Zdroj: Profimedia.cz / Instagram @skims

V padesáti, bez make-upu, ale i s obavami: Ženské ikony, které zažívají módní comeback

Vyrůstali jsme v době, kdy jejich sláva dosahovala absolutních vrcholů, pak se ovšem někam vytratily. Některé se skryly do ústraní před brutální mediální šikanou, jiné před faktem, že přednost začaly dostávat mladší konkurentky. V posledních letech však nastává – ať už vlivem nostalgie nebo hnutí #metoo – popkulturní obrat a na vrchol se opět dostávají tváře, o kterých jsme si mysleli, že je možná stárnout ani neuvidíme. Naopak! Nyní je s vděkem přijímá i zhýčkaný módní svět a tleská jejich zralé kráse, otevřenosti, talentu nebo zkrátka tomu, že ve světě rychlých módních trendů a poptávky po trvalém mládí dokázaly zůstat samy sebou.

Pamela Anderson

Během letošního pařížského fashion weeku si Pamela Anderson zajistila pozornost tím nejprostším způsobem, který však ve společnosti stále vyžaduje nejen dávku odvahy, ale i určitý status, aby byl přijímán pozitivně – na přehlídky pokaždé dorazila nenalíčená. „Oblékala jsem si všechny ty krásné věci a zkrátka mě napadlo, že s nimi nechci soupeřit. Nechci aspirovat na nejhezčí holku v místnosti. Vnímám to tak, že tohle je svoboda. Cítím klid,“ prozradila Pamela v medailonku na Instagramu francouzské Vogue. Poprvé se s nahou tváří veřejně ukázala v dokumentu, který měl premiéru letos v lednu a který přinášel její pohled na dosavadní kariéru, krušné dětství i nechvalně známý skandál s uniklou sex tape, po níž se dočkala mediální šikany. K módnímu comebacku před čtyřmi lety jí pak nepřímo napomohlo nejen hnutí #metoo a obecná nostalgie po 90. letech, ale například i česká Vogue, která s ní nafotila foto story ve stylu Brigitte Bardot.

Brzy nato Anderson usedla v první řadě přehlídky Chanel a pózovala v kampani Marca Jacobse. Letos v Paříží předvedla několik outfitů, které si vybírala sama, bez pomoci stylistů. I takto, anebo spíše především takto se může (znovu)zrodit módní hvězda – když se řídí vlastní intuicí, co chce a nechce nosit.

TIP NA VIDEO: Jak nás ovlivňuje body shaming?

Video placeholde

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 6

Paris Hilton

Na přelomu tisíciletí byla Paris Hilton tím, čím jsou dnes Kardashianky. Mladou ženou ze zámožné rodiny, která si naplno užívala svůj privilegovaný život před zraky televizních kamer v rámci vlastní reality show. Udávala styl, provokovala, čelila úniku domácí sexuální nahrávky a stávala se vděčným objektem tehdejších paparazzi, kteří jí postupně vybudovali obrázek pokleslé holky – a pomyslně ji posadili na stejnou lavici jako Britney Spears s oholenou hlavou a Lindsay Lohan, jež řídila pod vlivem omamných látek. „Lidé si myslí, že jsem první influencerkou vůbec, ale já si občas říkám, že jsem spíš napomohla stvořit monstrum,“ zamýšlí se Paris ve svém velmi upřímném dokumentu This Is Paris, který je k mání na Youtube.

Není náhodou, že se začala dostávat zpět do světel reflektorů ve stejné době jako Pamela Anderson – jejich příběh i mediální zkušenost mají určité styčné body, souvisí to také se zmíněným vlivem #metoo a novou vlnou feminismu, která mimo jiné vyvrací stereotypy o hloupých blondýnkách a v hyperfeminitě nachází novou sílu. Letos se ostatně v tomto duchu výrazně zapsal film Barbie. V roce 2019 se Paris Hilton stala hvězdou newyorské přehlídky značky The Blonds, loni uzavírala coby růžová nevěsta show Versace a letos byla jednou z modelek značky Mugler.

Pokračování 3 / 6

Kim Cattrall

Zatímco její kolegyně ze Sexu ve městě Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon a Kristin Davis zažívaly comeback v sequelu And Just Like That (HBO), Kim Cattrall dlouho dobrovolně zůstávala stranou. Až během natáčení druhé řady konečně kývla na drobné cameo, a tak se diváci v závěrečné epizodě dočkali návratu Samanthy v délce celé jedné minuty a čtyřiceti sekund. Na tak oblíbenou postavu to samozřejmě bylo bolestně málo, nicméně fanoušci teď aspoň mohou živit naději, že se tím probořily první ledy.

Cattrall byla mezitím obsazena do konkurenčního seriálu Glamorous (Netflix), který však zásadní průlom neznamenal. O to více zazářila jako hvězda titulky řecké Vogue nebo jako VIP host na přehlídce Balmain (s pařížským fashion weekem přitom měla tu čest vůbec poprvé). „Jediná Kim, která nás zajímá,“ napsal poté výmluvně na Instagram módní komentátor Beka Gvishiani, který vede známý účet Style Not Com. Těžko říct, jak to (ne)bylo prozíravé, protože obě showbyznysové Kim k sobě mají nyní nečekaně blízko. Nedávno se totiž na rohu 59. ulice v New Yorku objevil obří billboard, na kterém herečka pózuje v tělovém spodním prádle Skims od Kim Kardashian. Fanoušci okamžitě začali poukazovat na paralelu se seriálem Sex ve městě a billboardem Smithe Jerroda. „Absolut Hunk female version,“ napsal jeden, zatímco druhý se nechal slyšet, že na tohle by Samantha byla hrdá.

Pokračování 4 / 6

Jennifer Coolidge

Zatímco v první polovině nultých let jí nikdo neřekl jinak než Stiflerova máma (podle postavy, kterou legendárně ztvárnila ve filmech Prci, prci, prcičky), dnes zažívá herečka Jennifer Coolidge kvalitativně zcela novou vlnu popularity, slávy a uznání. A to v době, kdy už tomu sama příliš nevěřila, neboť její image udržované kypré blondýny ji v prvních letech nového milénia předurčila k dráze druhořadé komediální herečky.

„Když jsem byla mladá, měla jsem od života velká očekávání, ale ta postupem času vyšuměla. Myslela jsem si, že se stanu královnou Monaka, i když v té době už jí byl někdo jiný. A jak stárnete, říkáte si Co se to k**** děje? A pak přišel Mike White, který mi dal naději... Dal jsi mi nový začátek a změnil jsi můj život na milion různých způsobů,“ promlouvala Coolidge při své děkovné řeči na letošních Zlatých glóbech směrem k režisérovi seriálu Bílý lotos. Autenticky tak do jedné řeči shrnula všechny pocity, které ji provázely při skomírající kariéře i nyní, když se stala opěvovanou hvězdou ceněného seriálu. Za svou roli zámožné a požitkářské, avšak i naivní a emocionálně závislé ženy, která sebou nechá snadno manipulovat, si odnesla Zlatý glóbus za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Její postava byla dokonce tak populární, že si nyní fanoušci žádají prequel seriálu. Mimo to se Jennifer Coolidge stala tváří kosmetické značky e.l.f. a také několika prestižních titulek včetně Time, GQ, W magazine či Harper's Bazaar.

Pokračování 5 / 6

Linda Evangelista

I když módní průmysl dávno objevoval krásu zralých modelek a její slavné kolegyně z branže v podstatě nikdy nepřestaly pracovat, Linda Evangelista žila celých patnáct let dobrovolně v ústraní. Před dvěma lety se však odhodlala prozradit, co ji tak vehementně drží stranou médií i lákavých nabídek na comeback – přiznala, že po nevydařeném estetickém zákroku má zdeformované tělo. „Nedívám se do zrcadla. Nejsem to já,“ svěřila se magazínu People. Její návrat na přehlídková mola tak nakonec probíhal velmi postupně a citlivě. Nejprve se loni v září objevila na titulce a v sérii fotografií britské Vogue, které dodržovaly přísně jednotný styling: na všech měla Evangelista šátek ovázaný kolem tváře, což podpořilo spekulace, že se stále necítí být sama sebou. Záhy se objevila na přehlídce Fendi Resort, která současně oslavovala 25 let kabelky Baguette. A slovo objevila je zde myšleno zcela doslovně – na molo totiž vešla zahalená v objemných tyrkysových šatech, jen si užila potlesk a zase zmizela.

Teprve letošní rok se dá považovat za skutečný comeback Lindy Evangelisty – a to i díky podílu na dokumentu The Super Models, který měl minulý měsíc premiéru na Apple TV+. V něm s kolegyněmi Naomi, Cindy a Christy vzpomíná na své začátky i na vrcholné momenty kariéry. Společně také zapózovaly pro zářijové číslo Vogue a souběžně s tím Evangelista představila samostatnou digitální titulku pro magazín Wall Street Journal.

Pokračování 6 / 6

Paulina Pořízková

Supermodelka českého původu Paulina Pořízková je důkazem, že upřímnost, otevřenost a projevená zranitelnost se mohou vyplácet i v tak vyumělkovaném a náročném prostředí, jako je módní průmysl. Zatímco před padesátkou napsala ve své eseji, že se jako žena začíná cítit pro muže i potenciální pracovní nabídky neviditelná, nyní v tomto směru zažívá renesanci. Velký podíl na tom má její vystupování na Instagramu, kde neváhá odhalit své tělo, ale ani šediny, vrásky nebo slzy.

„V době, kdy jsem se cítila nejméně sexy, jsem byla nejplodnější – když jsem byla matkou malých dětí. Protože moje tělo nebylo moje, patřilo mým dětem. Teď, když jsem ho získala zpátky, mám ho skrývat? Nemyslím si,“ píše v jednom z postů. „Nedivím se, že mi mnoho komentářů hádá přes sedmdesát. To jsou totiž jediné ženy, které si dnes mohou dovolit mít vrásky,“ zamýšlí se v jiném.

Také Pořízková se na molo vrátila v letech 2018–⁠2019, když v Londýně, respektive v New Yorku, předváděla pro českého návrháře Jiřího Kalfaře. V posledních letech pózovala pro titulky českých mutací Vogue, Elle, Harper's Bazaar i tuzemský magazín Marianne. Aktuálně je jednou z jednadvaceti hvězd francouzského Vanity Fair, který se rozhodl přivést na jednu komponovanou titulku největší legendy světového modelingu – nechybí na ní Cindy, Naomi, Claudia, Christy, Helena, Eva a samozřejmě ani Paulina.