Zdroj: Instagram @lenafarl a @paola.ambre

Sako, Reformation, 9600 Kč, thereformation.com
Sukně, Petite Mendigote, 130 eur, petitemendigote.com
Rolák, & Other Stories, 69 eur, stories.com
Kozačky, Reformation, 15 400 Kč, thereformation.com1
25
Fotogalerie

6 „tuctových“ podzimních trendů, které můžeme opisovat od stylových Francouzek

Francouzky jsou nejen mistryněmi nadčasových outfitů, ale také podzimního stylu, který dokážou okořenit vzory, barvami i specifickými materiály, aniž by přitom vystoupily ze své módní komfortní zóny. V čem se u nich můžeme inspirovat? Představujeme šestici trendů, které působí jako typické prvky pařížské elegance, současně se však letos protnuly s hlavním módním směřováním sezóny.

Bordó akcenty

Zatímco většina módní komunity zahořela pro trendy červenou v odstínu cherry, vyznavačky klasické francouzské elegance mívají běžně v repertoáru i akcenty tlumenějšího odstínu vínové. Obě barvy byly přitom hojně zastoupené v rámci podzimních módních přehlídek. Konkrétně bordó vynikne hlavně vedle šedých tónů vlněných oblekových kalhot či kašmírového svetru, ale směle ji můžete kombinovat i s dalšími podzimními barvami – neodolatelné kombo vytváří třeba s čokoládovým odstínem. Při sestavování outfitu též využijte hry s materiály, například bordó kůže je výraznější.

TIP NA VIDEO: Jak nás v módě ovlivňuje psychologie barev?

Video placeholde

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 6

Klasické kozačky

Už od dob Brigitte Bardot patří klasické kozačky pod kolena k podzimní výbavě typické Francouzky. A zatímco mikrotrendem sezóny se stávají moto boots v kombinaci s bílými podkolenkami, fanynky nadčasového stylu se spíše zamilují do této nesmrtelné obuvi. Stejně jako v 60. letech, i nyní se kozačky nosí především k podzimním minisukním a kabátům (nikoli třeba k džínům). Co se týče barvy a tvaru, vítěznou volbou je jednoznačně černá, ovšem design může variovat od kulatých po ostřejší špičky a od blokových podpatků po štíhlé v kačenkovém tvaru.

Pokračování 3 / 6

Dark Academia tartan

Tartan patří k nejvlivnějším vzorům této sezóny – nosí se v tónech klasické červené či Burberry béžové, nicméně stejně tak se můžete nechat unést estetikou Dark Academia, která prosazuje zemité odstíny vínové, tmavě hnědé či tmavě modré. Celý outfit pak můžete harmonicky sladit a jeden či dva vybrané odstíny v něm zopakovat. A jaký tartanový kousek zvolit? K nejjednodušším volbám patří šála, nicméně pilířem tohoto stylu je především sako z vlněné směsi. V poslední době letí u Francouzek i kostkované minisukně či kalhoty, které nosívají třeba s přiléhavým rolákem.

Pokračování 4 / 6

Baret

Francouzky a baret? „Dechberoucí“ spojení, které má však v módě pevné a hluboké kořeny. Navíc tomuto doplňku v podzimních kolekcích vytrvale fandí i francouzské značky – v čele s módním domem Dior. Na rozdíl od excentričtějších Skandinávek pařížské influencerky častěji sází na osvědčenou klasiku v podobě vlněných kousků v základních barvách (někdy ovšem volí i červený model pro zpestření). Baret však nemá působit jako nezvyklá nebo trendy pokrývka hlavy, cílem je pravý opak: s ležérním outfitem má přirozeně splynout a jen nenuceně jej posunout směrem k eleganci.

Pokračování 5 / 6

Přiléhavý rolák

Na hranici mezi aktuální tendencí a nadčasovým kouskem oscilují také úpletové topy s rolákem či se stojáčkem. Svou trendy éru si odbyly skrze nejrůznějšími potisky či asymetrické střihy, nyní se v esenciální formě stabilizují coby dobrý základ k vizuálně zajímavějším kalhotám či sukním. Pro Francouzky je však typické, že roláky rády kombinují i s obyčejnými džíny, popřípadě béžovými či manšestrovými kalhotami s rozšířenými nohavicemi, které outfit posouvají směrem k 70. létům a éře Jane Birkin. Tenký rolák je nutným základem pod sako nebo třeba semišovou bundičku.

Pokračování 6 / 6

Pinstripe

Kdo by nemiloval pinstripe – tenký proužek na černém nebo tmavomodrém podkladu, který je ultimátním projevem nonšalantní elegance a jejž v popkulturním světě slavně oblékal každý, kdo měl v módě vliv – od členů kapely Rolling Stone až po postavy seriálu Boj o moc. Letos se tento nenápadný vzor, který však dodává outfitu charakter, ocitl v hlavním proudu trendů, což je fajn, pokud potřebujete doplnit šatník. Tenké proužky totiž objevíte v řadě kolekcí – třeba u značky Musier, kterou založila Pařížanka Anne Laure Mais a od které pochází například tento krásný dlouhý kabát na fotce.

Kde nakoupíte módu ve stylu „nudných“ Francouzek? Podívejte se do galerie v úvodu článku.