Zdroj: promo

Test přírodních deodorantů: Které obstály během nejteplejšího týdne roku?

Pocení je pro spoustu lidí stále kostlivcem, kterého by rádi nechali ve své skříni společně se zimními svetry. Zároveň je ale pro lidské tělo naprosto přirozené. Pokud jste se rozhodli, že se letos vydáte cestou bez antiperspirantů, které zabraňují pocení, a naopak přijmete tento tělesný proces coby přirozenost lidskému druhu vlastní, možná právě sháníte deodorant na přírodní bázi, ale nevíte, který si se zápachem poradí. V redakci jsme se rozhodli podrobit šest různých produktů zátěžovému testu a zkoušeli jsme je pro vás v parném týdnu, kdy teploměr stěží klesal pod 25 stupňů. Jak si jednotlivé přírodní deodoranty vedly?

Nobilis Tilia: Šalvěj

Testovala Ivona H. S., redaktorka Ženy.cz

Přírodní roll-on české značky, která se vyrábí v Českém Švýcarsku, na první dojem upoutá svěží bylinkovou vůní šalvějového oleje doprovázenou citrusy – ideální pro ráno, kdy potřebujete trochu probrat smysly. Díky obsahu zklidňujícího zinku nemá dráždit pokožku, ani když ho aplikujete hned po holení. Vyzkoušela jsem to a musím přiznat, že nepatrné štípání jsem přece jen cítila, nicméně po zaschnutí odeznělo a podpaží nebylo ani zarudlé. Tento deodorant jsem testovala během horkého dne, kdy teploty šplhaly nad třicet stupňů. Ačkoliv výrobce doporučuje aplikovat jej dle potřeby i během dne, já jsem ho použila jen ráno. Večer už jsem jeho vůni necítila, respektive proměnila se v zemitější odér, nicméně po zápachu potu ani stopy. Následující den jsem ho použila opět a tentokrát jsem už po pár hodinách jemný pach potu zaznamenala, musela jsem tedy deodorant aplikovat znovu.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 6

Salt & Stone: Neroli & Shiso

Testovala Kristýna D. M., editorka Ženy.cz

Na produkty od této značky jsem si brousila zuby už delší dobu. A od prvního přičichnutí k deodorantu s vůní neroli a shiso listů (nejspíš je budete znát jako přísadu z asijské kuchyně, vzhledově připomínají kopřivu, chutí zase mátu) jsem věděla, že tady se nejspíš rodí nová kosmetická láska. Svěží, květinová a také pořádně intenzivní vůně ale rozhodně není to jediné, co přírodní deodorant Salt & Stone nabízí. Podle popisku slibuje 48hodinovou ochranu a i samotné složení je více než lákavé – produkt obsahuje kyselinu hyaluronovou, která v tomto případně zklidňuje pokožku, probiotika udržující zdravou hladinu bakterií v podpaží, směs kokosového oleje, bambuckého másla a oleje ze semínek slunečnice pro hydrataci a spirulinu, která regeneruje podrážděnou pokožku – třeba po holení.

A verdikt? Od první aplikace jsem byla nadšená. Jak jsem již psala v úvodu, vůně je velmi silná, proto pokud během léta neholdujete parfémům, tento produkt vám zajistí krásně voňavý a svěží pocit. Textura deodorantu je velmi příjemná, tuhá, na pokožce se ihned vpije a nezanechává žádné stopy ani lepivý pocit. Výdrž byla též dle očekávání – ani v extrémně parném a dusném počasí jsem neměla pocit ulepenosti, natož aby mě jakkoliv otravoval pot. Vidina nové kosmetické lásky se tak definitivně naplnila.

Testovala Dominika K., redaktorka Ženy.cz

Značku Salt & Stone mám v hledáčku už dva roky. Zvlášť jejich přírodní deodoranty, o kterých se mluví v superlativech. Značka pocházející z Kalifornie se soustředí na všechno, co byste mohli potřebovat, pokud jste se rozhodli jít si zasurfovat na pláž: opalovací krém, deodorant, balzám na rty s SPF i bez, ale i mýdlo či hydratační emulzi. Mě osobně baví (a také hned na začátku zaujal) minimalistický design, který Salt & Stone vyznává. Značka se pyšní obaly z recyklovaných plastů z oceánů a moří, čímž se kruh celého konceptu krásně uzavírá. 

A teď k samotnému produktu. Nádherně voní! Dokonce mě překvapilo, že se u deodorantů této značky uvádí také hlava, srdce a základ, jako je tomu u parfémů. V Neroli & Shiso tedy najdete nejen tyto dvě v názvu zmíněné esence, ale také italský bergamot, bazalku, tuberózu, francouzskou levanduli, cypřiš a eukalyptus. Tohle složení vůní z deodorantu dělá skutečně luxusní produkt, avšak vůně je opravdu silná a já ji na sobě cítila téměř celý den. Proto pokud si potrpíte na používání parfémů, možná pro vás bude nepříjemný fakt, že by se vůně mohly tříštit. Já vůni deodorantu doplnila citrusovým parfémem a výsledek mi přišel ideální. 

Deodorační tyčinka se krásně nanáší. Díky obsažené kyselině hyaluronové a hydratující směsi olejů je velmi příjemná, a dokonce mi nepodráždila ani po holení citlivé podpaží. Nezaznamenala jsem žádné žmolky ani fleky na oblečení. Bohužel nejsem schopna říct, zda deodorační účinky vydrží opravdu slibovaných 48 hodin, protože zatím nejsem připravena každé ráno nějakou formu ochrany nepoužít. Ale překvapilo mě, že i v zátěžovém testu těch nejteplejších a nejdusnějších dnů zvládl Salt & Stone docela náročnou celodenní šichtu s naprostým přehledem. 

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 6

BEN & ANNA: Natural Deodorant Green Fusion

Testovala Ivona H. S., redaktorka Ženy.cz

Deodorant německé veganské značky Ben & Anna, pojmenované po jejich zakladatelích, se liší už na první pohled – tuhá tyčinka je umístěna v papírovém obalu, který by se měl dát recyklovat (otázkou však je, nakolik je ve finále znečištěn mastnotou). Abyste ji mohli začít používat, musíte na ni zespodu zatlačit palcem. Zatímco ostatní deodoranty této značky mají svou vůni (například grapefruit), natural má být neutrální. Mně ovšem připomínal jemnou a velice příjemnou vůni spa. Základem je bambucké máslo, oleje a jedlá soda, která neutralizuje zápach. Musím říct, že to funguje. I po dni, kdy se teploty vyhouply přes třicet, jsem večer necítila žádný zápach, ba naopak – stále byl přítomen onen jemný odér spa. Nevýhodou tohoto deodorantu může být, že při delším používání vypadá papírový obal opotřebovaně a tyčinka se po okrajích trochu třepí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 6

Salt Of The Earth: Ambra a Santal

Testovala Dominika K., redaktorka Ženy.cz

Jako druhý produkt jsem testovala kuličkový deodorant značky Salt Of The Earth. Obecně mám kuličkové deodoranty úplně nejraději, protože nevytváří žádné žmolky, nevdechuji látky z aerosolových deodorantů a nešpiní černé oblečení, které nosím nejraději. 

Tento deodorant kombinuje minerální krystal s chloridem hořečnatým a trochou jedlé sody (která mi kupodivu nespustila alergickou reakci, jako tomu bylo u jiných deodorantů s jedlou sodou). Ve složení dále najdeme aloe vera šťávy, díky čemuž je produkt vhodný i pro citlivé podpaží

Vůně je krásná a jemná. Jedná se o kombinaci ambry, santalu, dřeva, ale i citrusů a květin. Mně osobně se líbí, nicméně během nošení jsem vyhodnotila, že by se mi víc hodila pro muže. U tohoto deodorantu můžete s klidem použít také svůj parfém. 

Výdrž ochrany proti zápachu je optimální. Nutno podotknout, že jsem ho vystavila opravdu těžké zkoušce v podobě dusna, skoro třiceti stupňů, deště, ale i tančení na koncertě. Ani po tom všem jsem žádný tělesný zápach necítila, respektive podpaží nemělo žádný odér. Proto pokud rádi udržujete tuto oblast voňavou, budete jej muset aplikovat vícekrát za den. 

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 6

nuud: Krémový veganský deodorant Starter Pack Red

Testovala Kristýna D. M., editorka Ženy.cz

Když jsem poprvé držela v ruce tento produkt, na nějž na internetu najdete kupu nadšených recenzí, ptala jsem se sama sebe, zda je to vtip. Balení má totiž pouhých 15 ml, což se s ohledem na rozjetou horkou letní sezónu jevilo doslova jako zábava na jeden den. Po detailnějším prozkoumání jsem ale zjistila, že produkt se nanáší jednou za tři až sedm dní ve velmi malém množství, tudíž jedna mini tuba vám vydrží téměř dva měsíce. To už znělo mnohem slibněji!

V balení jsem objevila kromě tuby, která vypadá stejně jako třeba krém na ruce, i přidělávací aplikátor, kterým si deodorant v podpaží roztíráte. Musím se přiznat, že tento fakt mě trochu překvapil – u veganského, k přírodě šetrného produktu bych čekala co nejmenší množství jednorázových plastů. Zde jsem ale měla plastové víčko, které po odšroubování už nebylo potřeba, a plastový aplikátor, kterým se víčko nahradí, neboť má na sobě ještě plastovou krytku. 

A jak to celé dopadlo? Aplikace produktu nepatří mezi nejsnazší. Krém je dost hutný a i aplikátorem se hůř roztíral do stran. Nepřesvědčila mě ani vůně – v tomto případě mi totiž silně připomínala krém na modřiny, který mám doma. A do třetice jsem byla zklamaná i z toho, že mi deodorant v podpaží zanechal lepivý film, kterému trvalo několik hodin, než se vstřebal.

I přes tuto kritiku ale musím říct, že produkt funguje. Po dvou dnech od aplikace se v podpaží nepotím, natož abych byla jakkoliv cítit. Může za to obsažené stříbro, které neutralizuje bakterie a zároveň nechává pokožku dýchat a neucpává potní žlázy. Bohužel je ale pro mne u deodorantů důležitý i pocit svěžesti, ten zde ale nemám.

Tento produkt bych proto doporučila především na cestování – ať už se vydáváte třeba na hudební festival nebo prodloužený víkend po Evropě. Díky aplikaci jednou za tři dny jej nemusíte brát s sebou do zavazadla, navíc díky obsahu kokosového a ricinového oleje odolává i koupání. Ryze praktické využití tedy tento deodorant plní na jedničku, zbytek hodnocení pak již hodně závisí na osobních preferencích.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 6

Agent Nateur: Probiotický deodorant

Testovala Ivona H. S., redaktorka Ženy.cz

Tuhý probiotický deodorant značky Agent Nateur, kterou založila Američanka Jenna Covello, svým obalem nenaruší ráz minimalistické koupelny – což já osobně hodně cením. Má pronikavou citrusovou vůni, kterou doprovází jasmín a neroli a jež byla inspirována Francouzskou riviérou. Při aplikaci na podpaží zanechává drobné žmolky, ale stačí ho jedním tahem rozetřít, a nevíte o něm. Hlavními ingrediencemi jsou výživný kokosový olej, avokádové máslo, které navozuje dojem sametové pokožky, a lactobacillus acidophilus, tedy prospěšná bakterie, která produkuje kyselinu mléčnou, a tím brání přemnožení bakterií, jež pro změnu způsobují zápach. S výsledkem jsem byla spokojená. Vůně sice během dne postupně slábla, ale večer jsem nezaznamenala žádný zápach, spíše neutrální „vůni“. Deodorant dle výrobce může zanechávat stopy na oblečení, pokud je ho použito více. Pravdou je, že na mojí černé sportovní podprsence po něm zůstaly bílé čáry, ale to se mi při svlékání stává i s jinými produkty.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz