Má smysl věřit horoskopům?

Má smysl věřit horoskopům? Zdroj: iStockphoto.com

Jsi Blíženec? Tak to nám to klapat nebude! Proč máme stále tendenci řídit se horoskopy?

Nikdy jsme nemohli ladit, já jsem Panna a on je kretén, zní jeden starý vtip. Jenže co když se z vtipu stane realita, svoje chování omlouváme znamením zvěrokruhu a chytáme se do vlastních pastí? 

Zkoušeli jste si někdy do vyhledávače zadat slovo „štír“? Na prvním místě se dozvíte, že je to osmé znamení zvěrokruhu, na druhém najdete rovnou horoskop pro všechny lidi narozené koncem října a začátkem listopadu. Až na tom třetím se trochu stydlivě krčí informace o klepítkatcích s jedovým ostnem na zadečku. V tabulce s návrhy nejčastěji vyhledávaných souvisejících dotazů pak zjistíte, že se lidé ptají také na to, jaká je povaha Štíra, jaký je v posteli, jak projevuje lásku a co má rád. Ani tady se ovšem nikdo nesnaží zjistit, jestli je má jejich netradiční domácí mazlíček opravdu v oblibě. Dotazy samozřejmě míří na jedince narozené ve znamení Štíra. Lidstvo je totiž astrologií posedlé věky, i v 21. století.

TIP NA VIDEO: Jak si přivolat bohatství podle kartářky Helen Stanku?

Video placeholde

I když nám horoskopy v časopisech, které predikují, co nás tento týden čeká a nemine, přijdou směšné, rozhodně se nedá říct, že by jich ubývalo. Obzvlášť teď na začátku roku na vás z nejrůznějších stran začne vyskakovat, jaký bude rok 2024 zrovna pro vaše znamení, jak si konečně najít lásku podle horoskopu, případně jak zhubnout podle horoskopu (pst, tou radou je kalorický deficit, ať jste Býk, nebo Ryba).

I když je mnoho z nás bere s velkou nadsázkou a přečte si je spíš jen tak pro pobavení, nedá se říct, že by v nás kousek pochybností „a co když je na tom něco pravdy“ nezůstal. A co víc, k charakteristice povahy podle znamení zvěrokruhu už většina z nás tak skeptická není. Vždyť spousta věcí ve vašem osobním horoskopu o vás vypovídá přesněji než člověk, který s vámi každé ráno snídá omeletu a sdílí lože.

Není náhoda, že například o Lvech se v knize nejznámější a nejprodávanější americké astroložky Lindy Goodman Sluneční znamení mimo jiné píše: „Královské chování tohoto znamení vynikne v plné kráse, když je Lev hostitelem nebo hostitelkou. Máte pocit, že vás baví v královském paláci. Očekáváte, že před dveřmi každou chvíli zastaví kočár a z něj vystoupí Marie Antoinetta. Lvi zahrnou své hosty hromadami nejlepšího jídla, vybraného pití, krásnými ženami a příjemnou hudbou.“ Pomineme-li skutečnost, že doby, kdy jsme kohokoli zahrnovali „krásnými ženami“, jako by to byly interiérové dekorace, a ne lidé z masa a kostí s vlastním rozumem a důstojností, asi s tímto popisem osobnosti nemůžeme nesouhlasit.

Lvi jsou skutečně báječní hostitelé. Ovšem podobně jako Berani, Blíženci a všichni ostatní, kdo se rozhodnou u sebe doma uspořádat večírek. Je to jednoduché, pokud si k sobě totiž pozvete pár (desítek) lidí na zábavný večer s drinky a občerstvením, asi jim nebudete servírovat zvětralé pivo, studené párky a reprízu pořadu DO-RE-MI. Pochopitelně že si dáte záležet a je přitom naprosto lhostejné, v jakém měsíci a na jakém místě na planetě jste se narodili. Proč tedy až šedesát procent lidí věří, že na osobnostních charakteristikách znamení zvěrokruhu je něco pravdy?

Mnoho lidí se k charakteristice vlastní osobnosti na základě zvěrokruhu uchyluje proto, aby se zorientovali v sobě samotných a aby se nějak definovali ve společnosti. To, v jakém se kdo narodil znamení, najdete v profilech na sociálních sítích, na seznamkách, často je to jedna z prvních otázek, které padnou, když se s někým seznámíte. Typologie zodiaku totiž funguje podobně jako genderové stereotypy.

Ženy jsou citlivé a pečující, muži odvážní a agresivní, Berani jsou průbojní, Váhy nerozhodné. I když je to naprostá blbost, protože v určitých situacích jsme vzteklí, rozněžnělí, rázní nebo nejistí úplně všichni bez rozdílu, nic to nemění na tom, že této stereotypizaci podléháme.

Jste single a ten týpek, se kterým zrovna sedíte na rande, se narodil ve znamení Střelce? Tak to je jasné, že se nebude chtít vázat a za chvíli vám odcestuje na druhou stranu zeměkoule. Proč vůbec chodit na druhé rande, když vy chcete založit rodinu? Aniž byste o tom druhém vůbec něco věděli, začnete si na základě svých předsudků vytvářet scénáře, které mají s realitou pramálo společného. Jenomže semínko pochybnosti už je zaseté.

Stejně tak přistupujeme i k sobě samým, což je ještě nebezpečnější. I když se říká, že před sebou neutečeme, neplatí to úplně stoprocentně. To, co si o sobě myslíme a o čem jsme často skálopevně přesvědčeni, totiž ještě nutně nemusí být pravda. A v hledání sebe sama se zřídkakdy chceme pouštět do dlouhých terapeutických sezení, otevírat témata, která jsou často bolestivá, hledat odpovědi a měnit špatné vzorce, které si v sobě neseme. Je to totiž dřina, která je často nepříjemná.

Horoskopy nabízejí lákavou zkratku. Vypadají jako něco, co je nám šité přímo na míru, obzvlášť pokud k tomu někdo přihodí ascendent v Kozorohu, Venuši v Beranu a Mars v Raku. Rázem máme jedinečné odpovědi na to, proč se chováme tak, jak se chováme. Máte problémy být ve vztahu monogamní a občas vám prostě ujedou nohy? No ale to se není čemu divit, když jste Štír. Máte prostě vysoké libido a silnou sexualitu, s tím nic nenaděláte, vesmír to tak chtěl. Problém je v tom, že vesmír nechtěl nic.

Vesmíru jste pravděpodobně úplně jedno a z psychologie už dnes víme, že monogamie je volba. Pokud z nějakého důvodu monogamní být nechcete, je to vaše svaté právo. Bylo by ale dobré vědět, proč tomu tak je, a řešit to se svým protějškem, nebo si to minimálně vyřešit v sobě. Sami totiž moc dobře víte, že výmluva na vaše datum narození je lichá.

Najít sám sebe ve světě ostatních

Rozhodně se ale víra ve znamení zvěrokruhu nedá zjednodušit na tvrzení, že se k ní uchylují pouze manipulátoři, aby měli omluvu pro své špatné chování. Naopak, jedním z důvodů, proč lidé horoskopům věří, je touha najít spojení s ostatními. A často také fungují jako způsob, jak se vyrovnat s určitými těžkými situacemi, nebo dokonce traumatickými událostmi, jako je třeba ztráta zaměstnání nebo rozvod.

Lidé mají hlubokou touhu porozumět světu. Pokud chápete, co se kolem vás děje, můžete se lépe rozhodovat. Toto je taktika přežití. Jenže právě v porozumění bývá největší kámen úrazu. Kritické myšlení, ověřování faktů, analýza dat a přemýšlení nejsou aktivity, které by náš mozek vítal s jásotem. Mnohem raději volí jednoduché cesty, dobro a zlo, černou a bílou. Když čelíte intelektuálnímu přetížení, víra v něco jako astrologie může vzbuzovat pocit, že dostáváte odpovědi, po kterých v těžkých časech toužíte.

V poslední době tak zažila astrologie boom v důsledku nejistoty během celosvětové pandemie, geopolitických bouří a probíhajících válek. A z toho samozřejmě těží také nejrůznější samozvaní guruové, koučové a astrologové, kteří sice nemají žádnou licenci, ale zato mají velmi konkrétní plán, jak monetizovat úzkostné lidi.

Kontroverzní americká psycholožka, astroložka a blízká přítelkyně herečky Gwyneth Paltrow Jennifer Freed se nechala slyšet: „Astrologie zažívá vrchol, protože tolik tradičních institucí nedokázalo lidem poskytnout žádné jistoty ani smysl. Na rozdíl od nich je místem přijetí pro všechny.“ Letos v září se pak vzdala své terapeutické licence a oznámila, že se rozhodla vydat na „velkou cestu vytváření smyslu a objevování“ jako duchovní poradce a rádce. Nelze popřít, že celosvětové vlády opravdu lidem příliš jistot v bouřlivé době neposkytují, to ovšem skutečně automaticky neznamená, že vám je dokáže dát nativní horoskop a pohyb planet.

Článek vyšel v časopisu Moje psychologie. Aktuální číslo najdete na stáncích nebo jej můžete zakoupit online na iKiosek.cz.

Julie Žáčková pro časopis Moje psychologie.
Julie Žáčková pro časopis Moje psychologie. | Zdroj: David Turecký