Co o vás prozrazuje poloha, ve které spíte?

Co o vás prozrazuje poloha, ve které spíte? Zdroj: iStock.com / Grafika: Kateřina Špičáková

Na sportovce, nebo v klubíčku? Zjistěte, co o vás prozradí poloha, ve které spíte

Věděli jste, že i poloha, ve které odpočíváte, může leccos prozradit o vaší povaze? Podle některých výzkumů může to, zda spíte schoulení do klubíčka, nebo roztažení přes celou postel, napovědět, jak přistupujete k lidem i k životu. Následujících šest spacích pozic patří k nejběžnějším. Která je ta vaše?

Klubíčko

Poloze v klubíčku se také říká poloha plodu; ano, podle toho, že člověk v ní schoulený připomíná nenarozené miminko v břiše matky. V této poloze spáč leží na boku a nohy a ruce má pokrčené tak, že se dotýkají trupu. Podle odborných studií takto většinu noci stráví až 60 % dospělých jedinců. Teorie, že spaní v této pozici může naznačovat i určité povahové rysy jedince, se poprvé objevila v 70. letech 20. století. Lidé, kteří takto spí, jsou prý hodně emocionální, celkově mají velmi citlivé vnímání a jsou empatičtí, zároveň ale trpí sklony k úzkostem a nervozitě.

TIP NA VIDEO: Kvalitní spánek ovlivňuje zdraví i dlouhověkost. Jak dobře a dostatečně spát?

Poloha v klubíčku neboli poloha plodu je podle výzkumů mezi dospělými hodně běžná.
Poloha v klubíčku neboli poloha plodu je podle výzkumů mezi dospělými hodně běžná. | Zdroj: iStock.com

Další polohy najdete v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 6

Poleno

Poleno je stejně jako klubíčko poloha, při níž člověk spí na boku. Na rozdíl od klubíčka má ale člověk, který leží jako poleno, nohy i ruce natažené. Podle průzkumů málokdo vydrží celou noc spát takto, a tak většina těch, kteří usínají v této pozici, během noci minimálně jednu ruku pokrčí. Nohy ale zůstávají rovné. Podle některých spánkových vědců jsou lidé často spící v poloze poleno velmi přátelští a společenští, mají bezstarostné povahy a s každým vyjdou. Svojí otevřeností ovšem mohou být zranitelní a občas působí naivně.

Poleno se vyznačuje tím, že při něm spíte na boku s narovnanýma nohama a rukama blízkou u těla.
Poleno se vyznačuje tím, že při něm spíte na boku s narovnanýma nohama a rukama blízkou u těla. | Zdroj: iStock.com

Pokračování 3 / 6

Sportovec

Při poloze sportovce můžete spát na boku stejně jako na zádech, běžnější je ale pozice na boku. Typické je pro ni především to, že při ní spáč má ruce a nohy pokrčené, ale nechoulí se do klubíčka – naopak, končetiny jsou položené dál od těla. Při pohledu shora to tak vypadá, jako že spící člověk zrovna skáče nebo utíká. Jedná se o polohu, která je nejčastěji spojená s ranními bolestmi za krkem: pokud je to i váš problém, zkuste usínat jinak, případně si pořiďte ortopedický polštář. Co se povahy týče, lidé často spící v poloze sportovce jsou podle odborníků přátelští, ale obezřetní. V krizových situacích často bývají podezřívaví, až paranoidní a mají sklony k cynismu.

Poloha Sportovec je hodně prostorově výrazná. Člověk v ní může spát na boku nebo na zádech. Důležité je, že má při tom ruce a nohy pokrčené a rozhozené tak, že to vypadá, jako by zrovna skákal nebo utíkal.
Poloha Sportovec je hodně prostorově výrazná. Člověk v ní může spát na boku nebo na zádech. Důležité je, že má při tom ruce a nohy pokrčené a rozhozené tak, že to vypadá, jako by zrovna skákal nebo utíkal. | Zdroj: iStock.com

Pokračování 4 / 6

Voják

Spací poloha voják se vyznačuje tím, že při ní člověk spí rovně na zádech, nohy má natažené a ruce buď položené podél těla, anebo úhledně založené na břiše. Tato poloha v kombinaci s kvalitní matrací je velmi dobrá na záda a podle některých studií pomáhá uvolňovat stres. Ale pozor: pokud trpíte na pálení žáhy, není pro vás ideální, neboť může zhoršovat jeho příznaky. Z hlediska povahy jsou vojáci tišší a rezervovaní, ale také mají vysoké standardy. Jsou nároční a přísní na druhé stejně jako sami na sebe.

Volák je spací poloha, při níž spáč leží rovně, na zádech a ruce má buď úhledně založené na břiše, nebo položené rovně podél těla.
Volák je spací poloha, při níž spáč leží rovně, na zádech a ruce má buď úhledně založené na břiše, nebo položené rovně podél těla. | Zdroj: iStock.com

Pokračování 5 / 6

Hvězdice

Poloha hvězdice je dle výzkumů druhou nejběžnější a nejpopulárnější spací pozicí. Člověk při ní leží na zádech a ruce a nohy má rozhozené doširoka. Velmi často takto spí muži, ale samozřejmě i ženy. Lidé, kteří odpočívají ve hvězdici, jsou hodně sebevědomí a nadevše si cení přátelství. Nepotřebují být vyloženě centrem pozornosti, ale zájem okolí si umí užít. Jsou to dobří posluchači, a když někdo potřebuje jejich pomoc, neváhají. Zároveň ale mají hodně rádi drby a různé senzace.

Hvězdice je hodně typická pro muže. V této poloze spáč leží na zádech a ruce a nohy má rozhozené po většině plochy postele.
Hvězdice je hodně typická pro muže. V této poloze spáč leží na zádech a ruce a nohy má rozhozené po většině plochy postele. | Zdroj: iStock.com

Pokračování 6 / 6

Skokan

Poloha na břiše, která je mezi dospělými spáči podle odborníků nejméně rozšířená, se nazývá skokan, protože člověk při pohledu shora při ní vypadá, jako že padá volným pádem z velké výšky. Nohy jsou od sebe, případně je jedna z nich pokrčená, ruce rozhozené na polštáři, případně schované pod ním, takže jej spáč jakoby objímá. Lidé, kteří stráví většinu noci v této poloze, jsou podle některých studií velmi veselí a mají smysl pro humor, který ovšem občas hraničí s drzostí. Jsou citliví a špatně snášejí kritiku, protože mívají problémy se sebedůvěrou. Jednají impulzivně, zároveň hodně lpí na svých osobních rituálech a stejně jako „klubíčkáři“ mají sklony k úzkostem.

V poloze na břiše spáč při pohledu shora vypadá, jako by padal volným pádem.
V poloze na břiše spáč při pohledu shora vypadá, jako by padal volným pádem. | Zdroj: iStock.com