a kvalitněji. (…) Co mě ale zarazilo, je, kolik lidí se mi v poslední době ozývá, jak to s tím mým nepitím je, jestli na to mám nějaký trik, jak jsem to ‚dokázal‘. Výkonnostní pití a kalení obecně začíná evidentně být v mé generaci a v mé sociální bublině téma, plno lidem to už trošku komplikuje život a zjišťují, že přestat s tím nemusí být úplně prdel. Tak držím palce, střízlivost je prima,“ napsal loni v říjnu na svůj facebookový účet. A podpořil také každoroční akci Suchej únor, jejíž kampaň poznáte podle chytlavého označení #nejsemnaplech.

V roce 2019 agentura Nielsen Admosphere zkoumala její dopad na českou populaci a ukázalo se, že téměř 50 % lidí na ni reagovalo pozitivně. Z toho lze usoudit, že i u nás si uvědomujeme výhody střízlivosti i částečné abstinence. Současné trendy vás můžou navést správným směrem, ale ani tak nemusíte mít výčitky svědomí, když si vyrazíte s kamarádkami na víno nebo posedět na zahrádce u vychlazené desítky. Pokud vás však napadlo, zda náhodou nemáte problém s pitím, pak se jednoduše otestujte. Sami, jednoduše a v pohodlí. Naordinujte si „suchý“ měsíc. Za tak krátkou dobu se dozvíte, zda nemáte nakročeno k vážnějšímu problému. Zdravý jedinec by to měl v pohodě zvládnout.

7 tipů, jak pít s mírou

1. Vybírejte si pití, které má co nejnižší obsah alkoholu.

2. Drinky střídejte s nealkoholickými nápoji.

3. Nezvykejte si na jeden druh alkoholu.

4. Alkohol nekombinujte.

5. Pijte pomalu a po malých doušcích.

6. Omezte příležitosti k pití alkoholu.

7. Snažte se dobu požívání alkoholu snížit na minimum.

Další zajímavé články o zdravém životním stylu a mimo jiné i rozhovor s Darou Rolins najdete v aktuálním čísle časopisu Dieta.

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz.