Zleva: Alexa Chung, Mischa Barton, Agyness Deyn

Zleva: Alexa Chung, Mischa Barton, Agyness Deyn Zdroj: Profimedia.cz

Vesmírné legíny nebyly jediný bizár! Tohle jsou zapomenuté módní hity, které jsme milovali v roce 2010

Focení divokých party snímků na digitální foťák, chatování s přáteli na Myspace a obdivování módních ikon, jako je Alexa Chung nebo Agyness Deyn. Spousta mileniálů dnes s notnou dávkou sentimentu vzpomíná na bezstarostná léta dospívání a rané dospělosti, která prožívala na přelomu nultých a desátých let. Období okolo roku 2010 vládl módní styl, který dnes známe jako indie sleaze, v iPodu nám hráli Arctic Monkeys a my si mysleli, že nám patří svět. Tato doba také náleží k těm posledním, jež přinesly několik skutečně výrazných a ojedinělých trendů, nad kterými se dnes už jen pousmějeme, tehdy ale byly pro stylovost naprosto zásadní. Co jsme nosili nejraději a kde jsme čerpali inspiraci pro své outfity?

Boho chic čelenky

Bohémské čelenky posazené do středu čela ve stylu hippies byly okolo roku 2010 nutnou festivalovou, ale i party výbavou. Trend značně umocňoval boho chic styl herečky Mischy Barton – tehdejší partnerky Lukea Pritcharda, frontmana jedné z nejmilovanějších indie kapel The Kooks – která se bez čelenky neobjevila snad na žádné akci. Po jejím vzoru jsme pak tento vlasový doplněk nosili jak k rozevlátým topům s džíny či legínami, tak třeba k military sáčkům, dalšímu módnímu hitu přelomu nultých a desátých let.

TIP NA VIDEO: Jak nosit čelenku? Tyto jednoduché tipy vám vykouzlí krásný účes!

Video placeholde

Herečka Mischa Barton.
Herečka Mischa Barton. | Zdroj: Profimedia.cz

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 9

Kabelka ve stylu Mulberry Alexa

Jaký doplněk nesměl chybět It girl nultých let Alexe Chung? Samozřejmě rezavá kabelka nesoucí její jméno, s níž přišla britská značka Mulberry. Po jejím vzoru se do podobných (často doslova napodobených) kabelek zamilovala celá mileniálská fashion scéna. A není divu. Dnes již ikonický model s jemným vintage vibem totiž krásně doplňoval nejoblíbenější outfit, bez kterého se neobešla žádná dívka milující styl indie sleaze – stačilo obléct secondhandové krajkové mini šaty, přidat černé punčochy, zelenou parku a vysoké hnědé šněrovací boty. Kabelka à la Mulberry Alexa pak už jen sloužila jako finální tečka, bez které by se ale kombinace jednoduše neobešla.

Alexa Chung s kabelkou Mulberry Alexa v roce 2010.
Alexa Chung s kabelkou Mulberry Alexa v roce 2010. | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 9

Lookbook

Dnes máme Instagram, TikTok a Pinterest. Kde jsme ale lovili inspiraci na outfity v roce 2010? Na webu Lookbook.nu! Principem bylo sdílení koláže se dvěma streetstylovými fotkami outfitu – na jednom snímku se většinou objevil celý outfit, druhý snímek pak zabíral určitý detail nebo siluetu z jiného úhlu. Lookbook nebylo radno podceňovat, neboť se díky němu zrodilo několik slavných fashion influencerek dnešní doby v čele s Chiarou Ferragni. Prorazit na tomto komunitním webu znamenalo získat oficiální vstupenku do fashion světa a nabýt na módní relevanci v nejvyšších patrech. Ne že by to dnes fungovalo jinak, že?

Pokračování 4 / 9

Boty Jeffrey Campbell

Každý, kdo lovil módní inspiraci na Lookbooku, toužil po vysokých botách od losangeleské značky Jeffrey Campbell, které se vyznačovaly extra vysokým dřevěným podpatkem, šněrováním a masivní platformou. Někdo toužil po klasickém modelu v hnědém nebo černém provedení, jiní se rozplývali nad představou, že by si jednou ušetřili na celočerný model s podpatkem a patou celými posetými kovovými bodáky.

Pokračování 5 / 9

Polyvore

Dnes používáme ke grafické tvorbě Canvu, v roce 2010 jsme trávili hodiny a hodiny skládáním módních outfitových koláží na webu Polyvore. Základem byla databáze oblečení, doplňků a dalších textových i grafických komponentů, které vám pomohly dotvořit mood vytvořené kreace. Bohužel, stejně jako spousta dalších dříve cool záležitostí, ani tento web již dnes není dostupný. Svůj oficiální konec ohlásil v roce 2018, dodnes si ale na jejich IG účtu můžete listovat nepřeberným množstvím módních výtvorů, z nichž některé vám jako inspirace mohou posloužit i dnes.

Pokračování 6 / 9

Náhrdelník se sovičkou

Roztomilé...a taky zcela zbytečné. Taky jste měli doma „stylový“ náhrdelník se sovičkou, jejíž tělo bylo složené z několika k sobě napojených mosazných plíšků? Tento doplněk byl podobně žádaný jako třeba tričko s velkým černým knírem a nejlépe samozřejmě vynikl na oversize svetrech nebo košilích v pastelových barvách. Ach, ta nostalgie.

Pokračování 7 / 9

Vesmírné legíny

Kdo je neměl, jako by nebyl. S vrcholnou érou fóra Tumblr do našich šatníků pronikla vesmírná vlna. Fascinace nekonečnem, hvězdami a planetami se sice do módy dostala už v 70. letech díky glam rocku, estetický vibe v roce 2010 byl ale zcela odlišný. Základem byla barevná paleta modré, fialové a růžové a digitální tisk, který dle našeho tehdejšího přesvědčení nejlépe vynikl na legínách. K nim už stačilo přidat zelenou parku, buřinku a šněrovací boty a mohli jsme vyrazit za přáteli na lavičku v parku.

Pokračování 8 / 9

Plastové brýle

Mileniálská generace poprvé přišla brýlím na chuť v době, kdy četla Harryho Pottera. V rámci první potterheadové mánie chtěl být najednou „brejloun“ i ten, kdo ve škole na tabuli perfektně viděl i ze zadního místo vlevo u dveří. Druhá vlna touhy po nošení brýlí, které se tváří, že jsou dioptrické, ale ve skutečnosti jde o pouhý průhledný plast, přišla zhruba okolo roku 2008 a vydržela až do roku 2011. A není divu, neboť tomuto trendu podlehla celá indie scéna, která formovala tehdejší kulturní i módní svět. Obroučky často zářily všemi barvami, a kdo chtěl na party ještě více zazářit, vyměnil průhledné brýle za cool sluneční model ve stylu slavného modelu RayBan Wayfarer anebo šel ještě dál a sáhl po brýlích s horizontálními stínítky po celé výhledové ploše. A že v nich nebylo nic vidět? Na divokém večírku to vlastně byla často výhoda.

Pokračování 9 / 9

Buřinky

Buřinek byl plný jak zmíněný Lookbook, tak fórum Tumblr nebo sociální síť Myspace. V roce 2010 byly nezbytností tehdejší variace na styl, který bychom dnešní optikou označili za školácký nebo preppy. Součástí looku byly navíc často áčkové mini šaty s viktoriánskými límečky, případně volnější bílá košile, kterou doplňovaly černé skinny džíny, kožená bunda a šněrovací polobotky. Pravdou ale je, že buřinky zcela nevymizely. Tento trend přežil v šatnících nejednoho člověka a jejich relevanci letos stvrdily i některé módní přehlídky (například Emporio Armani), jež pozapomenutý bowler hat korunovaly na nečekaný hit zimní sezóny.

Mischa Barton v buřince.
Mischa Barton v buřince. | Zdroj: Profimedia.cz