Jak si užít vánoční víkend v Krakově?

Jak si užít vánoční víkend v Krakově? Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Pohádkový Krakov: Jak si užít adventní víkend v oblíbeném polském městě?

Krakov je každým rokem oblíbenou destinací pro lidi z celé Evropy toužící po historických scenériích, které si budou moct vychutnávat s lahodným svařákem v ruce. Tato polská metropole, pravidelně se proměňující v idylickou vánoční vesničku, toho ovšem během adventního času nabízí mnohem víc než jen přeplněné trhy na hlavním náměstí. Jak zde prožít poklidný víkend, během něhož si odpočinete od stresu z blížících se Vánoc?

Krakov jsem poprvé navštívila před šesti lety. Na mém cestovatelském bucket listu byl nejen kvůli vyhlášené vánoční atmosféře a obrovskému adventnímu trhu, ale zejména proto, že z něj pocházel můj prapraděda. Logicky mne to tam táhlo. Výlet v roce 2017 byl ale hektický a rychlý a odvezla jsem si z něj pouze rýmu a stres z narvaného náměstí, jehož atmosféra měla do vánočního klidu a míru opravdu daleko. Po šesti letech jsem se rozhodla, že svůj zážitek z tohoto polského města, jež je od Česka vzdálené, coby kamenem dohodil, vylepším. S manželem jsme se tam proto vydali už během prvního adventního víkendu a již po pár hodinách bylo jasné, že jsme udělali nejlepší možné cestovatelské rozhodnutí.

TIP NA VIDEO: V Polsku můžete na adventní trhy zajet i do Poznaně. Co si zde užijete?

Video placeholde

Jak se do Krakova dostat?

Třikrát opakuji a zdůrazňuji: pokud máte možnost, jeďte tam prosím autem. Přestože se Krakov nachází opravdu blízko od českých hranic, spojení hromadnou dopravou není zcela ideální. Vlakem se tam dostanete zhruba za 7 hodin, pokud ovšem necháte koupi lístku na poslední chvíli (rozumějte třeba týden před odjezdem), může se cena zpáteční jízdenky pro dvě osoby vyšplhat až na 10 tisíc korun. Pokud vám nevadí nedostatek spánku, můžete zvolit noční přejezd RegioJetem s lůžkovými vozy, kde zakupé pro dva zaplatíte zhruba tři tisíce. Autobusem do Krakova pojedete 8,5 až 9,5 hodiny, ceny Flixbusu ale začínají už na 699 korunách.

Pokud byste přemýšleli, zda se nevyplatí do Krakova letět, tak říkám, že nikoliv. Na rozdíl od linky do Varšavy, do které se z Prahy dostanete za 35 minut, jsme do Krakova nenašli jediný přímý spoj – všechny vedly přes Vídeň, Frankfurt nebo dokonce přes britský Nottingham, navíc v některých případech čekací doba na přestup činila i víc než 10 hodin a cena se šplhala stejně jako u vlaku k 10 tisícům.

Kde se v Krakově ubytovat?

Město je prošpikované hotely různých cenových kategorií. My si vybrali velký Qubus Hotel, který leží u řeky přímo naproti oblíbené židovské čtvrti Kazimierz. Hotel jsme měli zabookovaný přes web Travelking a díky tomu si mohli užít asi nejbohatší snídaně v životě (na teplé bagely potřené čerstvým domácím máslem s medvědím česnekem vzpomínám ještě teď) a také wellness centrum v 6. patře, kde jsme se ukryli před sněhovou vánicí, která nás při pobytu potkala. Koukat na bílé panorama města z bazénu, vířivky nebo odpočinkové místnosti u sauny bylo pohlazením na duši.

Kam v Krakově vyrazit za vánoční atmosférou?

Město je samozřejmě známé svými velkými vánočnímitrhy na náměstí Rynek Główny. Během odpoledne se ale velké prostranství zaplní turisty a nedá se tam hnout. Trhy jsme proto nijak zvlášť neprocházeli, nabídka je zde velmi podobná jako v jiných adventních destinacích – fronta na svařák se táhne i několik desítek metrů a samozřejmě tu seženete i tradiční keramiku, sladkosti a vánoční ozdoby. Kvůli čemu se ale vyplatí zatnout zuby a na trh vyrazit, je jídlo. Určitě si zde v jednom ze stánků dejte pierogi, napařované knedlíčky se slanými i sladkými náplněmi. Doporučuji si jich na tácek objednat klidně deset a ochutnávat různé chutě. Až spořádáte pierogi, tak si ještě jako slanou tečku dejte krokety, které vypadají spíše jako zatočená osmažená palačinka, která je plněná buď sýrem, houbami, masem nebo zelím.

Pierogi z adventních trhů.
Pierogi z adventních trhů. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Krokety z adventních trhů.
Krokety z adventních trhů. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Skvělou vánoční atmosféru s místním jídlem si nicméně užijete i ve čtvrti Kazimierz na náměstí Plac Nowy – čeká zde na vás kruhová budova s nespočtem okének, u nichž si můžete koupit zapienkanki, obří zapečené bagety s různými typy slaných náplní. U některých prodejců před jídlem ještě vyfasujete i vtipné papírové bryndáky, které se vám budou rozhodně hodit.

Zapiekankový ráj na Plac Nowy.
Zapiekankový ráj na Plac Nowy. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Kam zajít na dobré jídlo, kávu a drink?

V Krakově byste rozhodně neměli minout jednu z poboček červeně zbarveného baru Pijana Wiśnia, kde podávají slavný ukrajinský višňový likér – ve studené i teplé verzi, v níž najdete i alkoholem napuštěné višně. Do atmosféry těchto podniků jsme se zamilovali už vloni při návštěvě přátel ve Varšavě a moc rádi jsme strávili čas na zasněženém červeně osvětleném dvorku baru i v Krakově. Jen pozor – po likéru se opijete, ani nebudete vědět jak. Ale stojí to za to!

Zahrádka baru Pijana Wiśnia.
Zahrádka baru Pijana Wiśnia. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Poláci jsou též známí pro svou schopnost svařit úplně cokoliv – proto si v kavárnách kromě svařáku můžete objednat taky svařený medový nápoj nebo pivo. Zní to sice jako slušný bizár, ale teplý ležák se skořicí a citronem není vůbec špatný drink na zahřátí.

Pro dobrou kávu pak můžete zavítat téměř kamkoliv ve čtvrti Kazimierz, která je prošpikovaná espresso bary a cool restauracemi. Navíc tu najdete kupu vintage a vinyl shopů, takže pokud toužíte po netradičním suvenýru, tady budete ve svém živlu. Milovníci knížek a především Harryho Pottera by pak měli zavítat do literární kavárny Cytat Café, kde se můžete před vánočním shonem ukrýt na spoustu hodin a ponořit se do příběhů, kterými zde budete doslova obklopeni.

Na večeři rozhodně zajděte do útulné restaurace v centru W Starej Kuchni, kde si užijete poctivou polskou kuchyni a obrovské porce. Doporučuji především obří smažený řízek zapečený se sýrem, cibulí a houbami. Jen si raději udělejte předem rezervaci přes jejich web, podnik bývá kvůli své poloze dost vytížený.

Obří zapečený řízek z restaurace W Starej Kuchni.
Obří zapečený řízek z restaurace W Starej Kuchni. | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Co byste v Krakově rozhodně měli vidět?

Až budete na náměstí Rynek Główny, určitě zavítejte do gotické baziliky Nanebevzetí Panny Marie. Interiér vám vyrazí dech, navíc tu v podvečer můžete stihnout mši. Milovníky historie zase nejspíš potěší, že pod náměstím se ukrývá podzemní muzeum, které mapuje dějiny města. Vstup se nachází přímo v budově tržnice uprostřed rynku. Kousek od náměstí zase najdete impozantní bránu Barbakan, která dříve sloužila jako součást opevnění města. Od ní se pak můžete projít rozlehlým parkem, který lemuje celé historické centrum.

Cesta zasněženým kusem městské přírody vás může zavést až k na seznamu UNESCO zapsanému Wawelu, městskému kopci, na kterém se nachází Královský hrad a katedrála sv. Stanislava a Václava. Když se pak od Wawelu půjdete projít směrem k řece Visle, narazíte také na sochu wawelského draka, který každou chvíli chrlí oheň.

V neposlední řadě pak za návštěvu stojí i Národní muzeum, nacházející se v západní části města. Možná vás naláká fakt, že je zde vystavená slavná da Vinciho Dáma s hranostajem. A pokud vám zbyde čas, udělejte si procházku ke Kościuszkově mohyle ve čtvrti Zwierzyniec. Jde o malý kopec, na němž se nachází několik stezek, které vás dovedou k rozhledně, z níž si budete moct Krakov užít z nového úhlu pohledu.