Znáte významy pojmů simp a incel?

Znáte významy pojmů simp a incel? Zdroj: Open Road Films, 1999 20th Century Fox, iStock.com / Grafika: Kateřina Špičáková

Jeden se ženám snaží zalíbit, druhý je nenávidí. Kdo je simp a kdo incel?

Pokud se pohybujete na Twitteru nebo Facebooku, určitě jste již v tamních diskuzích, které se nějak dotýkaly postavení žen a mužů ve společnosti, narazili na pojmy simp a incel. Tato označení jsou totiž spojena primárně s virtuálními diskuzními fóry a komunitami fungujícími v online světě. Proč byste význam těchto slov určitě měli znát?

Co to znamená, když muži někdo řekne, že se chová jako simp?

Původně je simp zkráceninou slova simpleton, což znamená něco jako prosťáček nebo naivka. Dnes jde o výraz internetového slangu, který je používán v pejorativním významu jako označení pro muže, který se přehnaně podbízivě snaží zalíbit ženě, protože doufá, že tak získá její náklonnost. Když se simp zakouká do nějaké dívky, podporuje všechno, co tato dívka ve virtuálním prostoru dělá. Neustále jí komentuje fotky, stories i tweety, podporuje její aktivity tím, že je sdílí na svém vlastním profilu, případně si kupuje produkty či služby, které dívka nabízí. Na konci všeho simp ale očekává sex nebo jiný výrazný projev sympatií ze strany dané dívky. Pokud kýžený výsledek nepřijde, chová se simp ublíženě. Jako synonymum se někdy používá termín bílý rytíř.

Zrušme friendzone aneb Ženy nikomu sex nedluží

Z memové scény před několika lety vykrystalizoval fenomén friendzone: původně je to vtip postavený na tom, že hodným klukům se holky svěřují se svými trápeními, ale nikdy s nimi nespí ani nechodí – tedy je odsunují do zóny přátelství, i když daní kluci by chtěli něco víc.

Na první pohled to vypadá nevinně, dnes už ale víme, proč je koncept friendzone problematický. Vychází totiž z představy, že ženy jsou na světě od toho, aby naplňovaly mužské sexuální touhy. Ženy ovšem nejsou povinovány s někým navázat milostný vztah jen proto, že se k nim chová hezky, a rozhodně nikomu nedluží sex. Existence friendzone naznačuje, že mezi mužem a ženou nemůže vzniknout čisté přátelství, protože ze strany muže je tam vždy skrytá agenda v podobě touhy dostat danou ženu do postele – že je to jeho primární motivace k tomu, aby se k ní choval hezky.

Kdo je incel, co ho definuje a proč je tahle subkultura nebezpečná?

Slovo incel je zkratkou pro slovní spojení involuntary celibate, česky nedobrovolný celibát. Je to označení online subkultury, kterou tvoří zpravidla bílí heterosexuální muži, jež spojuje odpor k současnému světu. Pro incela je typické misogynní a rasistické uvažování, sebelítost, pocit zklamání, izolace, a především nezdar v milostném životě. Incelové sami sebe někdy označují jako bety – muže, kteří neodpovídají patriarchální představě silného, atraktivního, sexuálně úspěšného maskulinního ideálu. Ty, kdo tento ideál naplňují, incel nenávidí – stejně jako nenávidí ženy, protože o něj neprojevují zájem nebo jej opakovaně odmítají.

Hluboká nenávist, deprese a pocit osamělosti u incelů mohou vyústit v agresi a násilí. Útočník, který v roce 2014 poblíž kampusu University of California zavraždil šest lidí, dalších čtrnáct jich zranil a nakonec zastřelil sám sebe, před činem nahrál na YouTube video, kde vysvětlil svoji motivaci. Chtěl potrestat ženy za to, že ho nechtějí, a sexuálně aktivní muže, kterým záviděl. Důvody pro útok sepsal také do dlouhého manifestu, který e-mailem rozeslal své rodině, svým známým a svému terapeutovi.

Něco podobného se týká také muže, který v roce 2009 v losangelském fitness klubu zastřelil tři ženy a sám sebe (a dalších devět lidí zranil). Útočník měl blog, kam několik měsíců před útokem psal o sexuální frustraci a vyznával se z nenávisti vůči ženám kvůli tomu, že o něj nestojí. K myšlenkám subkultury incelů se v průběhu let přihlásili i další útočníci zodpovědní za masové střelby, odborníci na extremismus ji proto chápou jako teroristickou. Prohlášení, v němž se mimo jiného zpovídal z nenávisti vůči Židům a LGBT+ komunitě, umístil na sociální sítě také útočník, který v roce 2022 zavraždil dva muže a vážně zranil jednu ženu před gay barem v Bratislavě.

3 filmy, které zkoumají osamělost mužů i problematiku toxicky maskulinní kultury

  • Klub rváčů, 1999. Kultovní film s Bradem Pittem a Edwardem Nortonem je nejen kritikou konzumerismu: nahlíží do psýché moderního muže a do očekávání, jež na něj klade společnost. Režisér Fincher rozebírá pocity společenského vyloučení i jakéhosi mentálního vykleštění, protože si ale incelové snímek v průběhu let přivlastnili, diskutuje se dnes o jeho problematičnosti. Tip navíc: Podobná debata se před pár lety rozhořela v souvislosti s oceňovaným Jokerem.

  • Slídil, 2014. Jake Gyllenhaal v nejlepší roli své kariéry hraje sociopatického kameramana, který se rozhodne stoupat po kariérním žebříčku za každou cenu a navzdory tomu, že nenaplňuje typickou představu alfa muže. Mrazivá podívaná, na kterou budete jen těžko zapomínat.

  • Slon, 2003. Snímek Guse Van Santa je volně inspirován masakrem na Columbine High School, který se odehrál v dubnu 1999. Film sleduje běžný školní den několika studentů těsně před tím, než dojde k fatální střelbě, a zkoumá primárně psychologické pozadí takové události.