Narodili jste se pod hvězdným znamením Vodnáře? Tohle je vaše povinná kulturní výbava na nadcházející týdny!

Narodili jste se pod hvězdným znamením Vodnáře? Tohle je vaše povinná kulturní výbava na nadcházející týdny! Zdroj: iStock.com / Grafika: Kateřina Špičáková

Kulturní výbava na Aquarius Season: Filmy, knihy a hudba na míru nejen Vodnářům

Empatičtí snílci milující přírodu, inteligentní a přemýšliví idealisti, kteří chtějí změnit svět, a přátelské a kreativní duše s citem pro originalitu, které jen málokdy jdou s davem. Takoví jsou Vodnáři a 21. ledna nastává jejich čas. Předposlední znamení zvěrokruhu má rádo vše, co je nápadité, chytré a má potenciál změnit společnost, v níž žijeme. Následující výběr filmů, seriálů, knih a hudby je přesně takový, potěší ale samozřejmě nejen vodnářské zrozence. Ochutnejte povinnou kulturní výbavu na Aquarius Season.

Originální, chytré, zábavné: 3 super filmy pro Vodnáře

  • Deset důvodů, proč tě nenávidím, 1999. Nejen charismatický Heath Ledger, na něhož s láskou vzpomínají zejména mileniálové, ale i skvělá Julia Stiles, která svéhlavé a oprsklé Kat Stratford vdechla nezapomenutelné kouzlo, v této chytré a vtipné teenage komedii na motivy shakespearovské klasiky učarují Vodnářům i Vodnářkám. Film najdete na Disney+.

  • Příchozí, 2016. Brilantní sci-fi thriller Denise Villeneuvea podle neméně skvělé povídky Teda Chianga nejen hezky vypadá. V příběhu o tajemných návštěvnících z vesmíru řeší hlavní hrdinka v podání Amy Adams zásadní morální a etické otázky. A přesně to mají Vodnáři rádi. Titul můžete streamovat na Prime Video.

  • To se mi snad zdá, 2023. Čerstvá novinka s Nicolasem Cagem v hlavní roli je inteligentní komedií, v níž se obyčejný profesor biologie přes noc stane virální celebritou, když se začne objevovat ve snech lidí po celém světě. Film je od 11. ledna v českých kinech. Tip navíc: Je mi ze sebe zle, 2022. Snímek od stejného režiséra je černou satirickou komedií o naší potřebě pozornosti a posedlosti sebeprezentací nejen v online světě. Snímek je k vidění v nabídce HBO Max.

Ženy v hlavní roli: 3 boží seriály, které budou bavit nejen Vodnářky

Vodnáři a zejména Vodnářky se umí nadchnout pro hnutí a organizace bojující za lepší svět pro všechny, kdo jsou v tom současném nějakým způsobem znevýhodňováni. Následující seriály mají silné ženské hlavní hrdinky, které s většími či menšími obtížemi proplouvají mužským světem.

  • Tuca & Bertie (Netflix a HBO Max). Animovaný seriál pro dospělé o blízkém přátelství mezi dvěma ptačími dámami rozdílnými jako den a noc. Tuca a Bertie řeší každodenní problémy, které i skutečné ženy z masa a kostí trápí v pracovním prostředí či na poli mezilidských vztahů. Seriál od ilustrátorky BoJacka Horsemana originálně nahlíží na témata jako sexuální násilí a obtěžování, generační trauma, existenční problémy mladších ročníků nebo třeba úzkosti a deprese.

  • Nesvá (HBO Max). Neradi animáky? Hlavními hrdinkami seriálu Nesvá jsou nejlepší kamarádky Issa (Issa Rae) a Molly (Yvonne Orjiová), které si klestí cestu záludnými úskalími profesního i osobního života v Los Angeles. Hořkosladkou komedii na pokračování o tom, jaké to je být černošskou ženou popírající stereotypy, a čelit proto nejrůznějším výzvám, najdete na HBO Max.

  • Temný případ: Noční krajina (HBO Max). Od 14. ledna je rovněž na HBO Max k vidění nová řada legendárního detektivního seriálu, která sklízí nadšené ohlasy: nejlépe totiž navazuje na hutnou atmosféru první řady, jež uhranula diváky i kritiky. Režisérka Issa López odvedla skvělou práci a Jodie FosterKali Reis jsou v rolích policejních parťaček výborné.

Snové a plné fantazie: 3 knihy pro kreativní idealisty narozené ve znamení Vodnáře

  • Kurt Vonnegut: Groteska. Americký spisovatel Kurt Vonnegut byl ve druhé polovině 20. století hodně oblíbený mezi vysokoškolskými studenty. Svoje empatické humanistické názory dokázal čtenářům předat s lehkostí a vtipem. Cokoliv od něj bude Vodnáře bavit, my doporučujeme román Groteska aneb Už nikdy sami!

  • Olga Tokarczuk: Bizarní povídky. Vodnáři milují originální nápady a neradi čtou to, co čtou všichni ostatní. Překvapivé a nepředvídatelné povídky od držitelky Nobelovy ceny za literaturu obojí splňují a donutí vás se zamyslet nad tím, proč je svět čím dál podivnější a odkud se ta podivnost vlastně bere.

  • Jeff Lemire: Essex County. Příběh o kořenech smutku, o tajemstvích, která rodiče střeží před dětmi, o zradě i usmíření se stal klasikou moderního komiksu. V Essex County utíká osiřelý chlapec před krutostí života do světa fantazie, kde přichází na to, že proti bolesti a samotě se dá bránit empatií, soucitem a vzájemností.

Atmosféra do uší: Playlist, který nakopne i pohladí

  • Boards of Canada: Aquarius

  • David Bowie: Life on Mars?

  • The Avalanches: Running Red Lights

  • Harry Styles: Golden

  • Taylor Swift: You Need To Calm Down

  • Beyoncé: Run the World (Girls)

  • Miley Cyrus: Flowers

  • Ariana Grande: yes, and?

  • The Beatles: Ticket to Ride

  • Arctic Monkeys: Arabella