Ploché břicho

Ploché břicho Zdroj: iStock.com

Jak na ploché břicho? Nejlepší jídla, cviky a další osvědčené tipy

Břicho patří mezi problémové partie. Je ale fér říci si na začátku jednu věc: Neexistuje žádná speciální dieta nebo jedno cvičení, které vás zbaví tuku v jedné konkrétní oblasti. Pokud budete hubnout, tak vždycky po celém těle. Dobrá zpráva ale je, že vhodnou stravou a cvičením se přeci jen dá postava formovat tak, aby se úbytek podepsal rychleji právě tam, kde si to nejvíce přejeme.

Pokud vás za týden čeká společenská akce a vy se potřebujete zbavit břicha rychle, vsaďte spíše na stahovací prádlo. Hladovkou sice můžete shodit pár kilo, půjde ale hlavně o vodu, navíc si zpomalíte metabolismus o za dalších pár týdnů budete mít všechna kila zpět a možná i ještě něco navíc. Ideální je hubnout postupně. A bez diet. Co vám pomůže k plochému břichu?

Správná strava

Základem je spočítat si, jak by měl vypadat váš denní energetický příjem, a ideálně s výživovým specialistou stanovit, o kolik ho snížit, abyste zhubli, ale nehladověli. Příklad zdravého jídelníčku, se kterým shodíte i pět kilo za dva měsíce, najdete zde.

Jezte bílkoviny

Důležité je, aby obsahoval kvalitní bílkoviny, které nejen zasytí, ale i podpoří růst svalů. Ideální porce bílkovin zjistíte podle váhy – to, co vážíte v kilogramech, tolik bílkovin snězte v gramech. Tedy 60 kg = 60 gramů bílkovin. Vejce jsou při redukci váhy skvělou volbou, protože obsahují mnoho bílkovin a mají málo kalorií. Mezi lidmi dlouho koloval mýtus, že vejce zvyšují cholesterol, a jsou tak zdraví škodlivá. Opak je ale pravdou! Nejenže snižují krevní tlak, ale i celkově působí příznivě na naše zdraví.

Které bílkoviny pomohou při hubnutí, čtěte zde.

Nevynechávejte sacharidy ani tuky

Nezapomínejte ani na komplexní sacharidy s vysokým obsahem vlákniny – tedy celozrnné pečivo, ovoce, zeleninu a samozřejmě luštěniny. Zkuste například nedoslazované ovesné vločky. Pokud si je dáte k snídani, zaručeně vás zasytí až do oběda. Navíc vašemu tělu dodají pořádnou dávku energie. Také borůvky jsou výživově téměř dokonalá potravina. Při pravidelné konzumaci totiž dokážou pálit břišní tuk. Proto si je přidávejte na snídani do jogurtu nebo si dopřejte párkrát denně malou hrstku.

Které sacharidy si dopřát při hubnutí, čtěte zde.

Určitě nevynechávejte zdravé tuky, které svědčí srdci a cévám a zároveň podporují spalování. Najdete je např. v ořeších, semínkách nebo panenském olivovém oleji. Skvělé je například avokádo. Je plné mononenasycených tuků, které prospívají našemu zdraví. Jedná se o zdravou alternativu másla, tučných pomazánek a dipů. Avokádo je významným zdrojem draslíku a hořčíku, který působí příznivě na nervový systém a svalovou soustavu.

Co vynechat

Asi vás nepřekvapí, že bílé pečivo, bílý cukr, slazené nápoje a alkohol nebudou vašimi spojenci ani tentokrát. Pokud jste ale milovník sladkého, určitě si najdete způsob, jak si ho zdravě dopřát. Upečte si například koláč s letním ovocem s menším množstvím cukru a dejte si ho s jogurtem nebo s tvarohem. Dejte si ke svačině kousek hořké čokolády a k tomu třeba skyr. Když sladké zkombinujete s bílkovinou, nerozhodí se vám tolik krevní cukr a vy nedostanete za chvíli chuť na další kus.

Neposilujte jen břicho

Pokud se vám daří shazovat tuk, bude se ztrácet z celého těla. Kde ho shodíte nejdřív, je dané geneticky. Nadbytky v problematických místech zpravidla mizí až jako poslední. Ideální je tedy dvakrát až třikrát týdně aerobní cvičení zaměřené na celkové spalování – čtyřicet minut běhu, rychlé chůze nebo jízdy na kole nebo na bruslích. A pak na chvíli posilování. A pokud nemáte tolik času, žádný stres. Každý pohyb se počítá.

A jaké cviky jsou na břicho nejlepší? Pro celkové zpevnění je skvělé prkno neboli plank a také cvičení s obručí. Více se dočtete zde.

Necvičte na lačno

Pokud máte pocit, že na lačno zhubnete při cvičení víc, opak je pravdou. Tělo potřebuje energii, a pokud ji nemá, sahá do nouzových zásob a hladoví. O to více toho po cvičení sníte a tělo si bude v panice, že zase přijde hlad, dělat zásoby i dopředu. Ideální je asi hodinu před cvičením sníst nějaké ovoce. Více o tom, co jíst před cvičením a po něm, čtěte zde.

Spěte

Během spánku se produkuje hormon leptin, který nám dává najevo, že jsme syti. Je jasné, co nastane, když nebudeme spát dostatečně. Málo spánku také zvyšuje produkci ghrelinu, po kterém nás honí mlsná a chutě. Podle vědců ale může hormony totálně rozhodit i přemíra spánku, kdy hormony nebudou vědět, v jakou dobu se správně vyplavovat. Ideální je tedy denně zalézt pod deku na alespoň šest, maximálně pak devět hodin.