Dokonalé svatební fotky

Dokonalé svatební fotky Zdroj: iStock.com

Svatební fotky: Jak mít ty nejhezčí podle profi fotografů

Po nejistém jaru je svatební sezona opět v plném proudu! Krásný dort, výzdoba, prstýnky, svatební šaty, účes... Stojí nemalé úsilí veškeré detaily vyladit – a pak je najednou během jednoho dne všechno pryč. Naštěstí zůstanou vzpomínky v podobě fotografií. Pokud chcete, aby byly co nejzdařilejší, poradíme vám, na co se při focení svatby zaměřit!

Svatební fotograf dokáže zachytit neopakovatelné okamžiky, na které později s nostalgií všichni vzpomínají. Role fotografa je proto při svatbě klíčová! Ať už fotografem na svatbě bude vaše kamarádka, vy, nebo profi fotograf, rozhodně by měli mít na paměti tyto skutečnosti.

Originální rukopis

Každý fotograf má svůj styl – najděte si jej i vy! A než zadáte objednávku, vše si s tím, kdo vaši svatbu bude fotit, proberte, ať ví, jakým směrem se má ubírat. Máte raději stylizované fotografie, anebo lifestyle snímky zachycující emoce? Líbí se vám umělecká úprava fotografií v postprodukci, anebo dáváte přednost přirozenosti? Při hledání inspirace se vydejte na napínavou průzkumnou cestu vlnami internetu a zjistěte, jaké možnosti existují. Nesnažte se však kopírovat, ale hledejte svůj vlastní směr.

Krásná lokace

Fotogenická lokalita je základem. Vypravte se proto dopředu na místo svatby a vytipujte si vhodná zákoutí, která vytvoří kouzelná pozadí k vašim snímkům. „Stále více Čechů si nechává svatební fotografie fotit i mimo Českou republiku, aby měli něco nového a jiného, než všichni jejich kamarádi. Například příroda v Rakousku nebo v italských Dolomitech je nádherná! To se pak fotí samo,“ říká fotograf Denis Fueco, který je původem z Francie, ale zakotvil v České republice, kde se už několik let věnuje svatební fotografii a kvůli skvělým snímkům neváhá se svými klienty vycestovat i za hranice.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Poblíž @Villa603 na Moravě ❤️ . . . . #denisfueco #dfuecopresets #denisfuecophotography #denisfuecoweddings #vscowedding #svatba #lookslikefilm #vsco #forestwedding #bohowedding #nevesta #praguewedding #weddinginspirations #weddinginprague #praguebride #weddingideas #elopementphotographer #fotografpraha #photooftheday #intimatewedding #pragueweddingphotographer #weddinginprague #svatebnifotograf #weddingineurope #weddinglocation #photographerinprague #czechwedding #weddinginspiration #engagements #heywildweddings

Příspěvek sdílený Denis Fueco (@dfueco), Čen 19, 2020 v 8:11 PDT

Vzájemné souznění

Před svatbou by se měl fotograf sejít s ženichem a nevěstou, aby se domluvili nejen na všech technických podrobnostech, ale také si vyjasnili průběh celé události. Správný fotograf splyne se svatebčany a vlastně by o něm neměl nikdo ani vědět. Na schůzce byste měli probrat veškeré detaily, proto neváhejte přednést svou představu, ale také se ptát! „K fotografovi by novomanželé měli cítit důvěru, že bude vědět, co dělá. Domluvte se, jakým způsobem bude účastníky svatby při focení instruovat a jak bude probíhat komunikace,“ radí lektor Nikon školy Filip Barták. Budete na svatbě jako hlavní fotograf, nebo jen pomocný? Bude vaším úkolem zachytit veškeré dění, nebo jen daný úsek celého dne? Kolik upravených fotografií má být výstupem? Jaké bude ohodnocení? Bude zapotřebí záloha? V jaké výši? Vše si raději dopředu vyjasněte, aby později nedošlo k nedorozumění.

Mají fotit i svatebčané?

Dnes jsme zvyklí často sledovat svět skrze displej mobilu – ale na svatbě by tohoto nepostradatelného elektronického společníka měli všichni schovat do kapes či kabelek a nenarušovat novomanželům jejich jedinečné chvíle. Naopak, žádoucí je, aby si je s nimi užili, věnovali jim pozornost a nenechali se rozptylovat smartphony. A to ani v případě, že si chtějí obřad a následné veselí zvěčnit! Motají se potom do záběru a nabourávají slavnostní atmosféru.

Přesto však není od věci, když snoubenci vyberou jednoho nebo dva přátele, kteří dostanou výsadu dokumentovat dění – mohou totiž zachytit jiné okamžiky než najatý profi fotograf. Například ve chvílích, kdy se profesionál věnuje fotografování portrétů ženicha a nevěsty a jejich rodiny anebo se zaměřuje na krájení dortu, mohou tito dokumentaristé z řad přátel zvěčnit, co dělají ostatní hosté. Anebo zaznamenat momentky z večerní párty poté, co fotograf společnost opustí.

Jak udělat krásné svatební fotky?

Když jste v roli fotografa vy, neměli byste zapomenout na tato pravidla fotografování. Nejsou specifická jen pro svatbu, využijete je ve všech situacích, které fotíte. Pár tipů přímo na míru doporučuje profi fotograf Denis Fueco.

Kompozice: Zkoušejte různé typy kompozic. Celek novomanželů, ale také portréty svatebčanů i detaily (výzdoba, prstýnky, dort...).

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Tenhle pár nyní očekává miminko ❤️🥰 přeji vám pevné zdraví a spooouuustu lásky ❤️ . . . . . . . . . . . #denisfueco #dfuecopresets #denisfuecophotography #denisfuecoweddings #vscowedding #svatba #lookslikefilm #vsco #forestwedding #bohowedding #nevesta #praguewedding #weddinginspirations #weddinginprague #praguebride #weddingideas #elopementphotographer #fotografpraha #photooftheday #intimatewedding #pragueweddingphotographer #weddinginprague #svatebnifotograf #weddingineurope #weddinglocation #photographerinprague #czechwedding #weddinginspiration #engagements #heywildweddings

Příspěvek sdílený Denis Fueco (@dfueco), Čen 21, 2020 v 1:54 PDT

Vhodné pozadí: Nemělo by odvádět pozornost od novomanželů, harmonicky působí například zeď, zákoutí parku... Zároveň dbejte na to, aby pozadí nebylo příliš jasné! „Způsobí to podexponování objektu fotoaparátem, takže z postavy vznikne tmavá silueta. Abyste tento problém překonali, můžete vyklopit vestavěný blesk fotoaparátu,“ říká profesionál Filip Barták.

Netradiční úhly: Chcete-li, aby se na výslednou fotografii vešli všichni svatebčané, zkuste je vyfotit z výšky (například z balkonu, ze zídky). Kapelu na pódiu zase můžete zabrat z podhledu. A novomanžele skrze skleničky šampaňského... Nebojte se experimentovat!

Světlo:Nejlepší světlo je podle mě to přirozené, využívám ho na 80 % svých fotografií,“ přiznává svatební a rodinný fotograf Denis Fueco. Pokud se během dne i večer rozhodnete použít blesk, učiňte tak pouze venku, protože blýskání v interiéru vytváří tvrdé stíny. „Zde je lepší zvýšit citlivost ISO. Světlo, to jsou také odlesky a odrazy – zkuste s nimi rovněž experimentovat,“ radí lektor Nikonu Barták.

Jedinečnost okamžiku: Stylizované pózy jsou krásné, ale nepřestávejte fotit ani při přechodech mezi nimi – tam teprve vyniknou ty pravé emoce!

Originální prvky: Nebojte se odlišit! Například Denis Fueco nechává na svých fotografiích novomanžele pózovat v zimní krajině s koněm či daňky, oživuje obrázky kouřovou dýmovnicí anebo dokonce umístil pár do vany v lese... „Někdo si říká, co je to za nesmysl nebo kýč, fotit ve vaně na sněhu. Ale já tyhle snímky miluju, protože jsou jiné, mají v sobě emoce, kontrast, ideu,“ říká francouzský rodák, kterého na Instagramu sledují tisíce fanoušků. Svůj styl každým rokem rozvíjí a kombinuje trendy prvky s nadčasovou fotografií.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Ti daňci jsou kouzelní a Lucka s Jakubem ještě víc! 🖤 . . . . . . #denisfueco #denisfuecophotography #denisfuecoweddings #vscowedding #svatba #lookslikefilm #vsco #forestwedding #bohowedding #nevesta #praguewedding #weddinginspirations #weddinginprague #praguebride #weddingideas #elopementphotographer #fotografpraha #photooftheday #intimatewedding #pragueweddingphotographer #weddinginprague #svatebnifotograf #weddingineurope #weddinglocation #photographerinprague #czechwedding #weddinginspiration #engagements #heywildweddings

Příspěvek sdílený Denis Fueco (@dfueco), Led 28, 2020 v 1:13 PST

Správná technika: Pokud budete dokumentovat svatbu, neměli byste podceňovat techniku, aby výsledné fotografie byly co nejkvalitnější. Trendem posledních let se stávají bezzrcadlovky, které jsou finančně dostupné i začínajícím fotografům a zároveň jejich kvalita výstupu je velmi vysoká. Absence zrcadlového systému přináší mnohé výhody. „Například těla Nikon Z 6, Z 7 a Z 50 jsou menší a lehčí než zrcadlovky srovnatelné třídy,“ uvádí Petr Lindner, odborník na fotografickou techniku.

Díky elektronickému hledáčku navíc vidíte obraz již zpracovaný tak, jak bude vypadat na výsledné fotografii. A významným plusem je pokrytí téměř celé plochy obrazového pole ostřicími body, díky čemuž se vyhnete chybám v zaostřování, tzv. back- a front focusu. Při focení svateb je také výhodou režim tichého fotografování, takže nebudete „cvaknutím“ rušit vyřčené „ANO“. Pro méně zkušené a začínající fotografy lze využít systém nápovědy.

Už víte, jak na to. Nebojte se zachytit ty nejkrásnější okamžiky a uchovejte si vzpomínky.