Literární influencerka a autorka knih Karolína Zoe Meixnerová.

Literární influencerka a autorka knih Karolína Zoe Meixnerová. Zdroj: Byzy ženy

Akademici mě nenávidí, literatura má být zábava, říká knižní influencerka Meixnerová

Před dvěma lety prorazila na Instagramu se svými videi, díky nimž v mladých lidech zažehla zájem o literaturu 19. století a dosud „nudné“ téma národního obrození. Studenti díky ní našli lásku k Boženě Němcové i Karlu Havlíčku Borovskému a ponořili se do knih, které by dříve míjeli obloukem. Dnes Karolína Zoe Meixnerová platí za přední českou knižní influencerku, která se snaží bavit a vzdělávat. Má na kontě dvě knihy – jednu populárně-naučnou, druhou beletrii – a právě objíždí Českou republiku s projektem Listování Lukáše Hejlíka. Dá se literárním influencerstvím uživit? A proč proti ní brojí akademická obec? O tom mluvila v rozhovoru pro pořad Byzy ženy.

K literatuře měla vždycky vřelý vztah. Ke slávě na sociálních sítích se ale vystudovaná bohemistka dostala především díky covidové pandemii, kdy se rozhodla, že pro svou vlastní zábavu začne točit videa o tom, jak by se české spisovatelky 19. století oblékaly, kdyby žily v současnosti. Postupně si jako téma reels vzala Boženu Němcovou, její vztahy, život a pro mnohé pobuřující feministické postoje v tehdejší konzervativní společnosti. A do svého obsahu následně zařadila i další slavné autory národního obrození.

Přestože literární období 19. století ve školních osnovách nepatří mezi nejzajímavější témata, brzy si Karolína Zoe Meixnerová na svém Instagramu a TikToku vytvořila široké publikum, a to zejména z řad mladých žáků a studentů. Během pár měsíců získala 45 tisíc sledujících. „U spisovatelek a osobností devatenáctého století je totiž prostor pro fantazii a pro domýšlení. To lidi hodně láká,“ říká k intenzivnímu nástupu popularity na Instagramu Karolína Zoe Meixnerová.

Zároveň dodává, že je přesvědčená o tom, že sledující nalákala i díky tomu, že se ve videích za slavné spisovatele sama převléká. „Říkala jsem si, co ty bys chtěla sledovat, co by bavilo tebe? Věděla jsem, že si prostě musím nakreslit knír pod nos a udělat si drdol s šátkem, a ukázat tak lidem, že i spisovatelé 19. století byli jenom lidi.“

Kromě točení literární videí na sociální sítě se Meixnerová věnuje také besedám – pro veřejnost a do nedávné doby i pro školy, s nimi ale před pár měsíci skončila.

K tomu rozhodnutí mě mimo jiné přivedl ‚mordor‘ z letošního jara, kdy proti mně veřejně vystoupil ústav pro českou literaturu. To, co dělám, je pro ně za hranou jakékoliv popularizace literatury,“ přibližuje Meixnerová v rozhovoru. „Říkají, že pokud máme lákat studenty k literatuře tímto způsobem, tak je radši nelákejme vůbec. Pokud se máme učit o národním obrození tímto způsobem, tak se radši o něm neučme vůbec.

Influencerka se zároveň ohrazuje proti tomu, že by bylo její prací předkládat odborný výklad o literatuře. „Dělám to jako zábavu na sociálních sítích. Pojďme to opravdu nebrat tak strašně vážně. A to, že někomu moje videa pomůžou při studiu nebo je navnadí číst literaturu 19. století, je příjemný bonus,“ dodává.

Jak se z první knihy Karolíny Zoe Meixnerové stal literární hit, přestože jí nejprve vydavatelství odmítlo publikaci vydat? Jaké pocity má z projektu Listování Lukáše Hejlíka, s nímž právě objíždí Českou republiku? Proč mladí lidé nečtou? Jak se změnila povinná četba ve školách? To vše se dozvíte ve videorozhovoru pro Byzy ženy v úvodu článku. Nový díl si můžete poslechnout také na Spotify.

CODEX_SPOTIFY_PODCAST